Vandhund med en Vandkikkert

Tag et kig ned i fiskenes forunderlige verden – uden dykkerdragt!

Der er noget fascinerende ved at kigge ned i vandet. Ned til fiskene. Ned i et miljø og et medium, hvor man selv ville drukne. Det er fascinerende, at så mange dyr og planter kun kan leve nede i det samme vand, vi andre ville dø i efter få minutter…

Jeg skal aldrig glemme, da jeg første gang – fra båd – fik mulighed for at kigge ned på de fiskepladser, jeg dyrkede inde fra land. Det var en oplevelse af de helt store. Jag hang ud over rælingen og kiggede på de sten og tangbuske, som passerede forbi under båden. Det var føde for fantasien – når man nu i årevis havde gået inde på land og undret sig over, hvorfor lige netop den og den strækning kastede flere fisk af sig end andre. Nu var der pludselig en plausibel forklaring på forskellighederne!

Vandkikkerten er ingen ny oplevelse. Den er givet lige så gammel som glasset i bunden, for mennesket har altid gerne ville kigge ned i vandet – ned til fiskene, som på den måde blev lettere at fange. Men det er først i de senere år, at vi har fået vandkikkerter, som er lette at finde, billige at købe og bekvemme at bruge. Kikkerter i plast og glas, som holder evigt – selv i det salteste vand.

Lille eller stor

Man kan bruge sin vandkikkert overalt. Man kan vade rundt på det lave vand inde under land og studere flora og fauna her – gerne i selskab med småbørn, som elsker sådanne aktiviteter. Man kan da studere rejer og krabber og andet liv under overfladen – gerne med en lille vandkikkert, som er let at slæbe rundt på.

Vælger man at færdes på lidt dybere vand, skal der båd til – allerhelst en lille gummibåd, der er som skabt til at ligge ud over med hovedet halvt nede i vandkikkerten. Som nu gerne må være lidt større – med større rude og sikre greb at holde i. Gummibådens bløde kanter gør, at man kan ligge og kigge i timevis – hvis altså vejr og vind er til det!

Er man lidt fingerfærdig, kan man let lave sin vandkikkert selv. Det er enkle konstruktioner, som ikke indeholder mange dele. Men heldigvis kan man også købe færdige vandkikkerter mange steder – i skibsprovianteringer, bådforretninger og hos firmaer, der har specialiseret sig i undervisningsartikler.

Jeg fandt min vandkikkert på www.gundlach.eu, og den har været guld værd for mig. Den er i dag fast inventar i min lille gummibåd, når jeg i sommermånederne suser rundt i farvandene omkring Mols og Helgenæs – for at kigge fiskene ud, uden selv at blive våd!

© 2011 Steen Ulnits