Om at kroge sig selv…
De færreste tænker vel ret tit over det: Hvordan det mon er at få en krog med modhager i sig. Og godt det samme, for gjorde man det, ville mange måske helt droppe fiskesporten…
Det har tit været debatteret, om det nu kan betegnes som en “sport”, når man bevidst forsøger at stikke spidse kroge ind i stakkels umælende skabninger – for egen fornøjelses skyld. Bølgerne har gået højt, når emnet har været, om fisk overhovedet kan føle smerte – i menneskelig forstand. Det har også tit været diskuteret, om genudsætning af fisk – Catch & Release – ikke tangerer dyreplageri.
Det vil føre for vidt at komme ind på disse emner her. Det rækker med at konstatere, at vi har en rigtig dårlig sag, der næppe holder i retten – hvis det altså skulle komme dertil. Det nytter ikke noget at diskutere genudsætning af fisk med folk, der principielt er modstandere af det.
Og det kniber gevaldigt med argumenterne for at fiske, hvis man alligevel vil genudsætte sin eventuelle fangst. Faktisk sagde engang navnkundige Jacques Custeau – ham med TV-serien “Havets Hemmeligheder” – at den slags helt enkelt er perverst…
Well, det er der naturligvis flere meninger om, og jeg har da ingen ambitioner om at droppe mit fiskeri eller min genudsætning af fangede fisk. Men det kan være ganske gavnligt selv at prøve, hvordan det føles at få en nyhvæsset krog i kroppen – til op over modhagen. Så får man måske et lidt andet syn på, hvordan det er at være fisk i et moderne “sportsfiskeri”!
Vore dages spinnefiskere er i større fare end gamle dages. Vore dages fiskekroge er nemlig højteknologiske produkter, som enten er kemisk skærpede eller laserbehandlet. Det gør dem sindssygt skarpe, og emballagen til disse kroge burde derfor inkludere en advarsel herom!
Billederne herover viser en stakkels dansk fluefisker, som i ren frustration over svigtende fangster lånte en spinnestang af guiden. Han blev straks belønnet. Dels af en havbars, som ufortrødent gik ombord i den store popper. Og dels af de ultraskarpe Owner kroge, der efterfølgende gik i kødet på den formastelige fisker.
Afregning ved kasse 1 eller løn som fortjent. Rygterne vil vide, at den stakkels fluefisker ikke har rørt en spinnestang siden. Enhver ond gerning bærer straffen i sig selv!
Spøg til side. I ovennævnte tilfælde var problemet let løst – trods de dramatiske billeder. Det var nemlig let og ligetil at klippe krogen over bag modhagen og trække krogen ud igen. Det er altid værre, når man ikke kan få modhagen fri af kødet…
Fluefiskerne er nok dem, der oftest kroger sig selv. Vildfarne fluer i luften, pludselige vindstød og et øjebliks uopmærksomhed er nok til, at fluen får fat det forkerte sted. I regelen aldeles udramatisk og lige til at pille, klippe eller skære ud igen – af tøjet.
Men ind imellem går det værre end som så. Engang imellem kroger man sig selv direkte i kroppen, og normalt sker det i hovedhøjde. Ørerne er i sagens natur udsatte – næsen ligeledes. Allerværst er det, dersom man får krogen i øjet.
Det skete engang for en god ven, der fiskede med en lille sort William’s Favourite str. 14, som satte sig dybt i hans ene klare blå øje. Heldigvis klarede lægerne på Ålborg Sygehus sagen til UG, og der blev ingen komplikationer. Men han fisker aldrig mere uden solbriller – end ikke i mørke!
Polaroidbriller er uundværlige til alt fiskeri og ikke mindst fluefiskeri. Med dem kan man se ned gennem det irriterende “glar” på overfladen, og med dem er øjnene godt beskyttet. Har man glas i forskellige farver – fra standard gråbrun til dagtimerne over gul til skumringen og så klar eller farveløs til natfiskeriet – så er man godt dækket ind. Måske med blå som tilføjelse til rendyrket offshore fiskeri i solskin.
Ovenstående billeder af en lille rød rognflue dybt begravet i min højre tommel er omtalt i en tidligere artikel om hornfisk. Her forårsagede en diminutiv str. 10 krog så store problemer, at den måtte en tur på sygehuset og jeg have fire bedøvende indsprøjtninger, inden fluen kunne hales ud af to mand med en rusten tang – i en tom operationsstue!
Heldigvis er der en meget enkel løsning på næsten alle dise problemer og fortrædeligheder: Brug modhageløse kroge eller klem modhagen helt ned, før du begynder fiskeriet. Så er det langt mindre traumatisk at kroge sig selv – og fiskene!
© 2012 Steen Ulnits
Fotos: Jørgen Stybe & Steen Ulnits
Del denne artikel: