Aktuelt 1. kvartal 2006

* Greenpeace aktionerer i Litauen

Greenpeace har netop aktioneret i den litauisk havneby Klapeda mod 12 identificerede piratfiskere fra Georgien, Rusland og så langt væk fra som Cambodia.

Greenpeace-aktivister overmalede onsdag skrogene på 12 fiskefartøjer fra de nævnte lande med teksten “Stop Pirate Fishing” i protest – også mod de litauiske myndigheder. Ifølge Greenpeace er denne havn nemlig kendt som et bekvemt sted for piratfiskere at lande deres ulovlige fangster uden om den internationale fiskeriregulering.

– Det er fuldstændig uacceptabelt, at EU-lande som Litauen bryder EU-lovgivningen ved at give disse piratfiskere adgang til havn, brændsel, service og assistance, udtaler Martin R. Nielsen fra Greenpeace.

29. marts 2006

© Steen Ulnits

* Farvel til fiskegrejet…

Og her gik man lige og troede, at man blot havde været ramt af sort uheld – som den eneste ene i hele verden. Sådan oplevede jeg det i hvert fald sidst, da jeg stod i en lufthavn og ventede på mit grej ved bagagebåndet. Grej, som ikke dukkede op, førend det var for sent. Siden måtte jeg derfor låne mig frem, og det er aldrig sjovt. Hvis der da overhovedet er grej at låne…

Men jeg var ikke alene. Det viser nye tal fra SITA, som er verdens største leverandør af bagagehåndteringssystemer til luftfarten. SITA beretter, at alverdens flyselskaber nu årligt transporterer omkring 2 milliarder mennesker på kryds og tværs af kloden. Ud af disse 2.000.000.000 passagerer var der nemlig 30 millioner – 30.000.000 – hvis bagage ikke nåede frem sammen med dem. Langt de fleste blev dog senere lykkeligt genforenet med deres elskede ejendele, men ikke alle. Således måtte 200.000 passagerer skyde en hvid pind efter deres kufferter, rygsække og andre flyvske ejendele. De så dem aldrig igen…

Disse “svind” kostede i 2005 flyselskaberne over 15 milliarder kroner i erstatning – en stigning på over 50% i forhold til 2004. SITA mener, at stigningen skyldes den intensiverede lufttrafik – med mindre tid mellem landing og tilslutningsfly. Det stigende antal flyafgange har nemlig gjort ventetiden kortere i de fleste større lufthavne og dermed også øget risikoen for mistet eller forsinket bagage.

I den forbindelse er det jo ærgerligt, at de nye antiterrorbestemmelser nu gør det ulovligt at medbringe fiskegrej i flykabinen. Selv en æske diminutive tørfluer fik jeg sidste sommer konfiskeret på vej ud af landet. Ganske vist gælder dette forbud kun i EU-lande – ikke i USA. Men det hjælper jo fedt, hvis man som dansker skal på fisketur til Alaska…

22. marts 2006

© Steen Ulnits

* Værste olieudslip nogensinde i Alaska

Op mod én million liter tyk råolie er netop strømmet ud i Alaskas snedækkede ødemarker. Det, alle har frygtet siden etableringen af den 1,2 meter tykke og 1.285 km lange olierørledning fra de isdækkede oliefelter i Prudhoe Bay i det nordlige Alaska til den isfri udskibningshavn Valdez i det sydlige, er nu sket: Der er gået hul på rørledningen…

Op mod én million liter olie er fosset ud af en beskadiget olieledning, og hermed er det værste olieudslip i regionens historie en realitet. Det oplyser miljøministeriet i Alaska. Olieudslippet, der skete ved USA’s største oliefelt i Prudhoe Bay, blev opdaget den 2. marts. I sin seneste rapport om uheldet vurderer miljømyndighederne, at op mod én million liter olie er løbet ud af ledningen og nu er spredt over et område på lidt under en hektar. Udslippet skyldtes formentlig dårlig vedligeholdelse med efterfølgende rusttæring af rørledningen.

Det hidtil største olieudslip i Alaska skete i marts 1989, hvor Esso’s nu verdensberømte tankskib “Exxon Valdez” stødte på grund i det smukke Prince Williams Sound, der ligger syd for Alaskas største by, Anchorage. Her var kaptajnen på det enkeltskrogede tankskib såmænd faldet i søvn…

Interesserede kan læse meget mere om dette i min bog “Fisken, Vandet og Verden”, som er omtalt under “Bøger”.

Vi må endnu engang konstatere, at gode, gamle Murphy desværre havde ret:

– Alt, der kan gå galt, vil gå galt – før eller siden…

15. marts 2006

© Steen Ulnits

* – Nåeh, bare en elefant…?

Den britiske palæontolog ved universitetet i Glasgow, Neil Clark blev verdenskendt, da han i 2004 påviste et 165 millioner år gammelt fodaftryk fra en dinosaur på den skotske ø Skye.

