Garmin Fenix 5X

Vil man have det dyreste og bedste og mest robuste smartwatch på markedet lige nu, er der ingen vej uden om amerikanske Garmin’s topmodel Fenix 5X. Det er nemlig den eneste af slagsen, som kan gøres helt selvkørende – med indbyggede kort.

Alle andre smartwatches må forlade sig på den tilhørende smartphone, hvor kortene ligger gemt. Telefonen sender blot kortmateriale videre til uret via Bluetooth. Fenix 5X kan derimod uploades med alskens lækre kort – fra det indbyggede overordnede Europakort til detaljerede topografiske kort i målestok 1.25.000.

Og så er det måske endda en tilsnigelse at kalde Fenix 5X for et smartwatch. Der er nemlig ikke tale om et ur, som i lighed med Apple’s iOS og Google’s Android Wear betjenes via en touch skærm. Nej, Garmin’s topmodel betjenes såmænd via fem (5) trykknapper – tre på venstre side og to på højre.

Noget altmodisch, kunne man synes i vore touch dage, men der er skam en mening med galskaben. En god mening endda. Enhver, der har været i felten med en våd touch skærm ved, at det ikke er nogen god oplevelse. Med vand på selv den mest vandtætte touch skærm er funktionen mildest talt ringe. Og med handsker på en kold dag bliver det blot værre endnu.

Enter de mange trykknapper, der er helt ligeglade med vand på skærmen og handsker på fingrene. Det virker bare – uanset. Præcis derfor har Samsung forsynet sin populære XCover toughphones med tre trykknapper. Så er man sikker på altid at kunne betjene telefonen.


Noget helt andet er så, at det tager uendelig lang tid at manøvrere rundt på skærmen når man skal bruge to eller sågar tre forskellige trykknapper for at nå i mål. Det skal man virkelig vænne sig til, og for nogle – undertegnede inklusive – ser det ikke ud til nogensinde at skulle lykkes helt at blive gode venner med det.

Man skal trykke rigtig mange gange for at manøvrere rundt i de rigtig mange menuer og næsten utallige muligheder, som Fenix 5X byder på. Det er overvældende at scrolle igennem de mange forskellige aktiviteter og endnu flere settings, hvoraf man kun får brug for en meget lille del.

Der er lidt tidlig Windows PC over opbygningen og tilgangen til de mange muligheder, der spænder fra noget så banalt som almindelige gåture til eksotiske aktiviteter som faldskærmsudspring. Der er således med garanti den aktivitet, som man netop står og har brug for, præprogrammeret på Fenix 5X.

Man finder dog ret hurtigt frem til de relativt få muligheder og indstillinger, som man personligt har brug for. Men kommer næppe nogensinde til at bruge andet end en meget lille brøkdel af det samlede udbud. Det må man lære at leve med. Det er overkill for 99,9 % af menneskeheden i 99,99 % af tilfældene!

Men utroligt, at det er lykkedes Garmin at programmere så mange aktiviteter, funktioner og indstillinger ind i et og samme ur, der blot måler 51 mm i diameter.


Kommer man fra eksempelvis Casio’s nye WSD-F20, som kører på det enkle Android Wear styresystem, da opleves Garmin’s Fenix 5X som unødig kompliceret at betjene.

Det er da også primært aktive sportsfolk, der vælger Fenix urene. Folk, som sætter sig grundigt ind i mulighederne og holder nøje øje med deres fysiske aktiviteter – det være sig løb, cykling eller fitness. Idrætsudøvere, som bruger app’en Garmin Connect til at uploade alle data fra deres træningssessions, så de efterfølgende kan følge egen udvikling over tid.

Den indbyggede GPS er i topklasse og kører på såvel den amerikanske GPS som den russiske Glonass for optimal præcision. Den indbyggede pulsmåler hører ligeledes til markedets bedste, hvilket er et ultimativt krav fra urets typiske brugere.

Det er aktive udøvere, som ser stort på, at skærmen er lille og mørk og lavt opløst. De glæder sig til gengæld over, at batterilevetiden er rigtig lang – med flere dage mellem opladningerne – hvilket har sin pris i nedsat funktionalitet. Heller ikke for Garmin vokser træerne ind i himlen. Vil man have en letlæst og højopløst skærm, da koster det batteri. Og den mulighed har Garmin derfor valgt fra på deres Fenix 5X.

Garmin har til formålet valgt en skærmtype, som kaldes Chroma. Det er en transflektiv skærm, der reflekterer det omgivende lys og derfor har et lavt strømforbrug. En skærm, som er rimelig at aflæse midt på dagen – selv i direkte sollys – men næsten umulig morgen og aften, hvor man må tænde for baggrundslyset. Og skrue godt op for det for at se noget.

Samtidig er det en meget lille og lavopløst skærm i et så stort ur: Diameter på 1,2 tommer (30,5 mm) med 240 x 240 pixels og 64 farver. Det lyder ikke af meget, men er et stort fremskridt i forhold til skærmen på Fenix 3-serien. Den har nemlig blot 16 farver fordelt på 218 x 218 pixels.


En af de helt store fordele ved netop Fenix 5X er det indbyggede Europakort og så muligheden for at uploade et superdetaljeret og vektoriseret topografisk Danmarkskort fra Geodætisk Institut. I målestokforholdet 1: 25.000.

I hjemlandet Nordamerika sælges Fenix 5X med et komplet kort over Nordamerika indbygget. I Europa leveres Fenix 5X tilsvarende med et kort over hele Europa. Man skal dog være klar over, at ingen af disse kort er specielt udførlige.

Har man virkelig brug for nøjagtig information og navigation, skal der mere til. Er man medlem af Jægerkorpset og skal føre guerillakrig fra hus til hus, må der langt mere nøjagtige kort til. Det samme gælder den mere fredelige naturvandrer, der blot vil orientere sig på små og smalle skovstier, der knapt syner i terrænet.

Fenix 5X er ideel til formålet, da det byder på mulighed for at downloade nøjagtige og vektoriserede topografiske kort i målestok 1:25.000 – de såkaldte generalstabskort. Har man et sådant kort på sit ur, kan man spotte imponerende mange detaljer – fra forfaldne lader over tilgroede stier til nøjagtige højdekurver.

I den forbindelse skal man vide, at der også er forskel på generalstabskort. De oprindelige kort er papirkort, der kan scannes ind og bruges som sådanne. Det betyder, at kortmaterialet bliver uskarpt og grynet, når man zoomer ind over en vis grænse. Moderne generalstabskort er defor vektoriserede, så dette ikke sker – så man kan zoome ubegrænset og stadig have et skarpt billede.


Man skal dog være klar over, at man naturligvis ikke kan vektorisere flere detaljer, end der er på de oprindelige kort! Bygninger vises som firkantede kasser, der vedbliver at være lige skarpe og firkantede, når man zoomer ind på dem. Men flere detaljer får man ikke af den grund. Heller ikke her vokser træerne ind i himlen.

Så vidt så godt. Jeg glædede mig som et lille barn til at skulle i felten med mit nyinstallerede topografiske generalstabskort fra Geodætisk Institut. Men blev desværre fælt skuffet over oplevelsen.

Som allerede nævnt er skærmen på Garmin’s Fenix 5X både lille, mørk og lavopløst. Kombinationen af dette er, at det er overmåde svært at se de fine detaljer på kortet. Navigationen med trykknapper og piletaster er heller ikke noget at skrive hjem om. Den er bestemt ikke brugervenlig, når man er vant til at suse rundt på en moderne touch skærm.

Der skal skrues helt op for lyset, og man skal have de helt store briller på for at se noget på den lille skærm. Man kaster således ikke bare et hurtigt blik på sit Fenix 5X, når man skal have opdateret sin position og relevante detaljer. Det kræver et større forarbejde.

Nej, man stopper op, tænder for det indbyggede lys eller vender uret rigtigt i forhold til det forhåndenværende dagslys. Dernæst stirrer man sig blind på den mikroskopiske skærm – inden man med et suk vrider på det andet håndled og med det samme ser, hvad man har brug for – i klare farver på sit Apple Watch med Amoled skærm og streamet Bluetooth kort fra Viewranger i eksakt samme målstokforhold…


Konklusion: På papiret er Garmin Fenix 5X drømmeuret for den, der færdes udendøre – som går, hiker eller løber i det fri. Specifikationerne er i top og mulighederne flere, end de fleste nogensinde får brug for eller lejlighed til at checke ud.

Fenix 5X er dyrt. Det koster vejledende 5,500,- kroner. Batterilevetiden er ligeledes i top: Op til 14 dage som almindeligt smartwatch, op til 75 timer i Garmin’s optimerede UltraTrac GPS-sparetilstand og op til 24 timer i kontinuert GPS-tilstand.

Men de flotte tal er altså opnået på bekostning af funktionaliteten. Skærmen er lille og dårligt belyst. Den afhænger af reflekteret dagslys, og er der ikke meget af det – tidlig morgen, sen aften og på mørke gråvejrsdage – er man nødt til at tænde for baggrundslyset for at kunne se noget. Og da drænes batteriet hurtigt.

Hvis bare virkeligheden var magen til de fotos, der altid bruges i Garmin’s reklamer. Men nej. De er taget med polfilter og baggrundslyset sat til max. De afspejler derfor slet ikke virkeligheden. Det er endda meget langt fra den.

Selv om uret er ganske stort – 51 mm i diameter – så virker det ikke voldsomt på håndleddet. Til gengæld virker skærmen frustrerende lille på så stort et ur. Med et topografisk og vektoriseret 1:25.000 kort i urets hukommelse burde man være godt kørende, men skærmen er helt enkelt for lille og lavt opløst til at yde kortet fuld retfærdighed.

Knapbetjeningen virker forældet sammenlignet med en moderne touch skærm. Ikke mindst når der skal navigeres rundt på et kort, er knapfunktionen uhyre langsommelig og meget lidt brugervenlig. Urets processor og indbyggede hukommelse er heller ikke helt på højde med opgaven endnu.

Skulle det engang lykkes Garmin at få presset en fuld 2 tommers højopløst og bedre belyst skærm ind i en kommende Fenix 5XL udgave, da står jeg imidlertid klar som køber. For uret selv er fantastisk godt. Alene den kendsgerning, at det er vandtæt ned til 100 meters dybde, fortæller meget herom.

At have kortmaterialet direkte i uret er med sikkerhed vejen frem.

Men dér er vi desværre ikke endnu.

© 2017 Tekst: Steen Ulnits


Efterskrift: Seneste Black Friday var der tilbud på Garmin Fenix 5X med safirglas og indbygget Europa-kort. Prisen var det halve af vejledende udsalg, så jeg sprang til som en mis. Siden da har jeg investeret en hel del tid på at vænne mig til knap-menuerne – til at finde rundt blandt de utroligt mange muligheder.

Det har taget timer, og jeg har bandet over det. Men jeg fandt, hvad jeg skulle bruge og må nu ubetinget konkludere, at til den pris er Fenix 5X et fund. Inkluderet i prisen er, at man føler sig svært macho med så stort og stærkt et ur om håndleddet…