TriangleTray

IMG_2575

– En trekant til linen…


“Designed and Manufactured in Denmark”

Egentlig kan jeg ikke fordrage linekurve, når jeg fluefisker. De fylder, og de er i regelen grimme at se på. Men funktionen – den kan jeg ikke altid undvære.

Der er masser af situationer, hvor jeg må bide i det sure æble og fiske linekurven frem. Med det uundgåelige resultat, at jeg føler mig udklædt med en opvaskebalje på maven. Helt galt bliver det da, når jeg kaster baghånds – med ansigtet vendt mod land. Gad vide, hvad ikke-fiskere tænker, når de ser det…

Anyway, funktionen er ind imellem uundværlig, og så må man jo lide lidt for sagen. Men heldigvis har man så god tid til at fundere lidt over, hvorvidt det ikke kunne lade sig gøre at lave linekurven lidt smartere.

Det har jeg gjort i snart mange år, og lidt efter lidt tonede omridset af den perfekte linekurv frem. En linekurv, som slet ikke lignede den oprindelige firkantede opvaskebalje. En anderledes linekurv, i hvis kølvand skvulpede en lille håndfuld etablerede linekurve med skalperede sider.

Den traditionelle linekurv

Det har nemlig kostet en del linekurve at nå så vidt. Etablerede fabrikater, som jeg har skåret, klippet og klistret i. Der var nemlig nogle helt klare ting, som jeg ville ændre på:

1) Jeg havde noteret mig, at fluelinen meget ofte lå samlet i én bestemt del af kurven i stedet for jævnt fordelt overalt. Altså var der ubrugt plads i kurven, som både fyldte og vejede.

2) Som alle andre brugere af linekurv irriterede det mig, at jeg ikke kunne se, hvor jeg gik. Kurven tog en alt for stor del af udsynet, hvilket gav anledning til snublen over strandstenene.

3) De gængse linekurve så helt enkelt så grimme og ufikse ud, at jeg vægrede mig ved at gå med dem. Ting må gerne være smukke, når man skal se på dem i længere tid ad gangen.

4) Jeg var ikke tilfreds med keglernes udformning og størrelse. Nogle var for korte og brede – andre for lange og høje. Sidstnævnte havde det med at fange linen på vej ud i stedet for at slippe den.

5) Som så mange andre bankede jeg ofte linehånden ned i kurvens skarpe kanter under indtagningen – hvis jeg da ikke passede på hele tiden. Kanten på linekurven var for høj og skarp.

shapeimage_6

Trekantet form

For et par år siden var det så vidt. Morten fra Pro FlyFisher kom forbi med sit lille powerhouse af en bærbar – loadet med avanceret CAD software, som han er vant til at bruge, når han designer nye plastkomponenter til sine berømte rørfluer.

Det nye design

Vi drak lidt rødvin, og efter nogle timers arbejde tonede linekurven frem på skærmen, som du ser den herunder.

Det er den karakteristiske trekantede form, som siden gav kurven dens navn. Det er en form, som sparer materiale og reducerer vægt. Samtidig hindrer den ikke udsynet nedefter, som almindelige firkantede linekurve gør det. Slut med at vandre blindt gennem landskabet uden at kunne se, hvor man sætter fødderne. Sikkerhed frem for alt!

Men ikke nok med det. TriangleTray tager den trekantede profil helt til grænsen. Bagkanten skråner nemlig også mod forkanten, hvilket sparer yderligere materiale og giver et endnu bedre udsyn. Herved undgår man også det irriterende hele tiden at banke linehånden ned mod kurvens skarpe sider.

shapeimage_7

Skrånende sider

Du vil sætte pris på den lave vægt og det gode udsyn, når du går, vader eller skal pakke kurven ned i kufferten til næste fiskeekspedition. Triangle Tray er lige perfekt til Alaska som til Bahamas!

Et behageligt “EasyGrip” bærehåndtag gør det lettere end nogensinde at transportere TriangleTray til og fra fiskevandet. Man mærker næppe, at den er med.

Bidragende hertil er også, at TriangleTray er en udpræget letvægter, fremstillet af ultrastærk polypropylen, der næsten ikke er til at ødelægge. Et materiale, der flyder og flekser, men som nægter at brænde.

Kurven er fremstillet i 8 mm polypropylen, som er vakuumformet ved 300 grader. Den forvarmede plade suges ned over formen under tryk, og det færdige emne bearbejdes af en computerstyret fræser, der fjerner overskydende materiale og sørger for de nødvendige udskæringer.

Det er en fremstillingsmetode, som gør TriangleTray næsten umulig at ødelægge.

shapeimage_8

“EasyGrip” greb

Hemmeligheden bag enhver linekurvs funktionalitet er keglerne i bunden, som hindrer fluelinen i at filtre sig sammen.