Neil Clark har i de seneste to år især helliget sig studier af Loch Ness-uhyret. Clark udtaler til den britiske avis The Times, at de uforklarlige observationer af et uhyre i Loch Ness meget vel kan have været cirkuselefanter, der tog sig et velfortjent bad i søen!

“De forskellige cirkustrupper plejede at besøge Inverness, der ligger ved bredden af Loch Ness, hvor de lod deres dyr slappe af og få sig et forfriskende bad,” siger Clark. “Det er yderst sandsynligt, at nogle af de lokale beboere så de badende dyr,” fortsætter Clark

Hans undersøgelser viser, at det specielt fra 1930erne var almindeligt med cirkusbesøg i det skotske højland. Når elefanterne badede i søen, så man kun dele af elefanten over vandet – snablen, hovedet og noget af ryggen.

I 1933 – samme år, som den første moderne observation af “Nessie” blev gjort – tilbød cirkusdirektør Bertram Mills ikke mindre end 20.000 pund til den, som kunne fange monsteret og bringe det til hans cirkus i London. Beløbet svarer til ca. 10 millioner kroner i vore dages penge, og Mills’ tilbud skabte derfor enorm interesse om Loch Ness fænomenet.

Man kender imidlertid til observationer af mystiske og uforklarlige fænomener i Loch Ness helt tilbage til det sjette århundrede, og lige siden har myten vokset sig til en af verdenshistoriens mest kendte og slidstærke.

De seneste 100 år er der dukket flere, mere eller mindre uskarpe fotografier af uhyret op. Disse billeder, samt en lang række farverige øjenvidneskildringer, har forstærket myten. Dog uden at noget endegyldigt bevis er blevet leveret.

På Discovery har man for nylig kunnet se, hvordan der er blevet fremstillet simple modeller, som så blot er blevet fotograferet og forstørret op. Falskneriet er blevet afsløret af bølgerne, som ikke har haft de rette proportioner. Og Clark mener nu, at de fleste andre observationer kan forklares med flydende træstammer og usædvanlige bølger.

Alligevel er det ganske tankevækende, at andre dybe søer og fjorde ikke kan byde på tilsvarende observationer…

13. marts 2006

© Steen Ulnits

* Flere kraftige regnskyl over Danmark

Hvis du synes, det har regnet mere og mere voldsomt i de senere år – så har du ganske ret! Det viser nemlig en ny opgørelse over hyppigheden og intensiteten af regnskyl over Danmark.

Ifølge denne opgørelse har Danmark oplevet en markant stigning i voldsomme regnskyl, der kan sætte hele bydele under vand og medføre vandskader og miljøforurening for millioner. Opgørelsen viser, at kommunerne i de kommende år bliver stillet over for nye problemer med at håndtere de stigende vandmængder fra skybruddene.

Tallene stammer fra en undersøgelse foretaget af det rådgivende ingeniørfirma COWI i samarbejde med vand- og miljøinstituttet DHI. De viser et nyt nedbørsmønster, som passer fint med det, klimaforskerne har forudset vil være konsekvensen af den globale opvarmning.

“Vi ser nu klimaændringer, man for fem år siden troede ville indtræde i løbet af de næste 100 år,” siger projektleder Karsten Arnbjerg fra COWI til Berlingske Tidende. Skybruddene er taget til i styrke og hyppighed med op mod 25 procent i løbet af de seneste blot 25 år og har allerede forårsaget talrige mindre oversvømmelser i bydele landet over.

Disse oversvømmelser vil tage til i fremtiden – med mindre kommunerne indretter kloakkerne og byerne på at modtage vandmasserne. Oversvømmelserne vil betyde overløb på rensningsanlæggene, så vandmiljøet i stigende omfang vil modtage urenset spildevand. Oversvømmelserne vil også betyde større udvaskning af næringsstoffer fra marker til vandløb, søer og fjorde – med dystre perspektiver for sårbare vandmiljøer såsom Mariager Fjord: Algeblomst, iltsvind, bundvendinger og fiskedød.

Vi ligger desværre helt, som vi har redt – via vor udledning af drivhusgasser til atmosfæren…

13. marts 2006

© Steen Ulnits

* – Åndbart tøj sundhedsfarligt?

Norsk forskning viser nu, at åndbart overtøj ofte er imprægneret med stoffer, der er umulige eller i bedste fald svært nedbrydelige i naturen. EU-kommissionen arbejder på et forbud, men i Danmark er der indtil videre ingen regler for brugen af stofferne.

Undersøgelsen er udført af Norsk Institut for Luftforskning for Norges Naturvernsforbund i samarbejde med Svenska Naturskyddsföreningen. Den viser, at en række mærkevarer – bl.a. norske Helly Hansen – er fremstillet af åndbare tekstiler imprægneret med stoffer, der indeholder fluorbaserede forbindelser – de såkaldte PFOS’er. Varerne er produceret med stof fra kendte firmaer som eksemplevis amerikanske Gore-Tex, der i sin tid opfandt den åndbare teknologi til rumfarten, hvor den er en vigtig del af rumdragterne.

De norske forskere peger nu på, at PFOS’erne kan skade immunforsvaret, fremkalde kræft og ødelægge evnen til forplantning – selv i ganske små mængder. Norges Naturvernforbund er derfor bekymret og vil nu lægge pres på Norges miljøminister for at få stoffet forbudt i Norge. I Danmark fraråder Miljøstyrelsen brugen af PFOS og anbefaler, at stoffet forbydes:

“Den internationale ekspertvurdering viser ikke noget, der indikerer, at det skulle være decideret sundhedsskadeligt. Men vi fraråder at bruge PFOS, fordi det stort set er umuligt at nedbryde i naturen, og man kan aldrig vide, om undersøgelser i fremtiden pludselig viser, at det kan være sundhedsskadeligt i mindre doser, end vi ved nu”. Det siger underdirektør Helge Andreasen fra Miljøstyrelsen.

Nok værd at tænke over, næste gang du står og skal vælge mellem alt dit åndbare tøj – det være sig vadejakken eller vadebukserne…

13. marts 2006

© Steen Ulnits

* Operation Sorte Fisk

Som omtalt længere nede på denne side, så landes der ulovlige og kulsorte torsk som aldrig før i Østersøen. Dagbladet Politiken anslår, at det årligt drejer sig om 20.000 tons torsk til en værdi af 200 millioner kroner – sorte, vel at mærke.

Fødevareminister Hans Christian Schmidt er nu blevet godt gal i skralden over det ulovlige fiskeri. Han føler, at han har kæmpet hårdt og talt fiskernes sag så godt som muligt – blot for at blive konfronteret med et støt stigende ulovligt torskefiskeri. Nu har han derfor iværksat Operation Sorte Fisk, hvor myndighederne – på samme måde som med pizzariaerne – vil sætte ind med razziaer over for fiskere, fiskehandlere og restauranter, som aftager de sorte fisk.

Fødevareministeren har opbakning fra såvel Danmarks Fiskeriforening som Danmarks Fiskehandlere, men de kan jo heller ikke andet end bakke op om ministeren. Noget helt andet er så, om de kan eller vil gøre noget aktivt. De har i hvert fald meldt ud, at myndighederne må klare håndhævelsen af reglerne. Begge foreninger afviser nemlig opfordringer fra Fiskeridirektoratet om at anmelde ulovlighederne, når de konfronteres med dem.

Så kan man jo spørge sig selv om, hvor meget hold der er i opbakningen til ministeren, som kan se frem til en hård kamp. I fiskernes rækker er der som bekendt adskillige meget brådne kar, for hvem love og bestemmelser er mindre værd end det papir, de er trykt på…

10. februar 2006

© Steen Ulnits

* Det danske svineri i Polen fortsætter

– nu med antibiotika og direkte på TV…

DR TV havde i aften en meget interessant og tankevækkende udsendelse om Poldanor – det statsstøttede danske svineri i Polen.

Det var nye og artige ting, der kom frem. Således viste det sig , at også de poldanske svin strutter af penicillin. Det viste undersøgelser af foderet, som DR havde fået fingre i og fået analyseret af et uvildigt laboratorium. Foderet indeholdt således tydelige spor af de vækstfremmere/antibiotika, som for længst er forbudt i Danmark. De har nemlig vist sig at kunne resultere i resistemte bakterier – noget, der kan koste menneskeliv ved infektioner, som ellers ville kunnetbehandles med antibiotika, men som nu pludselig kan blive livstruende.

Og så kunne DR fortælle, at det forurenede polske svinekød i vid udstrækning eksporteres tilbage til Danmark, hvor det blandt andet distribueres af COOP og i forarbejdet form sælges under navnet “Prime Food”. Samtidig kunne polske indbyggere i en landsby nær en af Poldanors svinefabrikker fortælle, hvordan de og deres børn lider af astma og allergi forårsaget af gyllestanken. De klagede også over, at svinefabrikkerne kun gav meget få lokale arbejdspladser. En enkelt ældre beboer gik endda så vidt som til at “moone” foragteligt – trække bukserne ned og vise sin bare – da han hørte, at TV-holdet kom fra Danmark. Vor popularitet er i sandhed stigende i det store udland…

Men ikke nok med det. Frem på skærmen tonede direktøren for den store Drawinskyego nationalpark, som nu er blevet nabo til Poldanors svinefarme. Direktøren var meget utilfreds med, at nationalparken nu skulle ligge klods op af en så stor forurener som Poldanor – at naturen her nu skulle lide under det massive ammoniakudslip fra gyllen. Vi ved jo fra Danmark, at netop ammoniakken fra gyllen kan være en trussel for såvel vandmiljøet som plantelivet på land – at miljøet reagerer negativt på den voldsomt øgede næringssalttilførsel. Men det skal den polske nationalpark altså døje med – endda med tilskud fra den danske stat…

Det er de stigende danske miljøkrav, som har fået nogle af Danmarks største og mest forurenende svinebønder til at se sig om efter grønnere græsgange. De har udvidet eller flyttet produktionen til lande, hvor man stadig kan svine miljøet til og tjene store penge på det. Polen er et sådant land, der nu må lide under de danske svin og deres hærgen.

