Hodgman H-Lock

Amerikanske Hodgman, som opfandt verdens første waders tilbage i 1853, har gjort det igen: De har genopfundet sig selv med nye vadestøvler, hvor sålen kan udskiftes, så den passer til forskellige bundforhold.

Men ikke nok med det: De nye vadestøvler klikkes og drejes på. Og så er de samtidig selvlænsende. Det muliggøres af konstruktionen, der tillader vand kontinuert at dræne ud gennem sålen. Ikke blot fjerner det vandet – det renser også sålerne for opsamlet snavs og mudder. I hvert fald delvis.

Muligheden for at skifte såler er mere velkommen i dag end nogensinde. I dag er det flere og flere steder forbudt at bruge de traditionelle filtsåler, som ellers har været enerådende mange steder, hvor bunden er glat eller slimet.

Filt giver ganske vist et godt greb om bunden, men har flere uheldige egenskaber. Dels suger det vand og er cirka hundrede år om at dryppe af og tørre. Og dels kan filten mellem sine tætte fibre huse skadelige bakterier og vira, som på denne måde kan transportere sygdomme og uønskede planter fra ét vandsystem til et andet.

Filt tørrer langsomt, og de skadelige organismer kan derfor rigtig hygge sig langt inde i sålen. I timer og dage.

Så længe og så langt inde, at selv desinfektion ikke kan nå dem…

Radikalt nyt system

Det var som sagt Hodgman, der i sin tid lancerede verdens første hellange waders. Derfor er det også helt naturligt, at det blev Hodgman, som skulle gentænke og redesigne de løse vadestøvler.

Det har man gjort med det geniale H-Lock system, hvor man helt enkelt klikker sine såler af og på. Da jeg først hørte om systemet, var jeg lidt skeptisk. For når man betænker, at netop sålerne udsættes for voldsomme påkendinger fra noget nær alle retninger under brug, hvordan kunne de så holde sig fast på støvlerne – hvis de bare var klikket på?

Det var nu ingen grund til bekymring. Systemet er robust, gennemtænkt og godt designet. Man klikker nemlig ikke kun sålerne på. Man drejer dem også, inden de klikker på plads. Det holder sålerne i et jerngreb, der dog kan blive så godt, at jeg i hvert fald ikke altid har kunnet udskifte sålerne med kolde fingre.

Det er derfor en god idé at øve sig lidt derhjemme i varmen og med rene såler. Men i praksis skifter man nu heller ikke såler under fiskeriet. I hvert fald kun undtagelsesvis. Man vælger hjemmefra eller før fiskeriet, hvad man nu har mest brug for den pågældende dag ved det pågældende vand:

– Om det så skal være de nye syntetiske filtsåler, der stadig er tilladt, hvor traditionelle filtsåler er forbudt. Eller de grovprofilerede WadeTech såler, som er at foretrække på blød bund eller stenbund, der ikke er for glat. Begge kan sågar fås med forstærkede “studs” – metalknopper forstærket med carbid for øget slidstyrke – for ekstra greb på et glat underlag.


De nye H-Lock såler og støvler fra Hodgman har været et yderst behageligt bekendtskab, som kun kan anbefales. Støvlerne fås i forskellige udgaver med forskelige lukkesystemer. Alle er de fremstillet med overdel af slidstærk 1600D Ballistic Nylon. Hæl og snude er ekstra forstærket og beskytter de udskiftelige såler rigtig godt.

© 2018 Steen UlnitsSe andre artikler om Hodgman

Hodgman – verdens første waders

What are you wading for?