Havbars i Irland

Irland

Havbarsen Morone labrax er en fisk på vej frem. I takt med klimaændringerne og det stedse varmere hav er havbarsen trængt nordpå og er nu fast sommergæst i de danske farvande. Men hvordan fanger man den?

Kyst

Jeg tog til Irland for at finde svaret. Her har havbarsen en status, der kun kan sammenlignes med havørredens herhjemme. Det er simpelthen havbarsen, man fisker efter, når man kystfisker i Irland!

Seabass_II

Vejret er mildt i det sydlige Irland – men vådt. Den Grønne Ø har ikke fået sit navn for ingenting… Men havbarsen er heldigvis ligeglad, for den lever jo vådt og godt alligevel!

Fisker

Vejret er ustabilt og blæsende, hvorfor forholdene kun er perfekte en lille del af tiden. Men så er det også en fantastisk ting at være kystfluefisker. I tilgift til de hidsige og stærke havbars løber man nemlig ind i stimer af endnu mere hidsige småmakrel!

Angler_II

Tidevandet skifter med hele to meter på disse kanter. Man skal derfor være 110% sikker på, at man også kan komme ind igen, når og hvor man vader ud. Det giver fiskeriet et ekstra krydderi…

Seabass

Huggene er benhårde og fighten hektisk. Fiskene er toptrimmede efter et konstant ophold i de stærke tidevandsstrømme, som hele tiden hersker her. Det mærkes, når de tager fluen!

Havbars

Havbarsen er en smuk og meget velsmagende fisk. Men flere og flere vælger at sætte fiskene ud igen, da de er truet fra mange sider – specielt erhvervsfiskeriet på både den franske og engelske side af Kanalen.

Havbarsen er sportsfisken par excellence – og en meget velkommen gæst i de danske farvande!

© 2008 Tekst & fotos: Steen Ulnits