Bombarda-fri zone

IMG_0005

Der kommer en tid i enhver mands liv, hvor han har fanget fisk nok! En tid, hvor han begynder at se sig om efter nye udfordringer og grønnere græsgange.

Sådan gik det med makkerparret Dan og Claes, som mødtes i skovbruget og blev venner ved vandet. Det var Claes, der først lokkede Dan ud til kysten – med spinnestang og Bombarda-flåd. Begge fiskede de ihærdigt og med den fornødne indlevelse, og fisk kom der også på land. Efterhånden mange, endda. Til sidst så mange, at en ny fiskeform begyndte at trække: Det “ægte” fluefiskeri!

Det var i hvert fald det, jeg fik at vide af Claes – først på mail og siden i telefon. Enden blev, at de bookede sig ind på et weekend-ophold, hvor de ville lære at fluefiske på rigtig facon. Fra spinnefiskeriet vidste de jo, at fluer kan være overmåde velfangende – i hvert fald fisket efter et Bombarda-flåd. Nu skulle det blot gøres “rigtigt” – med linen direkte i hånden.

Her er, hvad Claes efterfølgende skrev til fluefiskesiden.dk:

“Dan og jeg havde besluttet at få lidt intensiv undervisning ud i fluefiskeriet ved kysten. Derfor aftalte vi i marts måned med Steen Ulnits (introduktion vist ikke nødvendig), at vi skulle komme op i hans sommerhus på Mols i weekenden 14. ­ 16. maj. Vi kunne selv bestemme, hvad der skulle være på programmet, hvilket gav mulighed for et meget fleksibelt ophold.

Da vi begge tidligere havde øvet lidt på græs, bestemte vi, at temaet for dette ophold skulle være det praktiske fluefiskeri med særlig fokus på kasteteknik. Den plan var Steen Ulnits helt indforstået med.

IMG_0004

Vores lille, private kursus var en stor succes. Vejret var ikke særlig velegnet til fluefiskeri, men Steen var en mester til at finde egnede pladser til to utrænede fiskere. Lørdag eftermiddag og aften var vejret dog så modbydeligt, at vi valgte at nyde lidt vin og god mad (suppleret med fiskehistorier) i hans hyggelige sommerhus, i stedet for at blive gennemblødte og ­blæste ved vandet.

Søndag var vejret mere roligt, så Dan og jeg startede med en morgentur til en helt fantastisk plads, som Steen havde vist os fredag aften. Og det utrolige skete: Først fik jeg hug. En ørred lige under målet, som jeg dog mistede.

Fem minutter efter var det Dan’s tur. En flot ørred på 46 cm kommer efter lidt tumult på land. En flot debut for Dan, og en fluefisker er vistnok født. Begge fisk, samt en del hornfisk, blev taget på en meget flot udgave af Slagteren, som Ove Monrad stod fader til. Den er lidt mere robust end den traditionelle udgave og dertil forstærket med kobbertråd.

Søndag eftermiddag sluttede vi efter en fantastisk tur i den “bombardafri zone”. Steen Ulnits er en meget dygtig fisker og instruktør og ikke “fedtet” med at vise sine gode pladser frem. Ydermere er han en lun og flink fyr at være i selskab med. Under hele opholdet blev vi af Steen’s kæreste opvartet på bedste vis med mad og drikke.

Vi har endnu masser at lære før vi kan kalde hos velgående fluefiskere, men vi kan nu kaste nogenlunde (hvis vinden ikke driller for meget), og så kan vi fange fisk! For andre som ønsker lidt intensiv instruktion tilsat vand, kan et weekendophold hos Steen Ulnits varmt anbefales.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så meget for skamrosen, der naturligvis glæder. Men Dan og Claes er ikke alene om gerne at ville prøve det “ægte” fluefiskeri – efter mange og fangstrige år med spinnestangen. Men mangler en hjælpende hånd til at komme godt i gang.

Det er som at blive født igen, når den første havørred tager fluen og rykker løslinen ud af hænderne på én. Så er en ny fluefisker altid født!

Dan sendte senere ovenstående foto af tre fine flueørreder fra hans sydfynske hjemmevande. Det bliver aldrig mere det samme…

© 2011 Steen Ulnits