Aktuelt 2. kvartal 2018

* Ulven kommer

Hysteriet breder sig i lille Danmark.

Resistente MRSA bakterier fra svinefabrikkerne er mange gange farligere end selv den farligste ulv. De dræber nemlig mennesker. Indtil videre endda flere.

Men MRSA bakterierne må alligevel godt være her. Det må ulven derimod ikke. Den dræber nemlig får. Det er rigtig svært at se logikken.

www.twitter.com/steenulnits

*


Til bunds med Sea Shepherd

Dyreværns- og miljøorganisationen Sea Shepherd brugte her i den forgangne vinter tre måneder på at kortlægge havbunden i det trawlfredede Øresund.

De havde dykkere nede, som på video kunne dokumentere det omfattende ulovlige fiskeri, der alligevel regelmæssigt foregår. I et ellers fredet område. I torskenes gydetid. I et område, der ligger tæt på land, og som derfor burde være let at overvåge for Fiskerikontrollen.

Det ulovlige fiskeri sker sågar med tunge trawl, der ikke bare fanger fredede gydefisk, men som samtidig også ødelægger havbunden. Og det sker med spøgelsesgarn, der bare fisker videre, når de er blevet efterladt på bunden.

– Fiskerikontrollen? Tjaeh. De har åbenbart andet og bedre at bruge deres sparsomme ressurser til. Se selv Sea Shepherds optagelser såvel over som under vandet:

21. april 2018

* Til vejrs med EarthNow

At udforske planet Jorden fra sit eget hjem er ikke noget nyt. Google Earth har længe haft noget nær monopol på dette og gjort det let for alle med adgang til computer eller smartphone.

Men hvis du i stedet for at se ofte forældede stills af dit eget hus og din egen carport hellere vil udforske hele planet Jorden i realtid, hvad gør du så?

Ifølge netmediet Engadget hedder løsningen “EarthNow”. Rumfoto-firmaet EarthNow ønsker nemlig at etablere en konstellation af satellitter hele vejen rundt om Jorden, der kan streame live video overalt fra planeten – med en latenstid på blot et enkelt sekund eller to. 

Tjenesten er rettet mod “højværdi virksomheder og regeringer” og kan give disse værdifuld information om stormovervågning, væbnede konflikter, naturkatastrofer og ulovligt fiskeri – for blot at nævne nogle få muligheder. 

Og det er ikke noget luftkastel. EarthNow har allerede støtte fra Bill Gates, Airbus, SoftBank og Intellectual Ventures.

Det er også nødvendigt, da det vil blive et meget dyrt projekt. Ifølge en pressemeddelelse er “hver eneste satellit udstyret med en hidtil uset mængde computerkraft, herunder flere CPU-kerner end alle andre kommercielle satellitter tilsammen.” 

Videobearbejdning og -komprimering er strømforbrugende, og satellitterne har en ret begrænset strømforsyning. Så det vil være en ganske stor udfordring at finde ud af, hvordan man får det hele til spille sammen – samtidig med at kvaliteten er høj og latenstiden lav.

Europæiske Airbus vil være ansvarlig for at producere de faktiske satellitter i sine Toulouse, Frankrig og Florida, USA faciliteter. Det står endnu ikke helt klart, hvor mange der vil blive bygget. 

Det beløb, der allerede er investeret i virksomheden, er heller ikke kendt. Men i betragtning af investorernes stamtavle vil det sandsynligvis være en temmelig betragteligt. EarthNow er endnu i så tidligt et stadie, at der ikke er nogen konkret tidslinje for projektet. 

Men i betragtning af den opbakning, det allerede har, så ser vi givet de første resultater inden for de næste 2-3 år.

Det vil give helt nye muligheder for overvågning af blandt andet piratfiskeri og ulovlig hvalfangst i hidtil utilgængelige egne af vor Blå Planet. End ovennævnte Øresund…

21. april 2018

* Havbrug i internationalt farvand

Et af argumenterne for at anlægge nye havbrug er altid de arbejdspladser, det skaber til lokalområdet. 

Sådan ser fremtidens fiskeopdræt imidlertid ikke ud, hvis det står til et chilensk firma. De er nemlig ved at udvikle det første førerløse fartøj til fiskeopdræt i internationalt farvand.

Erfarne fiskeopdrættere i Chile ligger netop nu i forhandlinger med internationale investorer om at udvikle førerløse fartøjer til fremtidens lakseopdræt. Med store indbyggede besparelser på mandskabssiden. Det fortæller netmediet iLaks.no.

Det chilenske opstartsselskab Ocean Arks Tech (OATECH) planlægger i første omgang to fartøjer, der kan producere knap 4.000 tons laks fordelt på fire og otte bure eller kar. Trimaranen kan flyttes til gode produktionsområder til lakseopdræt – eller blot undvige negative vandtemperaturer, algerblomster og storme.

– Dette fartøj er designet til lande, der ikke har lovgivningsmæssigt grundlag for fiskeopdræt nær kysten. Skibet kan operere i internationalt farvand, hvilket gør det muligt for offshore og bæredygtig akvakultur at bevæge sig rundt i dets naturlige element, siger Rodrigo Sánchez Raccaro, som er direktør og grundlægger af OATECH til iLaks.

Opdrætter Spioner Cristino Stange, der engang stod bag 70 procent af Chiles smoltproduktion, er en anden af ​​veteranerne. Rodrigo Fernandez, en marinearkitekt og ingeniør med mere end 15 års erfaring i opførelse af fartøjer til akvakultur og fiskeri, er også med i teamet.

– Vi har brugt al vores viden og erfaring i design, konstruktion og udvikling af dette fartøj, sagde Raccaro. Og dimensionerne er ganske imponerende: 

Fartøjerne er 170 meter lange og 60 meter brede, og de skal kunne klare bølger på op til syv meter. De har et diesel-elektrisk fremdriftssystem på 4.000 kW, men kan bugseres efter behov. Skibet kan sejle helt uden besætning i tre uger, men personale kan om nødvendigt transporteres. Det er således minimalt, hvad der kommer af nye arbejdspladser i forbindelse med driften af de nye fartøjer.

Der er plads til 450 tons foder ombord. Det betyder som nævnt, at skibene kan være på havet i tre uger uden yderligere forsyninger.

Uden mandskab, vel at mærke…

21. april 2018

* Plastnedbrydende enzym fundet

Der er forskere rundt omkring i verden, som har dedikeret deres forskning til at finde en løsning på den voksende plastforurening. Nu ser det så ud til, at en gruppe forskere rent faktisk har fundet et muligt svar. Og de snublede over det ved et tilfælde. 

Forskerne fandt, at de med nogle få kunstgreb kunne omdanne et muteret enzym fra en bakterie, der spiser plast, til i løbet af få dage at nedbryde den selvsamme plast, det ellers tager århundreder at nedbryde i havet.

Den overraskende opdagelse blev gjort, da forskere begyndte at undersøge strukturen af ​​en bakterie, der blev fundet på en affaldsplads i Japan. Bakterien producerede et enzym, som holdet studerede ved hjælp af Diamond Light Source, en intens stråle af røntgen 10 milliarder gange lysere end Solen. 

I starten lignede enzymet et, som er udviklet af mange slags bakterier til nedbrydning af cutin – en naturlig polymer anvendt af planter som beskyttende lag. Men efter lidt forsigtig manipulation forbedrede enzymet hurtigt sin evne til at spise polyethylenterephthalat (PET) – en type plastik, der anvendes i drikkeflasker.

Professor John McGeehan, som ledede forskningen fra University of Portsmouth, sagde til avisen The Guardian, at opdagelsen var “lidt af et chok”, men at den kunne få betydning for det voksende globale plastproblem. 

PET-flasker, der for øjeblikket går til genbrug, kan kun omdannes til fibre til tøj og tæpper. Det nye enzym vil i stedet kunne bruges til at bringe plast helt tilbage til dets oprindelige komponenter. 

– Det vil betyde, at vi ikke behøver at grave mere olie, og det vil i princippet reducere mængden af ​​plast i miljøet, sagde McGeehan.

Der findes eksempler på, at industrielle enzymer som dem, der anvendes i vaskemidler og biobrændstoffer, er blevet forbedret til at arbejde op til 1.000 gange hurtigere på få år. Professor McGeehan mener, at det samme kunne være muligt med det nye enzym: 

– Det giver os mulighed for at bruge al den teknologi, der anvendes i anden enzymudvikling og på få år udvikle et superhurtigt enzym. 

