Om Steen Ulnits

IMG_0217


25 års jubilæum på ulnits.dk


Jeg er født i Ringkøbing i 1956, men opvokset på Samsø, Sjælland og i Sønderjylland. Bosat i Århus fra 1976-2006.

Flyttede i 2007 til Randers, hvor jeg har Gudenåen og Randers Fjord lige uden for døren. Faktisk kan jeg se ud over Gudenådalen her fra mit kontor på første sal!

Fiskeribiologen

Uddannet som fiskeribiolog fra Århus Universitet i 1987, hvorefter jeg i nogle år arbejdede med fiskeopdræt i Mellem- og Fjernøsten.

Dette blev dog for kommercielt, og specielt frustrerende var det, når vi skulle projektere anlæg, der med garanti ville forurene fine fiskevande – fordi lokal miljølovgivning ikke forlangte rensning af vandet og investorerne derfor heller ikke ville investere i det…

Medvirket i 12 TV programmer om lystfiskeri på primært DR2, men også DR1 og TV2. De sidste 4 som co-producer med det allersidste på Bahamas efter bonefish. Da blev der fanget fisk!

Du finder klip fra flere af programmerne under “Foto og video”. Her kan du også høre 11 podcasts fra en række udsendelser på primært Radio Randers, hvor vi kommer hele verden rundt.


Fisketuristen

Har rejst verden rundt med fiskestang siden jeg første gang – på mine forældres regning – var i Grønland i 1974. I 1976 var jeg så for første gang i Alaska – nu for egen regning – hvilket for alvor satte gang i rejseriet.

Har i dag været næsten overalt, hvor der er fisk at fange – ofte som rejseleder. Seneste opgørelse viste 65+ besøgte lande – de fleste med fiskestang i bagagen. Læs meget mere herom under “Rejser”.

Arbejdede i et par år for det københavnske rejsebureau B&P Travel, hvis islandsk fødte ejer for snart mange år siden startede firmaet Hekla Travel. Det blev solgt for en del år år siden og var netop vendt hjem til sin gamle ejer, som havde købt det tilbage for at sælge rejser gennem begge brands. Mit daglige arbejdsområde var naturligvis fiskerejserne.

Det gik godt, indtil vi desværre blev uenige om strategien. Min tilgang var, at lystfiskeri på Island ikke skal være og aldrig vil blive noget, der minder om masseturisme. Dertil egner det sig ikke, og vore veje måtte derfor skilles.


steen+steen


Faldskærmsudspringeren

Jeg har altid været fascineret af flyvemaskiner og de, der springer ud fra dem. Også selv om de ikke fejler noget. Maskinerne, altså. Ikke så sikker på menneskene…

Blev i 1974 Danmarks yngste faldskærmsudspringer – en hobby eller sport, som jeg fortsatte med indtil 1996, hvor jeg havde et grimt uheld efter et frit fald fra 4.000 meter. Slap dog med skrækken, et 4-dobbelt benbrud samt overrevne ledbånd i højre skulder.

Vil du læse mere om denne sport – og se flotte fotos fra luftrummet over Florida – så klik her på Faldskærmsudspring. Der er nok til et sus i maven.

Nu lystfisker på fuld tid – helst med fluestangen, men alt har interesse. Holder af friheden på havet og har derfor været småbådsfisker med egen båd i mere end 20 år. Længe før det blev moderne at være lystfiskerskipper på egen skude.

Derfor findes der naturligvis også et stort afsnit om småbådsfiskeri, både og motorer, andetsteds på dette website.


Forfatteren

Har skrevet en lang række bøger om vand, miljø og lystfiskeri på flere forskellige forlag. Indtil videre er det blevet til 32 papirbøger i eget navn og som medforfatter på adskillige andre, ofte internationale publikationer. Mine egne bøger er til dato solgt i flere end 110.000 eksemplarer.

Du finder en komplet fortegnelse over mine trykte papirbøger her – under “Bøger”.

Senest er tilkommet 18 e-bøger, der når hele spektret rundt i moderne lystfiskeri. Jeg er selv overbevist e-bogs læser og vil derfor fremover helt hellige mig de elektroniske titler. Det er utroligt, hvad det sparer samfundet for af ressurser. Ingen levende træer, der skal fældes, og ingen tunge bøger, der skal transporteres.

Som tekstforfatter og fotograf har jeg leveret artikler, tekster og fotos til utallige magasiner, kataloger og brochurer. Overbevist Mac bruger, da teknikken bag ikke interesserer mig. Det skal bare virke!


DSC_0080


Jeg har ofte markante meninger om miljø, mennesker og organisationer, hvilket har skaffet mig mange såvel venner som fjender. Læs debatartiklerne, hvis du vil vide hvorfor.


