Casio ProTrek WSD-F20

Med anden generation af sine ProTrek smartwatches til dedikeret udendørs brug har Casio gjort WSD-F20 helt afhængigt af Android Wear 2.0 styresystemet. Det kan man mene om, hvad man vil, men på mange måder er det en fordel.

Dels er det nye WSD-F20 nu umiddelbart kompatibelt med alle Android smartphones. Og dels er der nu adgang til i tusindvis af i regelen velfungerende Android Wear apps. Det letter tingene ganske meget i forhold til ProTrek WSD-F10.

Herudover er den suverænt største forskel fra forgængeren, at WSD-F20 nu kommer med indbygget GPS. Den manglede virkelig i WSD-10, der alene derfor føltes som en noget halvbagt udgave af et ur dedikeret til udendørs brug. For hvad hjælper alverdens fintfølende sensorer i ødemarken, hvis man ikke aner, hvor man er?

Det gør man nu! Med det nye WSD-F20 er den i forvejen velfungerende ABC-del (Altimeter, Barometer, Compass) suppleret af en fornem GPS, der virkelig øger urets brugbarhed i felten. Derude, hvor der ikke nødvendigvis er mobildækning.

Alle ligger de umiddelbart tilgængelige ved tryk på den dedikerede “Tool” knap øverst til højre på uret. Ved hvert tryk skifter man mellem kompas, højdemåler, barometer, solopgang og solnedgang, tidevand og aktivitet. Det hele kører som i smør og ser rigtig godt ud.

Casio kan bare det dér. Det har de perfektioneret igennem flere år med deres andre ProTrek ure, som ganske vist ikke er lige så smarte, men som alligevel rummer flere af de samme sensorer.

Elektronisk kompas

Det elektroniske kompas på WSD F20 er i særklasse godt og ofte guld værd i felten. Ikke mindst om natten, naturligvis, hvor man jo aldrig kan orientere sig visuelt. Og selv om man kan, kan det som bekendt være svært at se skoven for bare træer – selv ved højlys dag…

Men kompas kan så sandelig også være uundværligt om dagen, hvis tæt tåge pludselig lukker ned og hindrer landkending. Mere end én gang har jeg forbandet, at jeg ikke havde noget kompas med ude mellem tidevandsrenderne. Med F20 på håndleddet er det problem en saga blot.

Efter hvert klik kan man yderligere swipe på touchskærmen og få uddybende data. Det er en funktion, som enhver datafreak á la undertegnede vil elske. En fremragende kombination af trykknap og touch, som eksempelvis Garmin kunne og burde tage ved lære af. De har jo indtil videre stædigt holdt sig til knapper og kun knapper.

Casio leverer et antal indbyggede watchfaces, som hører til urets “Tool” funktion – igen betjent med den øverste af de tre knapper på urets højre side. Derudover kan man downloade alle de fancy watchfaces, man overhovedet orker, fra Google Play Store. The sky is the limit, når man som her kører Android Wear.

Jeg er nu fuldt tilfreds med Casio’s egne watchfaces, der jo er designet specielt til dette ur. Som derfor kan præsentere rigtig mange relevante data på rigtig mange måder. De er ikke statiske, men kan hver især vise mange forskellige data i forskellig prioritering.

Dedikerede apps

Casio’s egne indbyggede “Tool” apps rækker et langt stykke hen ad vejen, men udgør kun en lille del af de muligheder, som ligger i Android Wear og de mange, mange flere apps her. Casio har derfor indgået et tæt samarbejde med flere software-udviklere om at tilpasse netop deres apps til det nye WSD-20.

Vejrtjenester er naturligvis en af dem – med “MyRadar” som et godt eksempel. Desværre er der ofte tale om loale vejrtjenester eller i bedste fald lokale, der blot ikke er særligt gode. Vil man have de bedste vejrmeldinger, står man sig altid bedst ved at finde lokale udbydere – eller kigge ud af vinduet, som mundheldet siger.