Ifølge holdet kunne potentielle fremtidige anvendelser for enzymet omfatte udsprøjtning i havet – over de enorme øer af flydende plast for at nedbryde materialet.

21. april 2018

* “Gyllegrever og Kvotekonger”

Roskilde har også brug for en anden regering. For det, Lars Løkke står for, rammer Roskilde ekstra hårdt. Det rammer Roskilde, når man skærer ned på uddannelse og forskning. Når man er i lommen på gyllegrever og kvotekonger, der dikterer miljøpolitikken. Og når man ødelægger velfungerende arbejdspladser og flytter dem ud af hovedstadsområdet.

Det sagde den tidligere potentielt kommende folketingskandidat i Roskilde, Niels Jespersen (S).

Det er imidlertid ikke kun Roskilde, som har brug for et nyt regime. Det har hele landet. Intet land er tjent med at være styret af “gyllegrever og kvotekonger”, som Niels Jespersen så rigtigt sagde.

Han klarede imidlertid ikke kampvalget mod Mette Gjerskov. Ærgerligt, for netop hun har en stor aktie i, at de resistente MRSA-svinebakterier ikke blev bremset i tide. Mette Gjerskov sov nemlig sødt på sin vagt, da en vigtig rapport om emnet passerede hen over hendes ministerielle skrivebord – med fatale udeladelser i teksten til følge.

Men Venstre var så godt tilfredse hermed, at de slet ikke klagede over dette ellers eklatante ministersvigt. Det passede dem nemlig rigtig fint.  Så de gode græd, mens de onde svinebønder bare lo…videre.

Og gyllegreverne og kvotekongerne behøver bestemt ikke frygte efter næste valg. Uanset udkommet.

Også da vil der være godt med gylle i luften. Og skidtfisk i posen.

21. april 2018

 


* Fåreflokken…

Socialdemokratiet har helt tabt sutten og hyler nu også med. De tør ikke andet end at følge fårene i Blå Flok. For der er jo snart folketingsvalg…

Nu skal ulvene indhegnes – hvor det før var fårene, der skulle bag hegn… Måske er det for at beskytte de totalfredede ulve mod skydegale vestjyder, der kører rundt i landskabet med skudklare våben i bilen?

Vi bliver snart nødt til at omdøbe Folketinget til Fåreflokken…

www.twitter.com/steenulnits


* Totalforbud mod trawl i Øresund

Efter de seneste ugers mediedækning af ulovligt trawlfiskeri på Øresund mødtes Folketingets fiskeriordførere for nylig for at drøfte, hvordan man kommer problemet til livs.

Allerede inden mødet sagde fiskeriminister Karen Ellemann til TV 2 Lorry, at hun vil se på, om man kan forbedre kontrollen. Nu foreslår SF så, at man totalt forbyder trawlfiskeri i hele Øresund, også i den nordlige del, der ellers hidtil har været eneste undtagelse i trawlforbuddet fra 1932.

Området kaldes for “Kilen” ligger nord for Ellekilde Hage og den svenske by Lerberget. Her må der trawles mere end tre sømil væk fra den danske kyst og fire sømil fra den svenske – uden for torskens gydesæson i februar og marts.

Kilen Øresund

Kort: © 2018 Greenpeace

Med et totalforbud for hele Øresund mener SF, at myndighederne får nemmere ved at kontrollere, om der trawles ulovligt:

– Hvis man skal overvåge et område og så har nogle steder, der er undtaget fra det, gør det ikke kontrollen nemmere. Så at vedtage et trawlforbud for hele Øresund vil både gøre kontrollen nemmere og gøre det nemmere at overholde reglerne, siger SF’s fiskeriordfører, Trine Torp.

Forslaget kommer i kølvandet på, at der forleden blev bragt dykkeroptagelser fra samme fredede område i Øresund, hvor dyreværnsorganisationen Sea Shepherd på video har dokumenteret friske spor fra ulovligt trawlfiskeri. SF’s forslag får opbakning fra Alternativet:

– Som udgangspunkt er vi positive over for det. Det er klart. Det kan være svært at kontrollere, for der er jo ikke nogle fysiske grænser ud over vurderinger. Derudover må vi sige, at trawlfiskeri belaster havbunden og økosystemet. Derfor ville det være en fordel at lukke hele zonen, siger partiets fiskeriordfører Roger Matthisen.