– Men hvem står egentlig bag Poldanor? Det gør såmænd et antal prominente danske svineavlere, som har skudt vekslende pengesummer i det stærkt ekspanderende foretagende. I dag er aktiekapitalen således vokset fra oprindelig 5 til nu 30 millioner kroner – indbetalt af blandt andreudviklingsminister Ulla Tørnæs’ (V) mand, Jørgen L. Tørnæs, der senest gjorde en skidt figur i dagspressen, da han blev taget i at have ansat ulovlig udenlandsk arbejdskraft på sin sønderjyske svinefarm.

Men Jørgen L. Tørnæs er ikke den eneste aktionær med helt tætte forbindelser til regeringspartierne. Mogens Hovmand, der er bror til nu forhenværende skatteminister Svend Erik Hovmand (V), har været direktør i Polen Invest fra 1994 og frem til 2003, og han er fortsat aktionær i selskabet. Den danske forsvarsminister Søren Gade (V) har været mere forudseende end sine kolleger. Han har nemlig investeret 350.000 kroner i selskabet Russian Pig Meat, som er i færd med at etablere en stor svinefarm i Rusland – sikkert for at komme nye miljøkrav fra EU i forkøbet. Polen er som bekendt medlem af EU – Rusland ikke.

Andre kendte navne fra Poldanor er de to fynske svineproducenter, Erling Lerche-Simonsen og Asger Møller Hansen. Begge er de blevet anmeldt til politiet for nogle af de største overtrædelser af landbrugs- og miljøloven i Danmark. De har nemlig produceret langt flere svin, end de har tilladelse til.

Tilsammen har de to svineproducenter fået 4,6 millioner kroner i EU-støtte i 2002 og 2003 – penge, hvoraf nogle siden er investeret i det polske svineri. Den danske stat har tilsvarende sendt afskillige millioner danske skattekroner til Polen – som udviklingsstøtte fra den statsejede IØ-fond. Det var måske slet ikke noget tilfælde, at Ulla Tørnæs skiftede undervisningsministerposten ud og blev udviklingsminister i stedet? Det er jo her, de lette svinepenge er…

8. februar 2006

© Steen Ulnits

* Tiltagende illegalt torskefiskeri i Østersøen

“Biler, der bliver skygget. Opskårede dæk. Telefonkæder med advarsler om, at Fiskerikontrollen er på vej. Danske fiskere går langt for at snyde med torskekvoterne, så de kan tjene flere penge”, skriver dagbladet Politiken.

Det sker i takt med, at EU strammer de danske torskekvoter, fordi torsken ifølge havbiologerne er ved at uddø. Fiskernes snyderi med fiskeri efter torsk i Østersøen er ved at tage overhånd, advarer Danmarks Fiskerikontrol. Ifølge vicefiskeriinspektør Claus Wille er fiskerne parat til at gå langt for at snyde med torskekvoterne, så de kan tjene mere.

– Fiskerne slukker satellitterne, så vi ikke kan tjekke, hvor de er henne, og om de sælger sorte fisk. Samtidigt holder de øje med os og advarer hinanden, når vi kommer, siger Claus Wille, der ønsker mere kontrol i de danske havne.

Ifølge den internationale organisation for udnyttelse af havets ressourcer, ICES, der har den danske stat som medlem, blev der i 2004 alene i Østersøen landet 19.950 ton ulovlig torsk.I snit bliver torsk ifølge Politiken solgt for 10 kroner kiloet på det sorte marked, hvilket får værdien af den sorte torsk alene fra Østersøen op på små 200 millioner kroner om året. Faktum er da også, at Danmark ligger øverst i EU’s statistik over sager om ulovligt fiskeri ved domstolene.

Ovenstående udvikling fik jeg bekræftet, da jeg for nylig sammen med mine forældre var nede på Sønderborg havn for at spise. Vi sad med udsigt til første parket – en havnelinie, der var totalt fyldt op med store trawlere fra Hvide Sande. Trawlere, som i takt med de reducerede kvoter på Nordsøen nu er søgt ned i de indre danske farvande for også at tømme dem med deres overdimensionerede trawlskovle.

For Fiskerikontrollen skal man kigge langt efter på disse kanter…

6. februar 2006

© Steen Ulnits

* Truet tropisk træ i danske dokke

Det vakte for nogle få år siden opsigt, at der i en nybygget bro over den retablerede Skjernå var blevet brugt tropisk træ fra truede regnskovsområder i Sydamerika. – For hvordan hang det nu sammen, at vi i et dansk naturprojekt kunne finde på at bruge træ fra truede tropiske regnskove?

Tilfældet var ikke enkeltstående. Det viser sig nu, at danske myndigheder hvert år er med til at ødelægge store tropiske skovarealer – helt enkelt fordi de offentlige indkøbere stort set ikke bruger vejledningen i indkøb af tropisk træ. En evaluering af den frivillige ordning viser, at der stadig ender træ fra ulovlige og ikke-bæredygtige skovbrug i danske havne og bygningsværker. Det skriver gratisavisen MetroXpress.

