Julelege i åen
Den 16. november sluttede sæsonen endegyldigt ved de østjyske åer. Nu har laks og havørreder i stedet fred til at sikre slægtens beståen, hvis ellers de kan finde egnede gydepladser.
I åerne har havørrederne fine gydebetingelser i de mange, mindre tilløb til de store hovedløb. Det er netop disse ganske små vandløb, som producerer de fleste af vore mange havørreder.
Laksene derimod, har brug for gydepladser med dybere vand og grovere underlag end havørrederne. De gyder derfor primært i hovedløbet, hvor disse endnu huser egnede gydepladser.
Rovfisk i vinterklart søvand
December markerer årets første vintermåned, og med vinteren kommer også den første frost, der slår mange af søernes alger ihjel. Med det glædelige resultat, at vandet bliver klarere, end det har været længe.
Det profiterer ikke mindst søernes rovfisk på – især gedder og sandarter, der begge lever af andre fisk. Og såvel sandart som gedde lader sig nu lokke til hug på de kunstagn, de sommeren igennem næppe har haft nogen chance for at se. Hvor de tidligere kun har kunnet fås i tale på naturlig agn – og helst levende – er sandart og gedde nu atter regelmæssige gæster på mellemstore til store woblere trukket efter en langsomt roet båd.
Store Rapala Husky samt Bomber woblere er et godt bud på noget at binde for enden af linen her i november. Rødhvide Hi-lo woblere med indstillelig ske for høj eller dyb gang i vandet ligeså. I den forbindelse er det vigtigt at vide, at sandarten typisk går dybere i dagtimerne for så at søge op mod overfladen, når mørket sænker sig.
Juleørreder i vinterkoldt vand
Vandtemperaturen har her i december nået et punkt, som salte havørreder ikke længere holder af. De havørreder, som ikke allerede er gået op i åernes ferske vand, søger nu indefter mod fjordenes brakke vand.
Fisk, som er udsat direkte på kysten uden direkte forbindelse med et vandløb, vil typisk søge tilbage til udsætningsstedet, når kønsmodningen sætter ind. Ofte vil man se de farvede fisk springe helt ud af vandet på stille dage, hvor de kan være svære at fange. Ikke sjældent vil det bedste middel til fangst være små, langsomt fiskede fluer i afdæmpede farver.
Lukkede fjordsystemer er gode bud på vinterkolde havørreder her i december måned. Længst inde i denne lange og smalle fjord vil man kunne støde på såvel sølvblanke overvintrende havørreder som farvede gydefisk. Sidstnævnte er fredet fra 16. november til 16. januar og skal da genudsættes varsomt. Kun sølvblanke fisk med løse skæl må hjemtages.
På åbne havkyster bliver der imidlertid længere og længere mellem havørrederne, jo koldere det bliver. Fiskene er da søgt op i åernes ferske vand.
Juletorsk i topform
Torsken er i topform her i december. Den er velnæret som på intet andet tidspunkt efter legen – klar til en ny runde, der skal sikre slægtens beståen. Torskene gyder efter nytår, hvorfor de nu fylder sig, det bedste de kan, inden den forestående gydnings strabadser.
Vandtemperaturen er i december normalt blevet så lav, at torskene igen søger ud mod dybere og dermed varmere vand for at overvintre og gyde. Herude kan de efterstræbes fra turbåd – sammen med andre ligesindede fiskere – eller alene fra egen småbåd.
Ofte vil man komme ud for, at torskene ikke vil vide af de traditionelle blanke pirke. Da er det tiden at finde en ophænger eller to frem af æskerne – gerne i røde og gule farver. Ikke sjældent vil man opleve, at torskene næsten udelukkende hugger på de små ophængere og lader pirken være i fred.
En anden mulighed er at skifte pirken ud med en lækker jig i superblød siliconeplast. Dem kan torskene sjældent lade være at bide i. Ofte er de dybt krogede – så engagerede er de!
Hvis du vil vide mere om alle de andre ting, der sker ude i naturen måned for måned, kan jeg anbefale dig at kigge i e-bogen “Årets Gang ved Fiskevandet”.
Her kan du læse om vejret, dyrelivet og stjernehimlen måned for måned. Et godt supplement til artiklerne om “Månedens fiskeri”.
Du finder bogen udførligt beskrevet under “Bøger”.
xxx
Del denne artikel: