Det er nemmere, end du tror – og uhyre praktisk til hurtige overnatninger for hardcore pontonbådsfiskere!
I sommeren 2004 havde jeg mulighed for at tage med to medlemmer af Sirius-patruljen på recognoscering i den uendeligt lange Scoresbysund, som med sine 350 km er verdens længste fjord. Vor opgave var at kortlægge fiskemulighederne – om muligt sågar finde nogle klarvandede elve, som egnede sig til fluefiskeri.
Vi fandt dem nu ikke – trods store fjeldørreder i hundredvis i de grumsede gletcherelve. De marine bjergarter her eroderes let af regn og smeltevand, og klart vand er derfor en mangelvare. Vor konklusion på en mere end 1.000 km lang sejltur – med et voldsomt CO2 spor efter os – blev desværre, at sådanne elve slet ikke findes her…
Men til sagen. Med mig havde jeg nemlig en lille “Bivvy Sack” eller bivuakpose til min sovepose og mit liggeunderlag. For det tilfælde, at vi ikke skulle nå frem til en fangerhytte for natten. Det gjorde vi nu det meste af tiden, så jeg havde heldigvis ikke meget brug for sækken. Heldigvis, for det er så som så med komforten i det lille telt, og gæster inviterer man i hvert fald ikke inden for. – For hvor skulle de være?
Lille, let – og tæt
Men jeg lærte alligevel at sætte pris på den lille og superlette bivuakpose. Bivuakposen er nemlig den moderne udgave af den gamle bivuak, som ganske enkelt er betegnelsen på en form for primitivt skjul og læ for vind og vejr. Bivuakposen sikrer, at man ikke – som i gamle dage – bliver våd, kold og forkommen, hvis man ligger i bivuak.
Min bivuakpose er af fabrikatet “Aqua Quest”, men laves så vidt vides ikke mere. Det gør til gengæld masser af andre bivuakposer – alle fremstillet i moderne letvægtsmaterialer, hvoraf nogle sågar er åndbare. Alle er de naturligvis 100% vandtætte, og alle har de kun lige akkurat plads til ejermanden, hans sovepose og liggeunderlag.
Min egen model har et lille vindue i taget, så det sidste, man ser før Drømmeland, er nattehimmelen ovenover. På stjerneklare nætter med stjerneskud eller på skyfri nætter med polarlys er der dømt underholdning i absolut verdensklasse!
Men til sagen – igen! Efterfølgende har den lille bivuakpose vist sig at være den perfekte løsning til enkeltstående hurtige overnatninger i det fri – ikke mindst hvis man er på udflugt med sin pontonbåd. Til formålet har jeg udviklet en speciel procedure, som fungerer fortræffeligt – som garanterer en tør og varm nat i posen med et absolut minimum af oppakning.
Here’s how it’s done:
Man tager sin bivuakpose og folder den ud. Så tager man sit liggeunderlag og ruller det ud – inde i bivuakposen. Kan det være der, er alt OK. Kan det ikke være der, finder man hobbykniven frem og skærer liggeunderlaget til, så det lige akkurat passer med bunden i posen. Ikke noget med oppustelige underlag her!
Dernæst finder man sine elskede sovepose frem, ryster den godt og ruller den ud – inde i bivuakposen. Man retter det hele godt ud, lukker bivuakposen til og klemmer så luften ud af det hele. Nu er der blot tilbage at rulle det hele sammen til et kompakt hjem, der passer ned i en vandtæt paksæk.
Man strammer paksækken godt op, så den kan tåle en tur i vandet, og er nu klar til ekspedition!
Paksækken kan bekvemt placeres i pontonbåden, så den ikke er i vejen – med garanti for, at den heller ikke tager vand ind. Uanset om båden så skulle gå under. Det sidste har vi desværre set flere eksempler på i det seneste år – i form af billige kinesiske pontonbåde, hvis rammer helt enkelt knækker under sejlads. Og det er ingen spøg, hvis man er på dybere vand, end man kan bunde…
Men kæntring eller ej: Bivuakposen med sovepose og liggeunderlag er altid klar til indsats, når man går i land for natten. Tag den ud af paksækken, rul det hele ud, bank de tre pløkker i og sæt alubuerne i fortil.
Så er det hele klar til natten – og ikke et øje er tørt. Kun bivvyen!
© 2009 Steen Ulnits
PS: Hvis du vil vide, hvor du egentlig må overnatte i naturen, så læs denne artikel om emnet. Den er god at blive klog af.
Del denne artikel: