Vedligeholdelse af waders

shapeimage_3

Et langt og lykkeligt liv til dine waders!

Mange nye waders holder kun en enkelt sæson eller to, førend de begynder at lække. Det kan være middelmådige produkter, som helt enkelt ikke kan holde eller ikke er beregnet til at holde længere.

Men lige så ofte er der tale om, at produkterne ikke er valgt eller brugt efter hensigten – eller vedligeholdt efter forskrifterne. Et par kvalitetswaders, som er valgt rigtigt, som bruges korrekt og som er vedligeholdt efter bogen, kan derimod holde til adskillige års hårdt fiskeri.

Opbevaring

Det er faktisk forbløffende så lidt, der skal til for at holde et par gode waders i fineste form. For det første skal du ikke lade dine drivvåde waders ligge sammenrullet i bilen. Det gælder såvel neopren som åndbare waders. Da mugner selv de bedste waders på kort tid.

Tag dem i stedet ud og hæng dem op, så de kan tørre. Det er den bedst tænkelige daglige pleje. Lad dem gerne hænge under et halvtag eller – hvis du tør og kan få lov – i badeværelset!

shapeimage_4Det bedste er, hvis man kan hænge dem til tørre med fødder eller støvler opad. Så sørger luftcirkulationen for, at de også tørrer indvendig. En støvsuger, som kan blæse luft op i dem, speeder naturligvis processen op, hvis der er brug for det – hvis man skal bruge sine waders igen allerede dagen efter.

Lad for alt i verden være med at stuve dine våde waders af vejen i et fugtigt skur, hvor det fryser. Det er den sikre vej til ødelæggelse af såvel tykke neopren som tynde åndbare waders. Hvor mærkeligt og selvmodsigende, det end kan lyde: Waders har bedst af at blive opbevaret tørt!

Vedligeholdelse

Skyl dem gerne af i ferskvand, hvis de har været brugt i saltvand. Dette gælder ikke mindst de åndbare waders, hvis mikroporer ellers gradvis tilstoppes af saltpartikler, så de til sidst ikke kan ånde. Afskylning hjælper noget, men regelmæssig nedsænkning i ferskvand i nogle timer er endnu bedre. Så er du sikker på, at dine åndbare waders altid ånder optimalt.

Åndbare waders er højteknologiske vidundere, som kræver kærlig pleje for at yde deres bedste. Smuds af enhver art lukker porerne af, og slitage gør overfladen mindre vandskyende. Skal dine åndbare waders derfor yde deres bedste, bør de vaskes og overfladebehandles en gang imellem – naturligvis afhængig af, hvor meget du bruger dem.

Det samme gælder din åndbare vadejakke, som også har brug for lidt kærlig pleje, hvis den skal holde sig i topform – uden åndenød!

Der findes en hel række specialprodukter til vedligeholdelse af åndbare jakker og waders. Prøv gerne amerikanske “Nikwax”, som tilbyder en hel serie af produkter til formålet. Brug “Tech Wash” til skånsom vask og genoplivning af tilstoppede porer. Og følg op med “TX-Direct”, der sprayes på overfladen og gør den vandskyende som ny.

Reparation

Selv de bedste waders kan ikke undgå af og til at få lidt huller – selv under normalt brug. Hullerne optræder i regelen på de steder, som er i direkte kontakt med omgivelserne – knæ og bag, som man jo sidder på, samt indersiden af lår og arm, der gnider mod hinanden hele tiden. Eller en skarp gren eller sten kan lave en lille flænge i materialet.

Lækker dine waders fra kritiske steder som sømme og svejsninger – i skridtet eller hvor bukser møder fod – er det en sag for specialisten. Den slags skader kan man kun sjældent lappe selv, så det holder.

Men drejer det sig blot om mindre flænger i væven eller de ganske små huller, der ofte opstår ved almindelig slitage, kan man sagtens selv klare reparationen. Da bruger man blot det lappegrej og de materialer, som fulgte med bukser eller jakke, da man købte dem. Og følger de instruktioner, der står i vejlednngen. Så er man klar til fiskeri igen efter få timer.

Med en smule omtanke og vedligeholdelse kan du således regne med at få adskillige gode år ud af dine dyrebare waders!

© 2011 Steen Ulnits