Første indtryk er ellers, at WSD-F20 stadig er et stort ur. Rigtig stort. Og ganske tungt. Men når først det er spændt om håndleddet, føles ProTrek ikke længere så stort. Faktisk føles det slet ikke, med mindre det da regelmæssigt skal ud gennem skjorte- eller jakkeærmer. Da kan det godt klemme en del.

Andet indtryk er, at uret ser godt ud. Designet på F20 er raffineret en del i forhold til F10. Skærmen står stadig lige godt i flotte farver, selv om det ellers er netop dem, der hurtigt kan dræne batteriet. Og det er jo mildest talt ikke ret smart, hvis man er ude i ødemarken og langt væk hjemmefra – uden en hurtiglader lige ved hånden.

Men det har Casio heldigvis taget højde for. De har nemlig udstyret den nye ProTrek med et dobbelt display: Et stort og flot, men strømslugende farvedisplay. Og så en rigtig strømsparegris af et monokrom (sort-hvid) display, der let ses i selv det stærkeste solskin. Men som bruger så lidt strøm, at batterilevetiden nu skal tælles i dage og ikke timer.

Tryk på Tool-knappen i 3 sekunder, og den sorte skærm lyser op i hvidt med alle de relevante data. En rigtigt god løsning på et tricky problem.

Moment Setter+

Casio slår selv på, at det nye ProTrek er specielt egnet til os lystfiskere. Det har nemlig et indbygget tidevandsprogram, som løbende fortæller om høj- og lavvande. Samt et andet program, der skal kunne forudse de bedste hugtidspunkter.

Problemet med det første er blot – som det er for samtlige af markedets andre tidevands apps – at der stadig kun findes ganske få tilgængelige danske lokaliteter i de internationale tidevandstabeller, uret benytter sig af. Der er dog kommet adskilligt flere til på F20 end på forgængeren F10. Blandt andet Århus, som passer fint til mit eget sommerhus på Mols.

Kan man ikke på app’en finde en lokalitet, der passer det ønskede sted, må man stadig ty til de langt mere præcise tidevandsangivelser, som man finder dem på eksempelvis DMI.

Et andet indbygget program fortæller om de bedste fisketidspunkter baseret på Solunar-teorien, som du kan læse mere om her. Og den skal man næppe fæstne ret meget mere lid til end Hugtabellen i det hedengangne Nap & Nyt. Her gælder det mest om at tro på tidspunkterne for at få fiskene til at bide – ved selv at fiske i de angivne tidsintervaller…

Casio har selv designet en app, som gør ProTrek endnu bedre og mere personlig. Denne app hedder Casio Moment Setter+ og har i lang tid desværre kun kunnet downloades i de lande, hvor uret sælges. Og det er endnu ikke ret mange.

Nu går det dog fremad med distributionen. Nu kan app’en således downloades fra Play Store i de allerfleste lande – heriblandt Danmark. Casio er ikke længere nervøse for, at app’en er fejlbehæftet, som den unægtelig var i starten på det amerikanske marked. App’en giver mulighed for at skræddersy uret til mange forskellige formål.

Det kunne være at advisere om solopgang eller solnedgang i tide, så man ikke går glip af disse vigtige tidspunkter. Eller det kunne være indstilling af de to knappers funktioner, valg af forskellige watchfaces (urskiver) eller fjernbetjening af Casios lille Exilim kameramodul. Mulighederne er mange.

Casio’s Moment Setter+ app har tre indbyggede hovedtemaer: Cykling, vandring og fiskeri. Cykling og vandring fokuserer på lokalitet, højde, hastighed og tilbagelagt distance, mens fiskeri fokuserer på solopgang, solnedgang, tidevand og solunartabeller. Det er rigeligt at lege med de første mange aftener!

Casio ProTrek WSD-F20 kører som sagt på Android Wear 2.0 styresystemet og kan derfor fyldes med alle mulige og umulige apps fra Google’s Play Store. Med Android Wear er mulighederne uanede, og man bør prøve sig frem efter først at have læst anmeldelser. De bedste tjenester koster nemlig ofte, og det er jo vigtigt at få mest muligt for sine sparepenge.

En af de tjenester – ikke vejr, men kort – jeg har benyttet mig mest af og haft de bedste resultater med, er “ViewRanger”.

Indbyggede kort

Skal man have sit smartwatch med “into the Great Wide Open”, så bliver kortmaterialet pludselig meget vigtigt. Er man langt fra alfarvej – det være sig i Alaska, Lapland, Sibirien eller andet eksotisk sted – er det langt fra sikkert, at der er mobildækning. Man er således nødt til at forlade sig på det kortmateriale, man har med hjemmefra. Og så den indbyggede GPS.

Casio gør et stort nummer ud af at fortælle, at man kan uploade kortmateriale direkte til uret, så det kan bruges både Offline og Stand Alone. Altså både uden telefon og uden internet. Man downloader blot det ønskede kortudsnit hjemmefra og er så Good to Go.

Proceduren er dog noget omstændelig, og udvalget af kort er ganske begrænset. Der er tale om et samarbejde med firmaet MapBox, der leverer kort til hele verden, men som desværre ikke råder over alle kort alle steder. Nogle steder får man således en lang næse, hvis man vil downloade andet og mere end gratis Open Street Maps med ganske få detaljer.

Proceduren er som sagt omstændelig. Allerførst skal man gøre op med sig selv, hvilken korttype man ønsker – om det skal være et vejkort, et terrænkort eller et satellitkort.

Sidstnævnte fylder suverænt mest, hvorfor man kun kan downloade et ret begrænset kortudsnit her. Ærgerligt, men træerne vokser heller ikke her ind i himlen. Jo flere detaljer man ønsker at downloade, desto mindre bliver altså det mulige kortområde.

Dernæst skal man beslutte sig for det ønskede zoom-niveau. Uanset korttype gælder også her, at jo flere detaljer man ønsker med, desto mindre kortudsnit kan man downloade til sit ur.

Casio giver nogle generelle retningslinjer herfor, men man skal typisk skyde forbi nogle (en del) gange, før man har fundet ud af proceduren. Før man er i mål med det ønskede kortudsnit i den detaljeringsgrad, man har brug for.

Man får ingen advarsler om, hvor og hvornår et downloadet kort udløber, hvilket kan være ganske irriterende. Pludselig slipper kortet bare op, og skærmen går i hvidt.

Ovenstående grafik giver dog en idé om mulighederne.

Kort-apps

Den indbyggede kortfunktion er således tostrenget:

Man kan enten nøjes med de gratis og ikke særligt detaljerede kort, der kan downloades frit fra nettet. Og så bruge dem direkte fra uret – uafhængigt af den tilhørende Android Wear smartphone og uafhængigt af, om der er dækning eller ej.

Eller man kan købe sig til dyre og langt mere detaljerede kort, som må bruges via en tilhørende app – eksempelvis ViewRanger – der sammen med kortmaterialet ligger installeret på den tilhørende Android Wear smartphone.

“ViewRanger” er ikke er en Stand Alone app, men kræver løbende input fra en tilhørende Android telefon. Kortmaterialet, der ligger bag, er massivt og ville fylde alt for meget på et lille smartwatch. Det er desværre også dyrt – lige nu kr. 389,- for hele Danmark i målestok 1:25.000.

Så har man til gengæld også detaljer nok, men kan man ellers undvære muligheden for at bruge kort på smartwatch, kan man nøjes med app’en “Topo GPS”. I samme detaljerige 1:25.000, der blot koster en brøkdel af ViewRanger og kan næsten det samme. Blot kan man altså ikke bruge det på sit nyanskaffede Casio WSD-F20.

ViewRanger er klar over begrænsningerne i den høje pris og tilbyder derfor, at man kan købe de detaljerede kort i små bidder. Man køber og downloader et antal kortkvadrater, som man blot klikker på i app’en.

Typisk betaler man pt. kr. 49,- for 133 kvadrater, som dækker op til 3.493 kvadratkilometer. Det svarer til knap 60 gange 60 km, som man altså selv udvælger hver eneste kvadratmeter af. Næsten da. Ingen dårlig løsning, hvis man er bare en smule prisbevidst. For hvad skal man med alle Danmarkskortets mange andre tiles, man alligevel aldrig får besøgt?

ViewRanger giver herudover mulighed for at tracke egne ruter via GPS, som man så kan se på kortet bagefter.

Kort, men ikke godt…

En irriterende ting ved ViewRanger på Casio’s WSD-F20 er ventetiden. Casio påstår godt nok, at ViewRanger er optimeret til netop WSD-F20, men det er svært at se hvordan.

Faktisk fungerer ViewRanger næsten bedre på mit gamle Sony SW3, der efterhånden har mere end et par år på bagen. Næsten. På SW3 er kortet nemlig Instant On – som på Apple Watch, hvor man i tilgift kan navigere rundt på kortet. Da kan man desværre ikke på SW3, der blot centrerer kortet omkring ens GPS position.

Således oplever jeg ofte ventetider på op mod 20 sekunder, før skærmen bliver tændt og uret får aktiveret GPS og kort. Endda med en spritny Samsung Galaxy Note 8. Om det så ligger hos ur eller telefon, ved jeg ikke. Men jeg har ikke kunnet finde indstillinger til at undgå denne ventetid. Naturligvis er dette for at spare strøm, men det er altså drønirriterende at skulle vente på hver eneste gang, man vil tage et kig på kortet.

Vil man have indbyggede kort af høj detaljeringsgrad og kortere responstid liggende direkte på uret, da er der ingen vej uden om Garmin’s topmodel Fenix 5X. Som så blot har en irriterende lille og mørk skærm, der er uhyre svær at se…

Der findes dog en workaround. Jeg kontaktede ViewRanger direkte og klagede min nød. Man kan ganske rigtigt ikke downloade ViewRanger kort direkte til sin Casio ProTrek WSD-F20. – I hvert fald ikke endnu, lød det venlige svar fra en af firmaets ingeniører.

Men man kan derimod uploade en allerede eksisterende rute fra ViewRanger app’en direkte til uret. Det nødvendige kortmateriale – alle de relevante tiles – følger da med, og uret fungerer nu i Stand Alone mode. Uden brug af Android Wear og Android smartphone.

Noget omstændeligt, altså, men en reel mulighed hvis man har en allerede eksisterende rute, man vil følge. Man kan desværre ikke blot kaste sig ud i ukendt land og finde sig selv på et forud installeret kort. Men i opfølgeren F30, måske…

Konklusionen

Casio lever virkelig op til forventningerne fra forgængeren WSD-F10, der udviste mange lovende takter, men som alligevel på ingen måde kunne anbefales. Den var virkelig “a work in progress”. En noget halvbagt sag, som uden GPS reelt ikke kunne bruges til ret meget.

WSD-F20 er ikke noget ur til kondifreaks og andre, der vil monitere sig selv og deres fysiske præstationer. Den kundegruppe valgte Casio helt fra, da de lige fra starten besluttede sig for at udelade en pladskrævende pulsmåler. Et sjældent træk i vore dage, hvor selv billige ure meget ofte har en indbygget pulsmåler.

Men den bølge hoppede Casio altså ikke med på. Den slags narreværk har man ikke brug for ude i terrænet, mente og mener de tilsyneladende stadig på hovedkontoret i Japan. Og det kan de såmænd have ret i.

Sikkert og vist er det nemlig, at en indbygget pulsmåler helt automatisk reducerer urets batteritid. Og at det forlænger samme, hvis man vælger pulsmåleren fra. Det er givet rationalet bag Casio’s udeladelse af en pulsmåler. En længere batteritid.