Video optaget af Greenpeace, hvor illegale fiskere kapper et ulovligt trawl for åben skærm:

14. april 2018

* Danmarks Fiskeriforening skeptisk

Foreløbig har SF’s Trine Torp udelukkende taget forslaget op med fiskeriordførerne. Hun ser dog ikke ud til at kunne samle et flertal for sit forslag. Socialdemokraterne vil afvente yderligere drøftelser, mens Dansk Folkeparti er ret imod:

– Det kan da være meget fristende at stoppe for trawlfiskeri i Kilen. Men vi har også en situation, hvor fiskeribranchen omkring Øresund er meget presset. Så derfor er jeg varsom med at gå ned af det spor, lyder det ikke overraskende fra Socialdemokratiets Simon Kollerup. Han går jo også varmt ind for flere forurenende havbrug.

Hans kollega Ib Poulsen fra Dansk Folkeparti eller heller ikke positiv over for et forbud:

– At forbyde fiskeri her, fordi der er nogen, der ikke kan finde ud af det, synes jeg grundlæggende er et forkert princip. Man skal ikke straffe andre, fordi der er nogen, der ikke kan finde ud af at fiske lovligt.

Hos Danmarks Fiskeriforening bliver forslaget heller ikke godt modtaget. Her tvivler man på, at en lukning for trawlfiskeri i Kilen vil styrke kontrollen af ulovligt fiskeri andre steder i Øresund.

– At flytte en grænse eller lukke et område fjerner jo ikke et problem. Det flytter bare grænsen for problemet. Skal man så også lukke grænsen mellem Øresund og Kattegat osv.? Det virker ikke gennemtænkt.

– Konsekvensen kan være, at hvis man tvinger fiskeriet væk fra et godt fiskeområde og ud til et sted, hvor der er mindre godt at fiske, skal man fiske meget mere for at fange den samme mængde. Så i virkeligheden vil det få en negativ miljøeffekt, siger chefbiolog ved Danmarks Fiskeriforening, Michael Andersen.

De mange år stort set uden trawlfiskeri i Øresund har medført et havmiljø med 30 til 50 gange så mange fisk som i Kattegat. Derfor frygter Trine Torp ikke for fiskernes fremtid, hvis SF’s forslag skulle blive en realitet:

– For det første er der jo andre steder at fiske end lige der. Samtidig er der jo mulighed for at omrigge en båd til andre fangstredskaber end bundtrawl. For det er et helt unikt havmiljø, der er i Øresund. At der ikke har været trawlet i så mange år har betydet, at der er en havbund fuld af liv. Også til gavn for fiskerne.

Debatten om trawlfiskeri i Øresund fortsætter den 18. april, hvor fiskeriminister Karen Ellemann er kaldt i samråd om sagen. Det fortæller TV2 Lorry.

14. april 2018

* Kuttere mister kvoter

To kuttere, der fisker fra Gilleleje havn, mister nu retten til at fiske i en måned, og de mister samtidig en tolvtedel af deres årskvote. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Fiskeristyrelsen er kommet med en administrativ sanktion mod de to kuttere, efter at miljøorganisationen Greenpeace i sidste måned anmeldte dem for ulovligt trawlfiskeri i den nordlige del af Øresund.

Greenpeace havde gennem februar måned fra kysten overvåget, hvordan de to kuttere i seks tilfælde ved højlys dag havde trawlet ude i forbudt område.

Fiskeriinspektør Arne Madsen fra Fiskeristyrelsen oplyser, at myndighederne i sager som denne vurderer, om det har størst præventiv virkning at anmelde sagen til politiet, hvilket kan udløse bødestraf – eller administrativt at fratage fiskerne fiskedage og kvote. De to kutterejere har nu 14 dage til at anke afgørelsen.

I Greenpeace glæder man sig over, at deres aktion nu har givet et konkret resultat:

– Først og fremmest er det godt, at sagen nu fører til en politisk diskussion af, hvordan der kan skabes en bedre kontrol med fiskeriet i Øresund. Forhåbentlig munder det ud i mere end blot en diskussion, siger kampagneleder og havansvarlig Magnus Eckeskog, Greenpeace.