Det er uacceptabelt, mener miljøminister Connie Hedegaard (K), som på baggrund af evalueringen vil ændre vejledningen, så den bliver bedre og mere omfattende:
“Det siger sig selv, at tropisk træ fra ulovlig skovdrift ikke skal ende i danske havne. Men et af problemerne har været, at det har været svært for de offentlige indkøbere at bruge vejledningen. Nu gør vi det lettere med en vejledning, der er mere forståelig og konkret”, siger Connie Hedegaard.

Samtidig skærper hun vejledningen, så den fremover gælder alle former for træ, ikke kun det tropiske: “Tropisk træ er kun en lille del af vores samlede forbrug. Men der er også ulovlig og ikke-bæredygtig skovdrift i andre lande. Vi bør støtte de producenter, der gør det ordentligt”, lyder opfordringen fra Connie Hedegaard, der i den kommende tid vil tage fat i blandt andre borgmestrene fra København, Århus og Odense for at diskutere grønne indkøb og få erfaringerne frem, så de kan blive lagt på nettet til inspiration for andre.

Tropisk hårdtræ bruges ofte og gerne i havneanlæg, fordi det er meget kompakt (tungere end vand), hårdt (tåler påsejling) og tæt (så det ikke rådner).

6. februar 2006

© Steen Ulnits

* Grus i graven

For at sikre rent drikkevand blev det i 1996 ved lov forbudt at fylde jord i grusgrave. Men siden forbudet trådte i kraft, har mange ejere af grusgrave søgt om dispensation til at fylde deres grusgrave op med jord – efter eller under indvinding af råstoffer som sand, grus eller ler – for siden at udnytte arealet til erhverv.

I flere tilfælde har ejerne ikke kunnet opnå dispensation efter loven, og en række sager er derfor endt for domstolene. Højesteret er netop kommet med en principel dom i en af sagerne, hvor ikke mindst hensynet til beskyttelsen af drikkevandet er tillagt betydning.

– Sagen handler om, hvorvidt der er tale om ekspropriation, når en grusgravejer er omfattet af forbudet med tilførsel af jord og ikke kan opnå dispensation. Sagen er således principiel. Dommen faldt ud til miljøets fordel, og det er vi selvfølgelig tilfredse med, fastslår Jacob Brandt, fuldmægtig i Miljøstyrelsens Jura.

Sagen i Højesteret drejer sig om en gårdejer, der tilbage i 1980’erne begyndte at indvinde råstoffer og efterfølgende fylde jord i en knap otte hektar stor grusgrav på sin grund. Men efter forbudet mod at fylde jord i grusgrave har gårdejeren ikke kunnet udnytte sit grusgravsareal.

Sagen endte derfor i Højesteret, hvor gårdejeren søgte om erstatning for sit økonomiske tab i forhold til Grundlovens § 73 om ekspropriation. Højesteret afslog erstatning ved at henvise til jordforureningslovens og dens formål om at “sikre drikkevandsinteresser”.

– Dommen sender et signal om, at samfundsudviklingen under nogle konkrete omstændigheder kan berettige en regulering, der skal beskytte miljøet, selvom det kan have betydelig økonomisk betydning for borgerne, siger Jacob Brandt.

Ekspropriation er betegnelsen for tvungen afståelse af privat ejendom. Ekspropriation kan efter grundloven kun ske, hvis Folketinget har vedtaget et lovgrundlag herom; hvis hensynet til samfundsmæssige interesser kræver det (eksempelvis hensynet til rent grundvand eller en tilstrækkelig infrastruktur) og altid mod fuldstændig erstatning.

Det sidste er dog næsten altid diskutabelt og kun sjældent tilfredsstillende. – For hvordan prissætter man værdier som landskabelig skønhed, havudsigt og lignende, man som ekspropriationsramt ejer kan være nødt til at afstå?

6. februar 2006

© Steen Ulnits

* Novo Nordisk indgår miljøaftale med Verdensnaturfonden

Vi lever i den globale tidsalder, hvor der lægges støt stigende vægt på virksomheders profiler og image. Et dårligt image er lig med ringe efterspørgsel på virksomhedens produkter, og i vor digitale tid med internet og nyhedsgrupper på konstant forkant med udviklingen kan ingen virksomhed længere føle sig sikker på et liv i upåagtethed.

Medicinalkoncernen Novo Nordisk lancerer derfor nu et aggressivt miljøfremstød, der både skal gavne det globale klima og Novo Nordisks eget image og økonomi. Som den første danske virksomhed har Novo Nordisk indgået en såkaldt “Climate Savers” aftale med Verdensnaturfonden.

Aftalen forpligter Novo Nordisk til at sænke sin udledning af miljøskadelig CO2 med 10 pct. i 2014 i forhold til 2004-niveauet. Novo Nordisk vil i den forbindelse satse på miljøvenlige brændsler og vindmølleenergi, og uden tiltagene ville koncernens vækst betyde, at CO2-udledningen ville være steget 67 pct. i 2014.

