Transportabel elektronik

Det er ikke altid lige smart at have sin kostbare elektronik siddende fastmonteret i båden…

Jeg råder efterhånden over en ganske imponerende flåde af mindre fartøjer: Flyderinge, pontonbåde, gummibåde og motorjoller. Det er naturligvis ikke ret praktisk, hvis de alle skulle udstyres med den fornødne elektronik, men ekkolod og GPS vil man jo ikke undvære!

Da jeg på skift bruger samtlige fartøjer, har jeg efterhånden udviklet et transportabelt system, som gør, at jeg kan have både ekkolod og GPS med i samtlige. Endda bekvemt samlet i én enkelt enhed, som er nem at flytte.

Ekkoloddets beslag har jeg skruet fast på en tung polyethylenplade, der egentlig er beregnet til motorbeslag. Ved siden af loddet sidder så en holder til min håndholdte GPS, som jeg ofte bruger til fartmåling ved test af nye både. Den skal derfor kunne tages af og puttes i lommen, når der er brug for det. Den tunge plade har gummidupper underneden, som sikrer, at det hele står godt fast og ikke skrider.

Dog ikke godt nok i høj sø. Derfor har jeg boret to huller i pladen, gennem hvilke to lange bolte af rustfrit stål – syrefast naturligvis – går. I lågen på min Ryds 435 DL har jeg boret to matchende huller, og det er nu en let sag at sikre elektronikken med to fløjmøtrikker på undersiden af lågen. Så løber den ingen steder – selv ikke i den værste søgang.

Skulle jeg af en eller anden årsag have brug for at have udstyret siddende oppe på styrekonsollen i stedet, har jeg også boret to huller her – huller, der tjener som drænhuller, når udstyret ikke er monteret her.

Småbådsfisker

Transportabel transducer

På tilsvarende vis har jeg boret to huller i midtertoften på min lille gummibåd, så elektronikken også kan følge med her – uden risiko for at ende i havet. En ellers ganske reel risiko i en lille og livlig gummibåd.

Transduceren er naturligvis en transportabel af slagsen, som fastgøres på hækken med en sugekop. Kablet er viklet en ekstra gang om ekkoloddet, så stikket ikke kan hives ud, dersom sugekoppen skulle miste sit greb. Det er desværre sket en enkelt gang – under fuld fart – og det kostede en transducer. Den ligger nu på bunden af Ebeltoft Vig – på 10 meter vand. Så kan man lære det, kan man…

Det hele står i en lille og billig plastkasse, der samtidig rummer alle de mange andre småting, man slæber med ud i båden. Lige til at tage frem og sætte ud i bilen og op i båden. I plastkassen er der også plads til et lille motorcykelbatteri, så man kan klare sig uden strømudtag.

Enkelt og ligetil – som alle gode løsninger!

© 2009 Steen Ulnits