Og netop batteritiden er ethvert outdoor-urs Achilleshæl. Ude i ødemarken er der i regelen meget langt til nærmeste stikkontakt. Og uanset al reklamesnak kan man tømme batteriet på kort tid – som på ethvert andet ur med (Android) Wear OS. Ikke mindst med GPS’en kørende.

Vil man optimere batteritiden, må man dykke dybt ned i manualen og slå en hel masse standardindstillinger fra. Og helst også koble uret helt fra moderskibet – telefonen. Da bliver funktionaliteten langt mere spartansk, men da rækker batteriet mere end nogle få timer – selv med GPS’en kørende.

Øverst på ønskeseddelen står dog, at Casio vil bringe sin Solar Watch teknologi til næste ProTrek WSD-udgave, der i så fald vil kunne køre meget længere. Solen løber ikke sådan lige tør.


Uanset disse forbehold, så er Casio’s seneste model WSD-F20 klart anbefalelsesværdig, hvis man færdes meget udendøre og derfor har brug for de indbyggede ABC-sensorer: Altimeter, Barometer, Compass, GPS, oplysninger om solopgang og tidevand samt indbyggede kort og mulighed for supplerende kort via dedikerede Android Wear 2.0 apps.

Sætter man sig lidt ind i teknikken bag og de mange, mange muligheder, som dette smartwatch byder på, da får man i Casio ProTrek WSD-F20 en helt fantastisk følgesvend. Et ur, der på samme tid er både en hjælpende hånd og en legekammerat i verdensklasse!

Anbefales derfor – dog med det forbehold, at næste års F30 sikkert er endnu bedre.

Hvis der altså kommer en F30…

© 2018 Tekst: Steen Ulnits


G-Shock Rangeman

Ved den netop afholdte CES 2018 messe præsenterede Casio desværre ingen F30. Ingen opgraderet efterfølger til den her testede F20.

I stedet modtog Casio messens CES 2018 Innovation Awards Honoree for netop WSD F20, der blev rost til skyerne for sit anderledes design og sine mange innovative funktioner.

Samtidig kunne Casio så præsentere et helt nyt medlem af den snart klassiske og meget hårdføre G-Shock familie:

Det er Rangeman, hvis indbyggede solceller formår at lade uret op, når ellers der er lys og sol på himlen. Sollyset kan altid holde selve displayet med strøm, mens den indbyggede GPS funktion kræver mere kraft til kontinuert drift, end solcellerne alene kan levere.

Der er ikke tale om noget traditionelt smartwatch – med Android Wear styresystem som i ProTrek WSD F20. Som navnet Rangeman siger, er der i stedet tale om et rigtig hårdført ur til de (meget få) lige så hårdkogte outdoor entusiaster, som måtte have brug for et sådant ur.

Det er dem, der kunne drage nytte af den indbyggede “Backtrack” funktion, hvor den indbyggede GPS løbende logger den tilbagelagte rute. Herefter kan man med et enkelt tryk vende ruten om og uden videre finde tilbage til sit udgangspunkt. Ingen dum funktion at have med sig i værktøjskassen.

Det er samme brugergruppe, der sikkert vil forstå at værdsætte, at Rangeman er vandtæt helt ned til 200 meters dybde og fungerer ned til 20 minusgrader. De vil også sætte pris på, at uret samtidig er muddersikkert – hvad Casio så end præcis mener med den betegnelse.

Endelig kan Rangeman, hvad WSD F20 desværre ikke kan: Logge og gemme tilbagelagte ruter. Det burde være en selvfølge, men har altså ikke været det før nu.

Man kan hurtigt konstatere, at G-Shock Rangeman ikke er til sjov, som det langt mere alsidige ProTrek WSD F20 på mange måder er det. Underholdningsværdien er ganske begrænset og funktionerne kun få.

Men de er så til gengæld optimeret til brug ude i den barske ødemark, hvor og når det virkelig gælder. Måske endda overlevelse. A True Survival Tool.

Desværre er Rangeman en ganske dyr herre:

Omkring 7.500 kroner…