Folketingets Fiskeriudvalg skal senere mødes for at diskutere mulighederne for bedre kontrol med ulovligt fiskeri.

14. april 2018

* Bedre kontrol med kuttere

De to kuttere, der i februar måned fiskede ulovligt i Øresund, blev ikke afsløret som et led i Fiskerikontrollens arbejde. Det skriver Frederiksborg Amts Avis. 

I stedet var det en målrettet aktion fra miljøorganisationen Greenpeace, der afdækkede seks episoder i februar, hvor de to kuttere fiskede på ulovlige positioner. Materialet blev overdraget til Fiskeristyrelsen, der nu med en administrativ sanktion har taget fiskedage og kvoter fra de to kuttere.

Sagen førte til, at der blev stillet en række spørgsmål til Fiskeri- og ligestillingsminister Karen Ellemann (V). Blandt andet spurgte de konservative, hvilke initiativer ministeren mener, der kan igangsættes for at sikre en styrket kontrol med ulovligt trawlfiskeri i Øresund, som dokumenteret af Greenpeace Danmark.

Karen Ellemann har svaret, at hun finder ulovligt fiskeri uacceptabelt, og at hun derfor gerne vil se på, om der er behov for at styrke kontrollen med fiskeriet i Øresund.

Kontrollen i Øresund har allerede høj prioritet, men der er en særlig udfordring med kontrol af mindre fartøjer med en længde på under 12 meter, idet disse fartøjer ikke er omfattet af krav om satellitovervågning (VMS). 

Derfor har jeg bedt Fiskeristyrelsen om at komme med forslag til, hvordan indsatsen i Øresund kan opprioriteres. Det gælder både den traditionelle kontrol til søs, men også hvordan vi kan styrke indsatsen fra land.

Ministeren skal senere mødes med fiskeriordførerne for at se på, hvordan kontrollen kan styrkes og udvikles på lidt længere sigt. Eksempelvis med anvendelse af ny teknologi.

14. april 2018

* Mere om Skumle Skimmelsvampe 

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har været kaldt i samråd om de resistente skimmelsvampe, som er begyndt at plage sundhedssektoren. 

– Hvis der så er en lille usikkerhed om denne her sammenhæng, skal den så komme befolkningens sundhed til gode, eller skal den komme landbrugets brug af sprøjtemidler til gode?

Det spørgsmål blev stillet af de Radikales miljøordfører, Ida Auken. SF’s landbrugs- og miljøordfører, Trine Torp, efterlyste tilsvarende, om der ville blive taget initiativ til at ændre den danske godkendelsesordning, så svamperesistens fra azoler og andre stoffer bliver en del af den danske godkendelsesordning.

De to indkaldte ministre gjorde gang på gang klart, at det ikke giver mening at sætte mere konkret ind, før man har mere viden.

Vi har simpelthen ikke nok viden til at kunne sige endnu, hvor de forskellige typer kommer fra, og det skal vi have for eksakt at kunne handle, bemærkede sundhedsministeren. Uden dog at nævne noget om, hvorvidt man nogensinde ville få “nok viden”.

– Jeg er fuldstændig enig i, at der er behov for mere viden, men lige nu er det helt entydigt den danske befolknings sundhed, der bærer risikoen, sagde Maria Reumert Gjerding, miljø- og landbrugsordfører for Enhedslisten. Og snart kommende præsident for Danmarks Naturfredningsforening. 

Hun gjorde opmærksom på, at landbrugets afhængighed af de her sprøjtegifte skyldes nogle dyrkningsmetoder, som man godt kunne stille krav til, skulle laves om. Derfor var hun meget uforstående overfor, at regeringen ikke kigger kritisk på landbrugsproduktionen og indfører forbud mod de mest kritiske midler.

– Så det her handler jo om, at man holder hånden over en bestemt type landbrug, og man holder hånden over producenter af sprøjtegift, sagde Maria Reumert Gjerding under samrådet. Læs om optakten til samrådet om de resistente skimmelsvampe her:

http://ulnits.dk/aktuelt/aktuelt-1-kvartal-2018-2/#skumle-skimmelsvampe

14. april 2018


* Svin og grise

Tankevækkende, at danske borgere daglig gerne må udsættes for livstruende MRSA-bakterier fra svinefabrikkerne, der jo konstant producerer dem. Mens danske svin ikke må udsættes for en afrikansk svinepest, der slet ikke er her. 