Webredaktøren

Min hjemmeside, som du læser på nu, blev søsat sidst i 1997 og er siden da løbende opdateret og omstruktureret. “Aktuelt” opdateres  typisk en gang om ugen – ind imellem oftere. Nu senest har jeg flyttet det hele over i en moderne WordPress blog, hvor man kan søge på det store indhold. Det kunne man ikke på den gamle ulnits.dk.

I dag rummer www.ulnits.dk over 1.100 artikler, godt 3.000 fotos og langt over 4.000 blogposts,som det så fint hedder på teknisk. Notitser kalder jeg dem beskedent selv. Det gør den til en af Skandinaviens største private hjemmesider om lystfiskeri – hvis ikke den største. I al beskedenhed, naturligvis!

Hvis du vil læse Thomas Sønderstrups biografiske artikel om mig fra “Sportsfiskeren”, så klik på linket her.

Hvis du vil læse et endnu ældre portræt – også denne artikel stammer fra “Sportsfiskeren” – så klik på linket her. Artiklen er fra 1987 og skrevet af bladets daværende redaktør. Så der er også stof for de mere kriminologisk interesserede…


Designeren

www.ulnits.dk er et website for lystfiskere og andre miljøbevidste. Sitet rummer således meget stof om lystfiskeri – om fiskegrej, fiskemetoder, fiskebåde og fiskerejser. Om fluer og fluefiskeri med meget mere. Således er jeg ophavsmand til den nu klassiske kystflue “Juletræet” og den moderne “TriangleTray” linekurv.


Juletrae


Men sitet rummer mindst lige så meget stof om fiskene og det vandmiljø, de lever i. For uden et godt vandmiljø ingen sunde fiskebestande. Og uden sunde fiskebestande intet spændende sportsfiskeri. Så enkelt er det.

Som det gælder for samtlige kategorier vist på forsiden – Fluefiskeri, Spinnefiskeri, Småbådsfiskeri etc. – så indeholder www.ulnits.dk mange flere artikler end dem, der er listet på de respektive sider. Der er helt enkelt ikke plads til at liste samtlige snart 1.000 artikler. Dem, du ser, er blot de nyeste, som repræsenterer toppen af isbjerget.

Ikke mindst kategorien “Biologi” indeholder rigtig mange artikler, som ikke er vist, men som let kan findes via søgefeltet øverst til højre på siden. Det bruger jeg selv, når jeg skal finde frem til ældre indlæg fra egen pen!

Hver forside til en kategori indeholder oplysninger om, hvilke underkategorier, der kan søges på – eksempelvis Elektronik under Småbådsfiskeri og Invasive arter under Biologi.


Direktøren

For nogle år siden blev det pludselig moderne med videncentre for alting – fra svineavl over neglelak til handel med udlandet. Jeg tænkte da, at sådan ét måtte jeg også have – som formel platform for de aktiviteter, jeg i forvejen beskæftigede mig med. Den samfundsøkonomiske betydning af det moderne sportsfiskeri, ikke mindst.

Det var i 2005, og det blev til Dansk Videncenter for Sportsfiskeri (DVCS), som fik en styregruppe bestående af prominente erhvervsfok fra Randers – med undertegnede som daglig leder. Direktør, når det skal være rigtig fint og stå på ansøgninger.

DVS_logo

DVCS kunne i 2020 fejre sit 15 års jubilæum med spændende opgaver for Grønlands Hjemmestyre, Grønlands Selvstyre, Århus Amt, Fyns Amt, Middelfart Kommune og senest Randers Kommune. DVCS har ligeledes afholdt kurser på Erhvervsakademiet Minerva, Samsø Højskole og Kaløvig Center.

Senest har DVSC taget initiativ til “Havørred Østjylland”, der er inspireret af navnebroderen “Havørred Fyn”, som vi jo også var med til at starte op. Det østjyske projekt var dog baseret på havørrederne i Alling Å, der som bekendt er forgiftet af de skridende jordmasser fra Nordic Waste. Projektet er derfor stå på standby – på ubestemt tid.

Hvis du er interesseret i videncentrets mange aktiviteter gennem årene, er du altid velkommen til at kigge indenfor på denne adresse:

http://www.videncenterforsportsfiskeri.dk


Forstanderen

I størsteparten af mit voksne liv har jeg været selvstændig som konsulent, kursusholder, rejseleder, forfatter, fotograf og foredragsholder.

Det kom derfor som lidt af et chok for både mig selv, min familie og mine omgivelser, da jeg i 2012 pludselig blev headhuntet til stillingen som forstander på Den Internationale Sproghøjskole på Kalø. Jeg var ganske vist sproglig student og ganske berejst, men alligevel.

Efter et par indledende nej tak fra min side kom der flere boller på suppen, og til sidst takkede jeg ja til stillingen. Det blev nogle spændende, udfordrende og meget tidkrævende år, hvor jeg stort set ikke fik fisket eller rejst noget. I stedet gik al tid med drift af skolen og markedsføring af højskolekonceptet, der skulle føje naturfag til alle sprogene.