Der ligger mange eksperimenter bag designet af keglerne i bunden af din nye TriangleTray. De måtte hverken være for høje, for lave, for brede eller for spidse. De skulle både kunne holde og slippe løkkerne under indtagning og kast. Det kan de i din Triangle Tray!

Er keglerne for høje og smalle, kan de fange linen under kast. Er de omvendt for lave og brede, kan de ikke hindre linen i at filtre i kurven.

Næste skridt var så at teste det endelige design. Til det formål allierede jeg mig med et firma i Billund, som rådede over en 3D-printer, der var stor nok til opgaven. Det var hundedyrt, men en dag ankom så den færdigprintede prototype – klar til test.

Prototypen var råhvid og printet i et stærkt nylonmateriale. Den så ærlig talt ikke ret sexet ud.

 

shapeimage_9

“EasySlip” kegler

Men funktionelt levede den helt op til mine ønsker, og det trekantede design gav den navnet “TriangleTray”. Jeg kontaktede en god ven, der har en høj stilling hos amerikanske Orvis, og han sendte ideen videre til deres udviklingsafdeling.

Orvis var jo dem, der var først ude med en decideret linekurv til fluefiskere – udviklet i nært samarbejde med hæderkronede MIT – Massachusetts Institute of Technology, hvor mange af verdens store opfindelser og designs kommer fra.

Orvis var skam interesseret i min TriangleTray og indrømmede, at designet var lysår foran deres oprindelige design, som nu er i en Mark 2 udgave – lidt lettere og mindre kantet end originalen. Men de ville desværre kun købe færdigproducerede kurve…

Selvlænsende

Nu vader jeg selv sjældent dybt, og gør jeg det endelig, er det for at komme over dybt vand og ind på lavt. Fluekast og dyb vadning er nemlig lig med korte kast. Man kan helt enkelt ikke holde en lang line fri af vandet i bagkastet, hvis man selv står i vand til midt på livet.

Ofte står man sig bedst ved at blive inde på lavt vand og dermed stå højere. Dette gør det helt enkelt lettere at kaste længere.

Anyway. Ind imellem er det nødvendigt at vade dybt, og da Triangle Tray har lave sider fortil, fyldes den let af vand. Det har jeg taget konsekvensen af i Mark 2 udgaven, som er selvlænsende.

Fra mine mange år som småbådsfisker ved jeg, hvor praktisk det er at have et selvlænsende bådskrog. Der var således ikke langt fra tanke til handling, og efter nogle få forsøg var designet en realitet – i form af tre lænsehuller i linekurven: To store bagest og et mindre forrest.

De to store huller bagest har en diameter på 12 mm, hvilket gør, at en bordfyldt kurv lynhurtigt tømmes. Et lille 8 mm hul fortil gør, at regn og skvulp og vand fra linen hele tiden løber ud af kurven. Det lille hul fortil sidder nemlig markant lavere end de to store huller bagtil.

Man skal aldrig sige aldrig, men jeg er ret overbevist om, at TriangleTray hermed har fundet sin endelige form. Som måske verdens første selvlænsende linekurv.

© 2013 Steen Ulnits


tray

Anmeldelse:

Lystfiskerforum

Ny dansk designet linekurv

Danske Steen Ulnits, kender de fleste. Nu er han også designeren bag denne nye linekurv i et anderledes design, der lægges mærke til.

Som navnet antyder – “Triangle Tray” – er den trekantet. Jeg har testet et eksemplar.

Jeg startede med at afprøve den på græsplanen hjemme i min have og det var en skuffende oplevelse. Linen gled udenfor kurven og trak resten med.

Den skal alligevel testes der, hvor den er beregnet til – på kysten – og så gjort! Nu var linen våd, og det gjorde en verden til forskel.

Linen blev pænt liggende, den hægtede ikke sammen, og kurven var faktisk rigtig rar at benytte.

Når jeg ind i mellem ramte kurven med linehånden er materialet dels blødt at ramme, og dels er det afrundet.

Kurven fungerer fuldt ud ligeså godt som min gamle Orvis-kurv eller min Flexistripper.

Faktisk lever den op til alle mine forventninger til en linekurv, der skal hjælpe mig til at holde styr på linen og give bedre kast.

Der er dog et minus: Den lave kant lader ofte vand komme ind i kurven. Det påvirker ikke kastet, men irriterer alligevel, fordi det vejer.

Løsningen er allerede beskrevet i det papirværk, der fulgte med: Der skal bare bores et 8 mm hul ude i fronten, og så lænser den sig selv.

Jeg kan anbefale denne nydesignede linekurv. Den har et frækt udseende, og den leverer varen i et lækkert design og stærkt materiale.

Hans Brun Lindegaard

IMG_1956