Det har skiftende fødevareministre fra V og S bestemt. Ingen ved helt hvorfor…

www.twitter.com/steenulnits


* 37 ansøgninger om nye havbrug

Landbrugs- og havbrugsminister Esben Lunde Larsen (V) helmer ikke, førend både grundvand, overfladevand og havvand er forurenet helt til kanten af det tilladelige. Og måske lidt over.

Interessen for at etablere nye havbrug er som forventet stor – med 37 ansøgninger inde hos Miljøstyrelsen, da fristen udløb den 1. april. Heraf 35 nye. Og det var desværre ingen aprilsnar.

Den store interesse skyldes naturligvis de lettjente millioner, som Venstres havbrugsvenner kan plukke ved gratis at forurene det havvand, vi andre har betalt milliarder af skattekroner for at rense.

Esben Lunde Larsens partifælle Jacob Jensen (V) har gjort et godt stykke lobbyarbejde for det japansk-ejede Musholm havbrug, hvor han selv har en lønnet bestyrelsespost.

– Gad vide, hvad en miljøminister ville have sagt til det, hvis ellers vi havde haft sådan én herhjemme?

Læs gerne artiklen “HelCom – till Hell Comes

7. april 2018

* Gjerding ny præsident for DN

Et stort tillykke til Maria Reumert Gjerding med posten som den nye præsident for Danmarks Naturfredningsforening (DN). Og en stor tak til Ella Maria Bisschop-Larsen for tolv år på posten. De sidste to nok mere begivenhedsrige, end hun kunne have ønsket sig.

Vi må imidlertid skue fremad og sætte vor lid til et værdi- og miljømæssigt magtskifte ved det kommende folketingsvalg. Værre end det går lige nu, kan det næppe blive, og med Maria som den nye rorskvinde på miljøskibet er der grund til fortrøstning.

Maria har været den fremmeste modstander af de nye forurenende havbrug, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet gav mulighed for. Med hele 37 konkrete ansøgninger om nye forurenende brug liggende inde hos Miljøstyrelsen netop nu.

Maria Gjerding stillede lige fra starten af spørgsmålstegn ved det “miljømæssige råderum”, som regeringen havde opfundet til formålet, og som siden viste sig heller ikke at være der.

Derfor en varm velkomst herfra til Maria Reumert Gjerding. Støt op om hende og DN. Det kan blive redningen for dansk miljø og natur.

7. april 2018

* De blå er helt vildt grønne…

Vor manglende miljøminister Esben Lunde Larsen (V) fortæller i et debatindlæg i Horsens Folkeblad, hvor grønne de i virkeligheden er i Blå Blok. Mest naturligvis i Venstre. Og i hvert fald meget grønnere end dem i Rød Blok.

Dette skønmaleri måtte selvsagt ikke stå uimodsagt hen, så her var og er mit svar:

“Smukke, men tomme ord fra en miljøminister, der på Danmarks vegne i EU stemmer ja til glyphosat (RoundUp) og til fortsat brug af bi-skadende neonicotinoider. 

En miljøminister, for hvem natur er bølgende korn- og rapsmarker, der sprøjtes flere gange om året. 

En miljøminister, som ser stort på alarmerende undersøgelser over sammenhængen mellem kræft og nitrat i drikkevandet. Han vil i hvert fald ikke gøre noget. 

En miljøminister, som håber på en fordobling af den nuværende danske svineproduktion. Med dobbelt så megen gylle og endnu større spredning af resistente MRSA-bakterier. 

En miljøminister, som arbejder aktivt for endnu flere forurenende havbrug. Og som ser gennem fingre med allerede eksisterende havbrugs ulovligheder – tilfældigvis i denne avis’ lokalområde. 

Og endelig en miljøminister, som er en erklæret modstander af Danmarks Naturfredningsforening. 

Listen over den borgerlige regerings landsskadelige aktiviteter over for den danske natur er alenlang.

