Barack Obama

– Obama for præsident!

Surprise, surprise. Det er ganske vist en kendsgerning, at rigtig mange amerikanske præsidenter har svunget fiskestangen i deres sparsomme fritid. Men vi vidste ikke, at også den nuværende præsident Barack Hussein Obama havde det i sig – lysten til at prøve kræfter med fluestang og flue i vild natur. Men det er ganske vist, som disse officielle billeder fra Det Hvide Hus viser.

Obama var i Bozeman, Montana på gennemrejse, mens han plæderede for sin sygesikring til hele det amerikanske folk. Han havde tidligere udtrykt lyst til at prøve kræfter med fluefiskeriet, og næppe noget andet sted er bedre egnet end netop Bozeman, Montana. Få kilometer nord for lufthavnen løber nemllig den berømte East Gallatin River, som er uberørt og huser en god ørredbestand.

Her guider to Vermillion brødre, som har rejst og fisket sig gennem det meste af verden og prøvet det allermeste. Men ikke at guide selveste den amerikanske præsident – før altså nu!

Det fik de mulighed for den 14. august 2009, hvor Obama havde taget fri fra sine officielle forpligtelser. Han ville holde et par dages ferie i den berømte Yellowstone National Park, men ville lige fluefiske lidt først. Vermillion brødrene blev kontaktet, og de var naturligvis mere end begejstrede for denne lejlighed til at udbrede fluefiskeriet til ingen ringere end verdens mægtigste mand!

Dan Vermillion guidede præsidenten, mens broder Pat passede på præsidentens stab. Det blev til 2 1/2 times fiskeri i smukke, men regnfulde omgivelser. Præsidenten fik seks fisk op til fluen, men havde ikke held til at kroge nogen af dem. Han er trods alt også kun et menneske! Han så imidlertid ud til at nyde sceneriet og fik hurtigt styr på fluekastet.

Dette gør de mange indvendinger på nettet om, at Obama og hans administration nu vil forbyde eller i hvert fald regulere lystfiskeriet i Nordamerika, grundigt til skamme. Præsidenten går ind for lystfiskeri som en sund aktivitet, han gerne vil fremme.

Dan Vermillion fik et godt, men også noget overraskende indtryk af præsident Obama:

– Jeg føler ofte, at politikere vil gøre alt for at blive valgt, men sådan var mit indtryk slet ikke af Obama. Han ville ikke have pressedækning af begivenheden.

– Det var mit indtryk, at præsident Obama satte pris på den uspolerede natur og det gode kammeratskab med fluestangen under en dags fiskeri i Montana. Måske er hans interesse for fluefiskeri et tegn på hans bekymring for miljøet. Hvis det er tilfældet, så er der håb forude, slutter Dan Vermillion.

Præsident Obama er i det hele taget et frisk pust blandt amerikanske politikere – eller politikere i det hele taget. Han har sunde interesser, omend han desværre stadig ryger. Han elsker sin Blackberry smartphone, som følger ham overalt.

Og så er han vild med musik – god musik, altså. Han har derfor – lige fra valgkampens start, indsættelsen i det Hvide Hus og frem til i dag – omgivet sig med dygtige musikere, som priser den nye præsident i høje vendinger.

Således også eks-Beatle Paul MacCartney, som for nylig spillede gamle Beatles og Wings numre i biblioteket i det Hvide Hus hos Obama og frue. Han afsluttede seancen med følgende tørre hentydning til den tidligere præsident Bush:

– Rart igen med en præsident, der ved, hvad et bibliotek er…

Det ved Obama, og nu ved han altså også, hvordan man kaster en flue!

© 2011 Steen Ulnits

Efterskrift: Har du adgang til arkiverne hos amerikanske Discovery Channel, så kan det stærkt anbefales at se den episode af serien “Running Wild”, hvor Barack Obama er taget til Alaska for at studere smeltende gletchere og diskutere miljøpolitik – med ingen ringere end Bear Grylls.