Gone Phishing!

Et af de helt klassiske skilte i Amerika er det med teksten “Gone Fishing”. Det er skiltet, man hænger uden på sin butiksdør, når trangen til en fisketur er blevet for stærk.

Når rygtet om, at laksen løber, har nået det lille hus på prærien. Eller herhjemme: Når makrellerne har indfundet sig mellem høfderne, og at der derfor skal arbejdes hurtigt, inden de er ude igen!

I de seneste år er der imidlertid kommet en variant til, som ikke er nær så hyggelig. Som i hvert fald ikke har noget med fisk og fiskeri at gøre. Betegnelsen for dette fænomen er “phishing” og hentyder til en trist, men udbredt praksis på vores allesammens internet.

“Phishing” så første gang dagens lys i 2005, hvor smarte IT-kriminelle forsøgte at franarre godtroende internetbrugere deres værdifulde oplysninger om kreditkort og netbank. Formålet var naturligvis, at de så kunne logge sig ind på disse konti og lænse dem – enten helt og aldeles med risiko for øjeblikkelig afsløring. Eller mere diskret: I mange, men små portioner, som ingen opdagede, før nettyven var væk og havde slettet sine spor.

Der sker typisk det, at man modtager en mail fra en ukendt adresse, som angiver at være ens bank eller kreditkortudbyder. I regelen kan man dog af e-mail adressen se, at det ikke er den ægte vare, men falskneriet kan være så godt, at selv adressen kan være ægte nok – i hvert fald udadtil og i ens mail-program.

I denne mail bedes man opgive sine data – typisk under påskud af, at banken eller udbyderen er ved at opdatere sine systemer og derfor ønsker, at kunden godkender projektet. Han ahr kort sagt snøren ude!

Og er man så dum eller naiv nok til at sluge krogen, kan det hurtigt blive en bekostelig affære. Ikke nok med, at pengene fosser ud af den private statskasse. Penge, som banken sandsynligvis kommer til at erstatte. Nej, der skal helt nye konti og kreditkort til – med helt nye passwords – for at komme videre. Og det er et forfærdeligt bøvl.

Derfor: Hold altid munden godt lukket, når din computer pludselig disker op med lækre tilbud – tilsyneladende fra institutioner, du tror på og har et godt forhold til.

“Gone phishing” er desværre den nye og digitale version af det kære gamle “Gone fishing” skilt, vi alle holdt så meget af…!

© 2011 Steen Ulnits