Til ministerens fordel taler dog, at Socialdemokratiets miljøpolitik efterhånden kan være svær at skelne fra Venstres.”

Læs hele indlægget i Horsens Folkeblad her.

7. april 2018

* Koks i kvælstoftallene

Der har i årevis været anvendt en forkert metode til at opgøre mængden af kvælstof i de danske åer og søer og i havmiljøet. Det slår Århus Universitet fast i to nye rapporter.

Fejlen betyder, at man i hvert fald siden 2010 har undervurderet mængden af kvælstof i de danske farvande med i gennemsnit 13 procent. For vandløb, hvor kvælstofudledningen fra bl.a. landbruget bliver målt, har udledningen været undervurderet med ca. 7 procent.

Det betyder reelt, at de senere års politiske beslutninger på området har været truffet på et helt forkert grundlag. Fejlen er sket på de miljølaboratorier, der laver prøverne for miljøstyrelsen. Her tog man tilbage i 2010 en ny og mere usikker analysemetode i brug, uden dog at oplyse styrelsen om det.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen siger i en skriftlig udtalelse til Altinget, at man nu vil se på resultaterne og vurdere behovet for yderligere analyser. Ella Maria Bisschop-Larsen fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) understreger i den forbindelse, at det er vigtigt, at sagen nu ikke bliver trukket i langdrag.

Udledningen af kvælstof fra landbruget måles som sagt i åmundingerne, og her har analyserne i gennemsnit været 7 procent for lave. Det svarer til knap 4.000 tons kvælstof, som der altså har været udledt ekstra i forhold til, hvad man forudsatte i Landbrugspakken.

Det betyder således, at der er behov for at sænke udledningen med 4.000 tons mere end forudsat i Landbrugspakken, og dermed er der altså brug for en markant stramning af tiltagene her.

– Det er en bombe under Landbrugspakkens kvælstofregnskab, der betyder, at situationen for vandmiljø og natur er langt værre end hidtil antaget. Og når overvågningen viser, at miljøtilstanden i havet er forværret de senere år, kræver det omgående handling, siger Ella Maria Bisschop-Larsen fra DN.

Den 14. marts skal miljøstyrelsen lave en teknisk redegørelse for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg om sagen.

7. april 2018

* Til grin – for svin

Tyskerne ryster på hovedet af Esben Lunde Larsens indre svinehegn, der skal beskytte danske tamsvin mod tyske vildsvin med mulig afrikansk svinepest. Har du lidt tyskkundskaber, så er dette citat fra Norddeutsche Rundfunk ganske sjovt:

“Während das Schwein Schwein hat, sind die wirklich armen Schweine die Dänen. Denn die müssen als Steuerzahler letztlich für die Schweinerei an der Grenze aufkommen.”

Teksten er lidt svær at oversætte fuldt ud – med tyske ordspil – men meningen er bestemt ikke til at tage fejl af: – Danske skatteborgere bliver helt til grin – for svin…

Senest har de 11.000 medlemmer af den tyske svineproducentorganisation ISD meldt klart ud, hvad de mener om Esben Lunde Larsens grosse Pläne:

”Et grænsehegn mellem Danmark og Tyskland med det formål at hindre spredningen af afrikansk svinepest er mere et slående eksempel på tom handlekraft, end det er en konstruktiv forebyggelse af sygdommen”

”Et planløst forsøg på at vise handlekraft, ja nærmest populisme.”

Sådan lyder den hårde dom fra ISD (Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands). Her ved man af erfaring, at hegn er nyttesløse over for de snu og gravende vildsvin.

Så fra tysk svineavlerside er det altså er klart og rungende “Nein til Hegn”.

7. april 2018

* Den lange, men planlagte nedtur

Den nuværende suppedas for det danske miljø er ikke tilfældig. Den er nøje orkestreret og har været ganske længe undervejs:

Det startede med Anders Fogh Rasmussen, der opfandt Bjørn Lomborg til at forplumre miljødebatten. Miljøet havde fået alt for megen vind i sejlene, og landbruget begyndte at slå sig i tøjret.

Siden satte Fogh så Lars Løkke Rasmussen til at nedlægge amterne, der jo sad inde med årtiers viden om miljøet. Det havde amterne møjsommeligt monitoret og dokumenteret siden deres etablering i 1970. Og specielt da efter vedtagelsen af verdens første miljølov i 1973.

