Bentley Bare Bedst

Bentley Bentayga by Mulliner

Der er noget helt specielt ved fiskebiler. De kan være gamle og udslidte og derfor have en høj brugsværdi – fordi man ikke længere er bange for buler, ridser og skrammer. Eller de kan være spritnye, højglanspolerede, luksuriøse og hundedyre. Her skal vi se på en af de sidste:

Vi vidste det jo godt i forvejen – at britiske Bentley bygger fornemme biler i den klart dyre ende af prisskalaen. Vi vidste bare ikke, at Bentley nu også er leveringsdygtige i verdens nok fineste, dyreste og mest dedikerede fiskebil – Bentley Bentayga!

Har man nemlig samlet spareskillinger nok op til en ny Bentley Bentayga SUV, kan man bestille den med et skræddersyet kit, som vil få enhver fluefisker til at græde sig i søvn. Det indeholder nemlig alt, man som aristokratisk eller blot nyrig fluefisker måtte kunne ønske sig eller kræve af en ny fiskebil.

Det er ikke så forfærdeligt længe siden, at Bentley introducerede Bentayga – et køretøj, der hurtigt vandt titlerne for verdens hurtigste og dyreste Awards Show Shuttle – ASS eller bare SUV. For lige at minde os om, at Bentayga faktisk er designet til off-road eventyr og ikke blot smutture mellem slotte og godser i porteføljen, har Bentley netop annonceret en fluefiskefokuseret specialudgave.

Made by Mulliner

Den bærer det sigende navn “Bentayga Fly Fishing by Mulliner”. Sidstnævnte er The Marque In-house Custom Shop for dyre køretøjer. I denne SUV er man efterfølgende rigtig godt kørende og samtidig passende elegant klædt på til at fange ædle ørreder. På flue, naturligvis. Rigtige gentlemen kører jo i Bentley og fisker med flue. – What else?

Til dette fine formål har hele fire fluestænger fundet nye hjem i rør af hørsyet sadellæder bekvemt ophængt under lastskjuleren. Herunder er der dels en udtagelig læderkuffert med et fuldt sæt krystal vinglas og fint porcelæn – dels et to-delt skab med plads til andre nødvendige ting som fluehjul, liner og forfang samt et fuldt udstyret fluebindingskabinet med stik og materialer. I ægte valnød, forstås.

Endelig er der en separat cooler med en samling rustfri termokander, der kan rumme såvel the som kaffe og alkoholiske drikkevarer. Engelsk Country Style, når det er allerbedst!

Der er naturligvis også gjort plads til fangstnet og opbevaring af eventuel fangst. Og for at undgå lugtgener i bilen, er den naturligvis monteret med en luftaffugter, så duften af frisk læder ikke forstyrres af gamle fisk og våde vadesokker…

Der er naturligvis også tænkt på et opbevaringsrum til de medbragte madvarer. Den franske landskinke, ikke mindst. Dette rum kan fjernes og bruges til siddepladser eller opbevaring af waders – våde eller tørre.

Sporty SUV til overklassen

Bentley’s nye Bentayga SUV er langt fra den første bil, som er specielt udstyret til “sport”, som englænderne jo kalder jagt og fiskeri. Land Rover’s katalog er fyldt med særlige udgaver – eksempelvis Holland & Holland Range Rover, som man naturligvis vælger, når man skal ud at lufte sine kostbare parbøsser til fasanjagten sidst på året. 

Brugerdefinerede picnickurve og barer har længe været tilgængelige for alle udgaver af Bentley og Rolls-Royce. Det manglede da bare.

Lidt mere jordnært finder vi en Orvis Edition Jeep Grand Cherokee, som selvfølgelig er holdt i Orvis’ egen mørkegrønne farve, der til forveksling ligner den engelske Racing Green. På samme måde har ligeledes amerikanske LL Bean tilført Subaru ‘s noget billigere Outback og Forester modeller deres eget rustikke udendørs look.

Bentley’s Bentayga Fly Fishing by Mulliner er et fantastisk stykke design og håndværk. Alene tanken bag dette køretøj fortjener ros – omend det må være svært at styre bilen ned ad smalle grusveje med tornebuske skrabende hen over den skinnende lak, der naturligvis er Racing Green. Bilen koster trods alt et par millioner – før skat.

Skal der hvide plader på fars nye fiskedyt, så familie og venner også kan komme med på fluefiskeri, næsten tredobles prisen herhjemme.

Grusveje og gulvtæpper

Vi kan således roligt regne med, at der ikke kommer til at køre mange eksemplarer af denne dejlige fiskedyt rundt på landeveje, grusveje eller i terrænet herhjemme. I så fald givet på gule plader, men det ser nu lidt nærigt eller fattigt ud, når vi alligevel befinder os i disse prismæssige luftlag. Heroppe, hvor man med sin bil gerne vil signalere, at man har penge nok og magt over tingene.

Det vækker mindelser om de år, hvor den amerikanske Chevrolet Camaro sportsvogn også kunne købes på gule plader. Som varevogn, da målene i ladrummet dengang muliggjorde dette. Det blev aldrig rigtigt cool at køre på café i sin sportsvogn – på gule plader…

Der er den klare fordel ved Bentley’en, at man kan lade butler og chauffeaur blive hjemme. Den lille Bentayga kræver nemlig ikke samme store kørekort og plads som den mere voldsomme Rolls Royce. Den kan man med fordel reservere til de lidt større familiesammenkomster…

Fotos af Bentleys nye Bentayga Mulliner til denne artikel er naturligvis taget på Island. Kun her er fiskeriet dyrt og fornemt nok til en sådan fiskebil!

© 2016 Steen Ulnits


Efterskrift: Der findes naturligvis en pulverslukker ombord, dersom fiskeriet skulle blive alt for hot. Der findes dog ingen brandsikker boks på udstyrslisten, som man eksempelvis kan deponere sin Samsung Galaxy Note 7 i. Det er jo for nylig blevet forbudt at tage netop Note 7 med ombord på flyet, efter at næsten 100 eksemplarer af denne ellers helt nye smartphone spontant er brudt i brand.

Bentley ser næppe dette som noget problem, da stort set alle kunder i kartoteket bruger iPhones fra Apple. Eller forgyldte Nokia telefoner. Eller diamantbesatte custom phones. Men alligevel. Det kunne jo være…

I begejstringen over al denne luksus havde jeg nær glemt motoren. Den nye Bentayga fås med en lidt kedelig og økonomisk dieselmotor, hvis man er til kørsel med blød hat. Eller Bentley’s helt nye W12 TSI, som ifølge fabrikken selv er “beyond description”. Den skal både høres og køres!

Bentley afslører dog, at den nye 12-cylinders benzinmotor giver Bentayga en acceleration fra 0-100 km på imponerende 4,1 sekunder. Topfart på 301 km/t burde række til det meste, når majfluerne er begyndt at klække…

“Demonstrating the true Bentley spirit”, som fabrikken selv udtrykker det!

Mere om fiskebiler – dog i den lidt billigere ende af prisskalaen:

http://ulnits.dk/smabadsfiskeri/fiskebilen/