Casio Pro Trek WSD-F21HR

Vi er en lille kult af Casio-fans, som hæger om vore elskede og avancerede Pro Trek ure, der kan udrette flere mirakler end de fleste. De kan ikke gøre os usynlige eller brygge kaffe. Men ser man lige bort fra disse detaljer, så kan de næsten alt andet.

Nu kan de så også måle og vise pulsen. Indrømmet. Casio er kommet lidt sent med på vognen. I en tid, hvor selv mange billige ure har kunnet netop det – registrere og logge pulsen på sin bærer. Hvad der før var forbeholdt de mere elitære og avancerede sporture, det er nu blevet standard i næsten alle moderne smartwatches. Om de så skal bruges til sport eller ej.

Pulsmåler-funktionen er nu indbygget som de facto standard i de allerfleste smartwatches – uanset den tiltænkte anvendelse af uret. Uanset om man vil løbe sig en tur eller ej. Uanset om det er en forbedret kondition, det drejer sig om. Pulsmåleren er der bare i dag. 

Da Casio tilbage i 2016 lancerede den første Pro Trek-model – med titlen WSD-F10 – var uret ikke tænkt som et sportur. Det var tiltænkt trekking, hvorfor man prioriterede den indbyggede kortdel. Det var den, som skulle skille Pro Trek-urene ud fra flokken af up and coming smartwatches – fårene fra bukkene blandt sporturene. En indbygget pulsmåler ville bare reducere den kostbare batteritid yderligere.

Derfor valgte Casio at udelade den ellers obligatoriske pulsmåler i både WSD-F10, WSD-F20 og den seneste WSD-F30. Men mange efterspurgte til stadighed en indbygget pulsmåler, og til sidst gav japanske Casio sig. Nu var batteritiden efterhånden blevet så god og driften så optimeret, at man godt turde inkludere den eftertragtede pulsmåler.

Og det blev så til modellen WSD-F21HR, der skiller sig ud fra både 10, 20 og 30 ved at have en indbygget pulsmåler. Samt et helt nyt grafisk interface, der dog stadig bygger på grundprincipperne fra WSD-F20.

WSD-F21HR er præcis lige så stor og macho, som den oprindelige 20’er det. Et ur, hvis blotte størrelse skræmmer mange langt væk. Men som til gengæld tiltaler Outdoor Folks som undertegnede, der aldrig kan få skærmen stor nok. Specielt da ikke, når og hvis den skal vise kortmateriale i felten. Da er der brug for den størst mulige skærm.

F21HR kom på markedet som en lille efternøler til F30, der var gjort nummeret smallere end F20’eren. Sikkert i det lønlige håb at tiltrække lidt flere “almindelige mennesker”, som fandt F20’eren fra 2017 for stor og klodset til dagligt brug. Til at have hængende megasynligt fra håndleddet. Som en effektiv samtalestarter, hvilket jeg selv har haft glæde af mange gange siden den første F10’er.

Men nu er der meget stor forskel på pulsmålere. De billigste af slagsen er bare mindre pålidelige end de dyreste, hvis brugere stadig ofte har en brystrem til helt præcis måling af pulsen. Til sammenligning med håndleddet, der bare aldrig bliver det helt perfekte sted at måle pulsen. Men den klart lettest tilgængelige placering.

Ser vi bort fra pulsmåleren, så er det samme indmad vi finder i F21HR som i forgængerne F20 og F30. Her skal vi afslutningsvis nøjes med at konstatere, at Casio med sin F21HR har givet os sit første Pro Trek ur med pulsmåler. Endda en ganske præcis og pålidelig én af slagen. Casio har da heller ikke gjort noget for at skjule den nye funktion, der har det sin helt egen fremtrædende placering. 

Det er et stort ur, som med en vægt på 81 gram tydeligt mærkes på håndleddet. Til gengæld er det så robust, at det lever op til den militære MIL-STD-810G standard. Samtidig ligger den store skærm rigtig godt beskyttet bag og under den brede urkrans, der bærer urets farve – sort eller rødt.

F21HR er vandtæt ned til 50 meter, så man kan fint svømme en tur med det. Skærmen er stor, skarp og klar. I vanlig Casio-stil er der tale om en dobbelt TFT LCD skærm, hvoraf den daglige skærm viser farver og bruger strøm, mens den monokrome tages i brug for netop at spare på batteriet. Med 320 x 300 pixels fordelt over skærmens 1,32 tommer (33,5 mm) kan man ikke klage over skarpheden.

Casio ProTrek WSD-F20

 

Specielt til F21HR har Casio designet et par urskiver, som er helt unikke. Den første og mest interessante viser dagens pulsmålinger på en krans omkring urskiven – i fem farver, som angiver aktivitetsniveauet. Den anden urskive viser den aktuelle hjerteaktivitet. I de samme fem farver og med pulsen løbende opdateret.

Tilbage er så kun det for mange vigtigste, når de vælger et Casio Pro Trek ur: Det indbyggede kortmateriale og brugen af det. Her har ambitionerne desværre været større end evnerne. I hvert fald forekommer det undertegnede, at Casio har sat sig på to stole. Eller midt imellem dem.

På den ene side ville man gerne være med på bølgen af sportsure, der jo alle har indbygget pulsmåler. Og på den anden side ville man gerne konkurrere med de tunge drenge fra Garmin og Suunto, der længe har fremstillet avancerede ure til hardcore sportsudøvere. Ure, der skal kunne holde til de mest ekstreme forhold. Med eller uden brug af kort.

Det er ure, som kan mange gange mere end Casio’s F21HR. Ure, som måler og registrerer fitness-data langt mere præcist og udførligt, end Casio nogensinde kom eller kommer i nærheden af. Og sikkert har haft ambitioner om. Ure med en batteritid, der skal tælles i dage og ikke timer, som tilfældet er med Pro Trek.

Det sidste ægte Pro Trek

Det er måske her, vi skal finde forklaringen på, at denne seneste og sikkert sidste Pro Trek model kun levede kort på markedet. Og ind imellem sågar har været på tilbud til stærkt nedsatte priser, hvilket hverken F20 eller F30 har.

Casio kom desværre for sent til ballet for pulsure, da de lancerede F21HR. De ellers dygtige japanere sigtede helt enkelt forkert og for højt, men ramte alt for lavt. Og den slags fejlskud er der ikke rigtig plads til i disse år, hvor konkurrencen blandt producenter af smartwatches er hårdere end nogensinde.

Alt tyder således på, at vi med F21HR har set det sidste Pro Trek ur af denne type fra Casio. Der dog fortsætter med navnet, men nu bruger det på helt andre og mere “kedelige” modeller af G-Shock typen. Ure, der slet ikke appellerer til folk som mig.

Det er rigtig synd, for de ægte Pro Trek ure har altid formået at fascinere og begejstre deres brugere. Langt mere end alle andre smarture.

Måtte mit eget hvide Limited Edition WSD F20 derfor leve evigt.

© 2021 Steen Ulnits

Produktfotos: Casio