Den indsamlede viden blev spredt for alle vinde, da regionerne tog over i 2007, hvorefter det danske miljø reelt sejlede sin egen sø. Årtiers akkumulerede miljødata gik her de facto tabt for eftertiden.

Løkke satte efterfølgende Esben Lunde Larsen til, som miljøminister af navn, men ikke gavn, at demontere resterne af Miljøstyrelsen. Lunde splittede styrelsen op og flyttede den faglige indsigt ud i landet – til Odense. Den politiske del forblev i København.

Og wupti: – Here we are today. Med en Landbrugspakke, som er vedtaget med forkerte tal og mod bedre vidende. Baseret på løgn eller fejlagtige data fra forskere, der blev truet med at få frataget deres bevillinger. Hvis ikke de nåede de ønskede konklusioner.

Det eneste, der i dag afholder dansk landbrug fra at ødelægge såvel land som overfladevand, grundvand og havvand totalt, er EU og det Vandrammedirektiv, vi tilbage i 2000 forpligtede os til at overholde.

Danmark selv er på få årtier blevet en bananrepublik.

7. april 2018

* Animal Farm på Christiansborg

“George Orwells satiriske roman Animal Farm, som jeg altid har set som værende en udstilling af kommunismens dobbelte standarder, hvor svinene begynder at opføre sig som og ligne de mennesker, de smed ud fra gården, har denne regering og dets støtteparti gjort til en udstilling af alle ismer, ikke mindst den liberalisme, hvor egoismen trives, og hvor magtarrogancen på forbavsende kort tid blev overført fra ministerbilens sædevarme til kropstemperaturen på ikke mindst statsministeren selv.”

Citat slut. Laaang sætning, men sande og saftige sager spot on. Sætningen er taget fra en meget læseværdig artikel i Altinget, skrevet af vores allesammens løstgående missil i Bruxelles, Jens Rohde (RV).

Et yderst passende tillæg til ovenstående notits om, hvor galt det er gået med vort førhen så berømte danske demokrati.

Læs hele artiklen her.

7. april 2018

* – Slut med Fuckin’ Frackin’…

– som de så malerisk kalder den miljøskadelige udvinding af skifergas i Nordamerika.

Klima- og energiminister, Lars Chr. Lilleholt (V), meldte for ikke så længe siden ud, at regeringen vil stoppe al fremtidig efterforskning efter olie og gas på landjorden og i vores indre farvande.

I miljøorganisationen Greenpeace er man naturligvis begejstrede:

– Det er en kæmpe sejr, som mere end noget andet viser styrken i at stå sammen og kæmpe imod projekter, der sætter vores klima, miljø og natur over styr, lyder det.

I Nordjylland og senest på Lolland-Falster har lokale miljøgrupper bravt argumenteret og protesteret mod, at Danmark skulle lægge jord til efterforskning og udvinding af skifergas og olie, der truer grundvandet, folkesundheden og den lokale natur. På den måde lykkedes det at gøre de problematiske skifergasprojekter til et vigtigt politisk emne i Danmark.

En kold forårsmorgen for tre år siden lænkede to Greenpeace-folk sig fast til lågen til borepladsen, mens andre aktivister klatrede til tops i det franske selskab Totals boretårn uden for Dybvad i Nordjylland. Det skabte national opmærksomhed, og over 50.000 borgere skrev efterfølgende under på Greenpeace’s hjemmeside for at stoppe skifergas og fracking.

Den fælles sejr skal nu bruges til at øge presset på regeringen for at drage den fulde konsekvens af Paris-klimaaftalen og også stoppe ny efterforskning efter olie i Nordsøen samt begynde at lukke de eksisterende olie- og gasfelter som et afgørende led i den grønne omstilling af Danmark. Det kan ikke gå hurtigt nok.

Men se, om vi får regeringen og ikke mindst de Konservative med her. De sidste soler sig ganske vist i regeringens stop for fracking, men har længe levet højt på Nordsø-olien – via støtte fra Maersk, der jo hidtil har udvundet olien herude.

Se her, hvordan fracking foregår. Det er voldsomme sager. Og store kræfter, vi her slipper løs…

7. april 2018