Det gik rigtig godt, og elevtallet steg på kort tid med 50%. Ud over sprogene, hvoraf dansk for udlændinge var det vigtigste, med spansk på andenpladsen, kom der fag som fluefiskeri, naturvandring, fotografering og akvarelmaling på programmet.

Altsammen centreret omkring den smukke og nyetablerede Nationalpark Mols Bjerge, som skolen lå og stadig ligger i.


Processed with Moldiv


Vi brugte alle tilgængelige ressurser på at genopbygge skolen, hvis mange bygninger var faldefærdige efter flere års total mangel på vedligeholdelse.

Vi fik facaden renoveret, en helt ny altan sat op, en hel tagetage ryddet for værelser og indrettet til undervisning samt sat den store og gamle forstanderbolig i stand fra top til bund. Med helt nyt fundament og nypudsede vægge. Faktisk var jeg ganske stolt over de meget synlige resultater.

Vore veje måtte desværre skilles, da højskolens bestyrelse valgte at droppe naturfagene og satse helt på dansk-undervisning for flygtninge. Det var der stor og stigende efterspørgsel på netop da. Det er der ikke længere.

Til gengæld er jeg nu en fri mand igen. Jeg var jo ikke ansat til at være kommandant i en flygtningelejr. Men til at være forstander på en naturhøjskole.


Sommerhusejeren

Tilbage i 2003 stod jeg pludselig med ganske mange penge mellem hænderne – for første gang nogensinde. Vi havde nedlagt vor andelsboligforening gennem mange år og solgt den gamle ejendom i 8000 Århus C. Tidspunktet var rigtigt, og vi fik en rigtig god pris for ejendommen.

Det var dejligt at være gældfri og nyrig, men jeg var lidt bange for, at pengene ville sive ud mellem fingrene på mig. Jeg kiggede mig derfor omkring efter et dejligt sommerhus at investere i – et fiskerhus, der naturligvis skulle ligge naturskønt og tæt på vandet.

En vinterdag kørte vi rundt på Mols og kiggede sommerhus.  Ad snedækkede veje og efter noget besvær fandt vi frem til det hus, vi havde set i avisen. Bygget i hvid gasbeton og højt beliggende på en stor, skrånende grund. Det var bankdirektøren fra Tirstrup, der havde bygget det tilbage i 1970’erne. I to plan, som ellers ikke var tilladt dengang.


IMG_2926


Naboerne klagede derfor til kommunen i Ebeltoft, hvis borgmester tilfældigvis var gode venner med bankdirektøren i Tirstrup. De spillede nemlig bridge sammen.

Borgmesteren svarede tilbage på klagerne, at det naturligvis ikke var så godt med de to ulovlige plan. Han tilføjede samtidig, at kommunen kunne blive nødt til at kigge de øvrige byggetilladelser i området efter i sømmene ved samme lejlighed.

Hvorefter naboerne straks frafaldt deres klage. De havde nemlig heller ikke selv rent mel i byggeposen. I hvert fald ikke allesammen. Bankdirektøren kunne derfor færdigbygge sit sommerhus i de ønskede to plan. 150 meter fra vandet og med udsigt over bugten til Århus.

Vi har nu haft sommerhuset i snart tyve år og tilbringer så megen tid i det som overhovedet muligt. Mange er de håbefulde kursister, som har kastet deres første kystfluer herfra. Og endnu flere er de havørreder, som gennem årene er blevet hjembragt her. Se mere under “Fiskekurser”.

Vi har undervejs nydt egernets tilbagevenden og rådyrenes fremgang. De sidste er nu så trygge, at de dels gemmer deres nyfødte lam her – dels dier deres afkom ret uden for stuevinduerne. Det er svært hyggeligt at være vidne til!


Når du klikker dig rundt på www.ulnits.dk, så vil du hurtigt se, at der ligger massive mængder af faktaspækkede artikler gemt rundt omkring på sitet. Artikler, som blot venter på at blive fundet og læst. Antallet har for længst passeret de magiske 1.000, og tallet stiger støt. Seneste opgørelse den 14. april 2024 viste 1.123 artikler.

Ud over de rå, faktuelle oplysninger kan man bruge de mange artikler til at se og følge en historisk udvikling – eller mangel på samme. Prøv blot at søge på “Skarv” for at få gode eksempler herpå.. Eller “Ulv”. Eller hvad du ellers måtte lyste.

Det er www.ulnits.dk, du er på lige nu – hvis du skulle være i tvivl! Du kan også checke mine andre websites:

www.nejtilhavbrug.dk

www.angling-eastjutland.dk

www.videncenterforsportsfiskeri.dk

Der er læsestof til timer og dage på disse sites!

Steen Ulnits

14825-xxaa21


25 års jubilæum på ulnits.dk


TriangleTray_2