“Vi har forpligtet os til at være en bæredygtig virksomhed, som gør noget ved store globale problemer som klima, globalisering og menneskerettigheder”, siger koncerndirektør Lise Kingo til Dagbladet Børsen.

Som danskere kan vi kun være stolte af en virksomhed som Novo Nordisk, der dels producerer medicin til syge mennesker – dels satser på at gøre det på den mest miljøvenlige måde.

– Hatten af for det!

6. februar 2006

© Steen Ulnits

* Rusland: Miljøkatastrofen afværget

Den 13. november sidste år skete der en eksplosion på den kinesiske kemifabrik Petrochemical Co. i Jilin 400 kilometer sydvest for Khabarovsk, hvor omkring 100 tons kemiske stoffer slap ud i Songhua-floden, der er en biflod til Amur. Først 10 dage senere frigav de kinesiske myndigheder oplysningen om den omfattende forurening, der dannede en næsten 100 km lang giftpøl.

Giftpølen forventedes at ville nå Khabarovsk allerede i begyndelsen af december, men strømmen i floderne viste sig at være svagere end antaget. I forbindelse med forureningen fremsatte russiske myndigheder en berettiget kritik af Kina for at sløse med de interne miljøforhold og for at advare nabolandet for sent.

Nu synes den truende miljøkatastrofe i det østligste Rusland dog at være afværget. Det russiske katastrofeministeriums afdeling i regionen har i hvert fald meddelt, at koncentrationerne af giftstoffer i Amur-floden, der er eneste drikkevandsforsyning for Khabarovsk med knap 600.000 indbyggere og byen Komsomolsk-na-Amure længere nede ad floden er faldende. De er nu så små, at der ikke længere er problemer med drikkevandsforsyningen til byerne langs floden, siger de lokale myndigheder.

Det forurenede vand er bl.a. blevet behandlet med store mængder aktivt kul, hvoraf der er leveret 150 tons fra Kina som humanitær bistand. Det manglede vel også bare, når det nu er kineserne, der er skyld i forureningen. Vandet fra Amur-floden har endvidere været gennem et særligt rensningsforløb med udstyr, der er leveret med fly fra det russiske katastrofeministerium.

Desuden er der både på den russiske og den kinesiske side af grænsen mellem de to lande opført et antal dæmninger over kanaler for at øge vandgennemstrømningen i selve flodsystemet – med det formål at mindske koncentrationen af de giftstoffer, der slap ud fra den kinesiske fabrik. Det drejer sig især om nitrobenzen, der bl.a. indgår i benzin.

Der er dog konstateret forurening af fiskebestanden i Amur-floden. Fangede fisk har en skarp lugt af klorin og andre kemikalier og er uegnede til føde, advarer videnskabsmænd fra Khabarovsks forskningscenter. Salg af fisk er derfor blevet indstillet i Khabarovsk-regionen, og indtagelse af fisk i det hele taget frarådes pt. Det er især et problem for en række oprindelige folk i området som nanaierne og ultjierne, der lever langs floden, og hvis væsentligste føde består af fisk.

23. januar 2006

© Steen Ulnits

* Iran: Slut med eksport af kaviar

Irans kaviareksport er tilsyneladende gået helt i stå – sandsynligvis som resultat af års overfiskeri efter støren med den kostbare rogn.

I hvert fald er det et faktum, at Iran fra marts til august sidste år ikke eksporterede kaviar overhovedet. I samme periode forrige år blev der eksporteret for godt 50 mio. kr. Dette ifølge Irans officielle nyhedsbureau, IRNA, som citeres af avisen Tehran Times.

Iranske embedsmænd har indtil videre ikke givet nogen forklaring på den manglende eksport. Eksperter er dog ikke i tvivl om årsagen. De udtaler, at der er krise i Det Kaspiske Hav – i form af et betydeligt overfiskeri.

IRNA skriver, at Irans fangster af stør fra det Kaspiske Hav er faldet drastisk i de senere år. Iran har derfor opfordret de øvrige lande ved det store indhav til at gribe ind over for ulovlige fangster og ulovlig kaviarhandel. Den eksotiske kaviar handles i stor stil sort af den lokale mafia…

23. januar 2006

© Steen Ulnits

* USA: Slut med at nedlægge damme

Det skriver New York Times, som henviser til Clinton-regeringens beslutning fra 2000 om at fjerne statsejede opstemninger på den mægtige Columbia og den langt mindre Snake River. Dette for at redde ikke mindre end 11 truede fiskearter – heriblandt fem arter sillehavslaks og den havvandrende regnbueørred – steelhead’en.

En udtalelse fra National Oceanographic and Atmospheric Administration fortæller, at Bush-regeringen nu betragter de eksisterende damme på disse to floder som en permanent del af laksefiskenes liv og levested. Bush-regeringen mener, at man i stedet kan hjælpe fiskene ved at transportere dem forbi de impassable opstemninger og ved at bygge nye fisketrapper og -passager. Regeringen forventer, at dette vil koste 6 milliarder dollars over en 10-årig periode.

Bush-regeringens holdning har vakt stor vrede hos miljøorganisationer og indianerstammer langs de to floder. De mener, at beslutningen er fatal for laksefiskenes fremtidige overlevelse. De mener, at fortsatte massive udsætninger af laks og ørreder opdrættet i dambrug vil skade og på sigt måske helt udrydde vildfiskene. Regeringens talsmand mener imidlertid og ikke uventet, at dette ikke vil være tilfældet – at de foreslåede tiltag vil være fuldt tilstrækkelige til at bevare fiskebestandene…

En repræsentant for National Wildlife Federation i Seattle påpegede efterfølgende, at regeringens påstand ikke var biologisk, men politisk funderet. Han konkluderede endvidere, at hvis planen blev gennemført, ville vi om ti år være præcis samme sted som i dag – med fortsat stærkt truede fiskebestande.

Endnu en gang har den liberale Bush-regering vist sit sande jeg og dokumenteret, at man ikke vil miljøet det bedste. Men at man for enhver pris vil sikre energi til det altid energihungrende amerikanske folk, der i parantes pr. indbygger bruger mere end dobbelt så meget energi som os europæere…

23. januar 2006

© Steen Ulnits

* Klager til EU over motorvej gennem Gudenådalen

Foreningen “Jyder Mod Overflødige Motorveje” (JMOM) vil indklage den danske stat for EU-Kommissionen. Foreningen er utilfreds med planerne om at anlægge en motorvej gennem den fredede Gudenådal.

– Den går ikke. – Vi må insistere på ordnede forhold og videnskabeligt funderede undersøgelser, før der træffes en endegyldig beslutning om en motorvej i et af Danmarks smukkeste naturområder, siger foreningen i en netop udsendt pressemeddelelse.

– Hvis love om naturbeskyttelse kun er til pynt, er det ikke mere værd end lysguirlanderne i gaderne i denne juletid. – Vi må insistere på, at den danske stat tager sig selv alvorligt og lever op til sine egne fredningsbestemmelser. Gudenådalen er udpeget som fredet område og man kan ikke både frede et naturområde og samtidig asfalterede det med en firesporet motorvej, udtaler JMOM.

9. januar 2006

© Steen Ulnits

* Hvid haj fik et blåt øje

En 31-årige amerikansk surfer er blevet indlagt på et hospital i San Francisco, hvor han er ved at komme sig efter et uhyggeligt møde med en stor hvid haj. Hajen bed sig fast i hans ben, mens han var ude at surfe på Stillehavet ud for den nordvestamerikanske stat Oregon. Her er vandet så tilpas koldt og næringsrigt, at de store hvide hajer ofte træffes nær land.

Surferen mærkede pludselig, at noget greb fat om hans ben. Han så ned og opdagede, at det var en stor hvid haj.Instinktivt slog han hajen på snuden, hvilket fik den til at trække sig tilbage. Store hvide hajer er – i lighed med selv de største krokodiller – ikke vant til, at deres bytte slår igen. Derfor slipper de ofte, hvis der gøres aktiv modstand.

Det lykkedes surferen at kæmpe sig tilbage til stranden, selv om han blødte voldsomt. Han er dog ikke mere skræmt, at han snarest muligt vil ud at surfe på Stillehavets bølger igen. Det gælder i sandhed om at komme op på hesten igen…

9. januar 2006

© Steen Ulnits

* Politismøl med miljøsager

Rigsadvokat Henning Fode har netop indskærpet over for landets politimestre og statsadvokater, at de hurtigst muligt informerer amter og kommuner om udfaldet af straffesager på miljøområdet. Alt for ofte sker der nemlig det, at ankefristen for disse tilsynsmyndigheder så er udløbet – at der ikke længere kan gøres indsigelse før lovliggørelse.

Rigsadvokatens udspil kommer som resultat af en undersøgelse foretaget af juraprofessor Gorm Toftegaard Nielsen fra Århus Universitet. Undersøgelsen omfattede 112 sager om overtrædelse af plan- og naturbeskyttelsesloven samt 133 sager om overtrædelse af miljøloven. Undersøgelsen viste, at der i dag gives markant lavere straffe for lovovertrædelser på miljøområdet end for 10 år siden.

Undersøgelsen konkluderer dog intet om, hvorvidt dette skyldes den nuværende regerings mere liberale holdning til miljøet end den foregåendes.

9. januar 2006

© Steen Ulnits

* Ny gammel sø på Nordals

For nogle år siden opstod der problemer med drikkevandet på Nordals. Årsagen var saltvand, der trængte ind under øen og ned i det ferske drikkevand.

Medvirkende hertil var det faktum, at man i sin tid – helt tilbage i 1850 – havde afvandet nogle søer på Nordals, hvorfra man pumpede store mængder ferskvand fra de afvandede søer og ud i den nærliggende fjord. Jo mere ferskvand man pumpede ud, desto mere saltvand trængte der ind – og ned i drikkevandet.

Nu har man så valgt at genskabe den 45 hektar store Mjels Sø, som i mange år har været afvandet og opdyrket. Den nygamle sø vil afvande et areal på 1.500 hektar svarende til 15.000 gennemsnitlige parcelhusgrunde. På sit dybeste sted bliver Mjels Sø 4 meter dyb, og årligt vil genskabelsen af søen spare Lillebælt for udledning af op mod 20 tons kvælstof. Samtidig er det slut med den årlige udpumpning af 1,5 mio. kubikmeter vand til Mjels Vig.

Det har kostet 6 mio. kroner at genskabe søen. Heraf er de 3 betalt af Aage V. Jensens Fonde, som derefter overtager søen. Skov- og Naturstyrelsen har skudt 2,2 mio. kroner ind i projektet, og resten finansieres af henholdsvis Sønderjyllands Amt og Nordborg Kommune.

3. januar 2006

© Steen Ulnits

 

* Nordborg Sø skal renses

Nordborg Sø er med sine 56 hektar den suverænt største sø på Als i det sønderjyske. Årligt tilføres søen omkring 330 kg fosfor fra omgivelserne – primært fra de omliggende landbrugsarealer.

Man skønner, at søen i dag samlet rummer omkring 25 tons fosfor, hvilket giver anledning til regelmæssigt tilbagevendende algeblomst og iltsvind. Kort sagt: Nordborg Sø er stærkt eutrofieret og aldeles ude af økologisk balance.

Nu har Nordborg Byråd så frigivet 3 mio. kroner til forbedring af vandkvaliteten i søen, og samtidig er der sat 2 mio. kroner af til bedre rensning af spildevand – i form af kloakering af tilstødende områder.

Man regner med, at kloakeringen vil være tilendebragt til sommer, og til efteråret går man så i gang med anden fase, nemlig udlægning af aluminiumklorid i søen. Den udlagte aluminiumklorid vil reagere med søens fosfor, som så fælder ud og lægger sig inaktivt på bunden. Samme princip bruges til fjernelse af fosfor i kemiske rensningsanlæg.

Princippet er brugt med held i den fynske Sønderby Sø ved Assens, hvor man har fået klarere vand siden udlægning af aluminiumklorid for snart tre år siden.Ofte bruges “biomanipulation” til bedring af eutrtofierede søer som Nordborg Sø. Da opfisker man store mængder af de skidtfisk, som æder søens zooplankton op – de mikroskopiske smådyr, som i en naturlig sø holder algerne i skak og vandet klart.

Det forsøgte man med Haderslev Dam for nogle år siden. I tonsvis af skaller, brasen og småaborrer blev fisket op af dammen, men effekten var til at overse. Derfor ønsker man ikke at prøve denne relativt kostbare metode i Nordborg Sø. Man sætter i stedet sin lid til udlægning af aluminiumklorid, som skal spredes via hullede slanger fra en sejlende båd – lidt á la landbrugets gyllespredning, men altså med den stik modsatte effekt!

Dette kombineres nu med etablering af mindre søer, hvor næringsrigt drænvand fra markerne kan renses i en form for rodzoneanlæg, før det løber ud i søen.

3. januar 2006

© Steen Ulnits

* Klumpfisk på afveje

Klumpfisken er en sær snegl. Den lever virkelig op til sit navn, da den ganske mangler en hale. Til gengæld er rygfinne og gatfinne vokset ud til store luffelignende strukturer, som klumpfisken bruger til at navigere med.

Den driver passivt af sted med strømmen i de varmere dele af Atlanterhavet, hvor den lever af at filtrere vandmænd og fiskelarver fra havvandet. Til formålet er tænderne i dens lille mund vokset sammen til noget, der mest af alt mindre om et næb.

En sjælden gang – men det sker tiere og tiere – forvilder den sig ind i de danske farvande, hvor den enten strander eller havner i et af de mange garn her. For nylig strandede en klumpfisk ved stranden på Nordals, hvor den lod sig fange af en lokal fisker.Det var dog et meget lille eksemplar af slagsen. Den vejede nemlig blot 2,3 kg, hvilket ikke er meget sammenlignet med maksimalvægten på næsten 1.000 kg! Kort efter blev endnu en klumpfisk landet i det sønderjyske – denne gang dog på Vestkysten ud for Fanø. Denne gang drejede det sig om en større fisk, der målte en meter i diameter, og som var strandet på det lave vand.

Klumpfisken er herhjemme mest kendt som det ene eksemplar, der afgik ved døden, da en stor brand hærgede på Nordsøcentret i Hirtshals. Men det er langt fra første gang, at eksotiske varmtvandsfisk på strejftog er strandet eller fanget helt nede i det sønderjyske. Næsten hver sommer ser vi ægte delfiner i vore indre farvande – på jagt efter hestemakreller og andre varmtvandsfisk, som er søgt herind med den tiltagende vandtemperatur i havet.

3. januar 2006

© Steen Ulnits