Bredbånd til søs!

Mobildækning med bredbånd bliver bedre og bedre. Nu satser et selskab målrettet på at dække de “døde” randområder, hvor sommerhuse og fiskebåde ofte befinder sig…

I gamle dage – for ganske få år siden – havde vi et telefonsystem, der hed “NMT”. Det var et analogt system, der var udbredt i hele Norden – deraf navnet Nordisk Mobil Telefon. Systemet virkede fint, men måtte efterhånden overgive sig for det digitale GSM system, vi har i dag – med de mange flere muligheder det havde og stadig har.

Men det var ikke en ensidig gevinst for os brugere. Ikke mindst de af os, som ofte færdedes til søs – langt fra land – måtte se i øjnene, at dækningen nu var blevet dårligere. Hvis den overhovedet var der længere. Ikke mindst skibsfarten måtte sande, at de havde mistet en kær ven – nemlig NMT 450, som sendte på den halve frekvens af det almindelige NMT 900 system.

Fordelen ved den lavere frekvens var nemlig en langt større rækkevidde – ikke mindst over vand, hvor rækkevidden ofte er det dobbelte. Med GSM 1800 herskede der pludselig radiodød på steder, hvor der tidligere var god dækning med NMT 450.

Fugl Fønix af asken

Men NMT 450 var ikke glemt. Den var blot lagt i mølposen, til den kunne digitaliseres og derved opnå de fordele, der ligger heri.

Firmaet er stadig det gamle Nordisk Mobil Telefon, der har rejst sig af asken som en anden Fugl Fønix. I hvert fald delvis, for firmaet har nemlig rent teknisk erklæret sig selv konkurs i Sverige og Norge, mens det stadig eksisterer i bedste velgående i lille Danmark – under navnet Net 1, tidligere Ice.net. Herhjemme ejes Net 1 med 65% af Access Industries og 35% af EnergiMidt.

Net 1 har opbygget et landsdækkende digitalt CDMA netværk i Danmark, Sverige og Norge på den gamle 450 MHz frekvens. Fordelen ved et CDMA netværk frem for GSM og UMTS netværk er som sagt, at det har en meget længere rækkevidde. GSM og UMTS netværk bruger en 900 MHz, 1800 MHz og 2100 MHz frekvens, som ikke rækker nær så langt som en 450 MHz frekvens.

Dette betyder, at Net 1 kan tilbyde dækning på steder som er svært tilgængelige, i kuperet terræn, i yderområder og på vandet, hvilket de store operatører har svært ved.

Net 1 er pt. i gang med en stor udbygning af den danske net, så der snart vil være dækning i selv de mest øde og fjerne egne – til stor fordel for ikke mindst sejlere og sommerhusejere. Samtidig kan man med et Net 1 abbonnement gå på nettet i både Norge og Sverige – uden de absurde meromkostninger dette ellers normalt medfører.

Mobil router og antenne

Net 1 tilbyder tre forskellige pakkeløsninger, der alle kører på 450 MHz nettet:

Båd
Camping
Sommerhus

Bådløsningen er naturlligvis den mest interessante for bådejeren, men sjovt nok også for sommerhusejeren, der har dårlig dækning i sit område. Med til denne pakke følger nemlig både antenne, antennekabel og adapter, stik til cigartænder samt den obligatoriske router, der har hele fire antenner. Rækker disse ikke, kobler man blot den eksterne antenne til, og man er back in business de allerfleste steder!

Selv har jeg det hele samlet i en lille vandtæt plastboks, så det altid er klar. Blot har jeg én holder til gavlen på sommerhuset og en anden til båden. Bådantennen er den samme og fungerer fint begge steder.

Alle tre løsninger fås i tre udgaver:

Lidt: 149,- kr/md. (1 GB data)
Ofte: 199,- kr/md. (5 GB data)
Meget: 299,- kr/md. (10 GB data)

450 MHz CDMA fra Net 1 fungerer fint, hvor andre netværk ikke gør, og anbefales derfor på det kraftigste til båd- og sommerhusejere!

© 2011 Steen Ulnits