Den store jordskreds-karrusel


Henrik Leth skriver:

“Forurenet jord på karruseltur”


Risiko for miljøfremmede stoffer i fjorden

“Det er dybt frustrerende at se den absurde rejse, som den forurenede jord fra Nordic Waste har været igennem.

Først blev jorden, som er så forurenet, at ingen andre vil modtage den, sejlet til Randers og senere fra havnen i Randers kørt til Nordic Waste. Da jordskredet i december satte ind, blev jorden igen sendt på udflugt og kørt til Tirstrup.

Nu er den så gal igen. Syddjurs Kommune ønsker nu at komme af med jorden og har anmodet Randers Kommune om, at den fjernes fra Tirstrup. Og hvad gør flertallet i byrådet så? Jo, de stemmer for, at jorden kan læsses af i den nye Randers Havn.

Det er næsten komisk, hvis det ikke var så tragisk. Den giftige jord, som ingen tilsyneladende vil tage ansvar for, bliver nu sendt rundt som en varm kartoffel mellem kommuner.

Et byrådsflertal i Randers Kommune har besluttet, at løsningen på problemet er at læsse jorden af på området ved den nye havn. Er det virkelig en løsning? At smide den et nyt sted og håbe, at problemet forsvinder af sig selv?

Randers Fjord er i forvejen belastet og har absolut ikke brug for flere miljøfremmede stoffer, som en uundgåelig udvaskning fra Nordic Waste-jorden vil medføre. Både ved store mængder nedbør og ved højvandshændelser vil den forurenede jord komme i kontakt med fjordens vand.

Denne fremgangsmåde er intet andet end symptombehandling og en total underminering af de grundlæggende principper om ansvar og bæredygtighed. Beslutningen signalerer en foruroligende mangel på respekt for miljøet og borgernes sikkerhed.

Desuden er det et klart eksempel på, hvordan bureaukrati og manglende politisk vilje kan føre til ineffektivitet og miljømæssige katastrofer.

I stedet for at tage fat på problemet ved roden og finde en permanent løsning på bortskaffelsen af denne farlige jord, vælger man at sende den videre i systemet, som om det var en postpakke uden adresse.

Det er på tide, at de ansvarlige politikere og embedsmænd vågner op og indser, at de ikke kan blive ved med at skubbe problemet videre. Der er behov for en reel løsning, hvor miljøhensyn bliver sat i første række, og hvor man tager ansvar for de konsekvenser, som denne forurening har for fremtidige generationer.

Denne karusseltur af giftig jord skal stoppe, og det skal ske nu.”

Henrik Leth Hansen


Indlægget har været bragt i Randers Amtsavis


©️ 2024

Se de historiske billeder fra

Jordskredet ved Nordic Waste herunder:

What a Waste…