Vandtæt, når det gælder…
Det siger egentlig sig selv, men er desværre ikke nogen selvfølgelighed:
Når det gælder gælder livet til søs – i en lille båd, der næsten altid gynger – da skal udstyret naturligvis være vandtæt. 100% waterproof! Hverken mere eller mindre.
Men elektronik holder ikke af vand, og udvalget af absolut vandtætte produkter er ikke stort. Megen elektronik er tiltænkt større både, hvor det kan sidde lunt og godt og ikke mindst tørt indendøre – beskyttet mod elementernes rasen. Men vore småbåde er lige netop det – små. Små og mere eller mindre åbne, så vi kan komme til at svinge vore elskede fiskestænger. Og det skærper kravene til elektronikken ombord ganske meget. Den skal helt enkelt kunne tåle direkte kontakt med selv det salteste vand.
Mobiltelefon
Mobiltelefonen er i dag hvermands eje, og moderne smartphones er faktisk smartere, end de fleste tror. Man kan naturligvis ringe fra dem og sms’e, men det er kun toppen af isbjerget. Under overfladen lurer i tusindvis af såkaldte “apps”, som sætter din smartphone i stand til at gøre de mest forunderlige ting.
Selv har jeg haft diverse iPhones fra Apple siden deres undfangelse, og det er utroligt, hvad de kan udrette for én – som bilist eller søfarende. Den seneste udgave – model 4S – er naturligvis både hurtigere og bedre end sine forgængere, og så har den i tilgift fået “Siri”, der er til at tale med – i bogstaveligste forstand.
Siri er en form for kunstig intelligens, der intet har med almindelig stemmekontrol at gøre. En intelligens, der er på vej til at revolutionere smartphone-teknologien endnu engang. En intelligens, der om få år vil tillade fuld stemmestyring af de fleste af telefonens funktioner – til stor glæde for ikke mindst os småbådsfiskere, der jo ikke altid har ledige fingre til at håndtere touch skærmen. Eller kun kolde og våde fingre, som ikke fungerer optimalt.
I en tidligere artikel har jeg gennemgået nogle af de tusindvis af apps, som kan være af speciel glæde for lystfiskere. Derfor skal jeg her nøjes med at konstatere, at selv om iPhone 4S i mine øjne er verdens i særklasse bedste smartphone, så er den ikke vandtæt. Den flyder heller ikke, hvis man taber den…
Men fat mod. Kan man ikke undvære sin iPhone til søs, kan man investere i en lille vandtæt boks, som med få klik gør din iPhone absolut vandtæt. Faktisk i så høj grad, at du kan svømme med den. Der er tale om et hylster fra amerikanske “LifeProof”, der udelukkende laver denne boks. Anbefales på det kraftigste, hvis man har tænkt sig at være rigtig ond mod sin elskede iPhone!
Er du mere til Android – et styresystem, som er videreudviklet, lånt eller direkte stjålet fra Apple af en tidligere Apple-ansat ingeniør og siden købt op af Google – er der lidt flere muligheder. Specielt er der grund til at kigge på Sony Ericssons lille og ganske fikse Xperia active, der er så vandtæt, som man nu kan få brug for det i en båd.
Sony anbefaler dog, at man ikke søsætter den helt, men den tåler fint en kort dukkert. Og så er den forsynet med en touch skærm, der lader sig betjene selv med våde fingre. Ingen dårlig detalje for en sejlende lystfisker!
Læs mere om opsætningen af denne lille og fikse “Fisk-O-Fon” i artiklen her.
VHS radio
Hvor mobiltelefonen må give op – på grund af manglende dækning eller et drænet batteri, tager VHF radioen over. Når dækningen er tynd, bruger din smartphone rigtig meget strøm på at lede efter og fastholde signalet. Faktisk, så meget, at det nemt kan halvere batterilevetiden. Med det uundgåelige resultat, at man løber tør for strøm efter få timer og står uden smartphone.
Jeg har selv stået i den situation så mange gange, at jeg til sidst tog konsekvensen af det og investerede i en Sonim XP3 mobiltelefon, der er lige netop det – og kun det: En mobiltelefon, man kan ringe til og fra og sms’e med. En mobiltelefon med et kolossalt batteri, som holder strøm til flere dage, da den ikke bruger strøm på at fange 3G signalet eller har nogen stor og strømslugende touch skærm. Og så kan den holde til det mest utrolige, hvilket utallige videoer på internettet vidner om.
Det er ikke småting, diverse medier har udsat netop Sonim’s XP3 for – med det ædle og ene formål at få den til at give op. Den er blevet sænket ned på søens dybeste steder. Den er blevet smidt ud fra høje broer. Og den er blevet frosset ind i en blok is. Uden at den er gået død af den grund. Man kig selv, hvad der ligger på YouTube. Der er underholdning til flere timer…
Men det var egentlig slet ikke mobiltelefoner, det skulle handle om her. Det var i stedet VHF radioen, der altid kan komme igennem – også længe efter at selv den smarteste smartphone har mistet grebet om signalet. VHF står for “Very High Frequency”, hvilket fortæller, at der er tale om en radio, som sender og modtager på meget høje frekvenser, der altid trænger igennem – selv langt til havs.
I mange år var VHF radioer noget, der kun hørte skibsfarten og de største lystbåde til. Helt enkelt fordi udstyret var så tungt, fyldte så meget og brugte så meget strøm, at det nødvendigvis måtte være fast installeret ombord.
Sådan er det heldigvis ikke længere. I dag er batteriteknologien så højt udviklet, at et godt lithiumbatteri fint kan drive en VHF radio. Med det resultat, at VHF’en nu er blevet bærbar og dermed en reel mulighed i selv den småeste småbåd. Jeg har gennem årene haft forskellige modeller ombord og er i dag nået til en bærbar Lowrance LHR-80, som lever op til alle mine behov.
Den er let, den er 100% vandtæt, og så flyder den, hvis den skulle falde i vandet. En sjælden kombination af gode features i et og samme produkt! Og så kan man endda vælge mellem en sendestyrke på 1 eller 5 Watt – alt efter hvor presserende det måtte være at komme i kontakt med andre både.
Ekkolod og kortplotter
Man skal ikke have tilbragt ret mange timer på havet, førend man indser nødvendigheden af et ekkolod, der dels kan oplyse om dybden under båden – dels spotte eventuelle fisk. Men et godt ekkolod kan fortælle meget mere end bare det. Et godt ekkolod giver samtidig et rigtig godt indtryk af bunden – både dens forløb og dens sammensætning. Den indbyggede GrayLine eller Colorline funktion fortæller uden omsvøb, hvorvidt bunden er blød og mudret eller hård og stenet.
Man kan i dag få glimrende ekkolodder, som er 100% vandtætte og 100% transportable. Til formålet er de forsynet med en batteripakke, som man fylder op med almindelige batterier inden fisketuren. Men sådanne lodder er i sagens natur lidt primitive, hvad skærmopløsning og øvrige features angår. Alene strømforsyningen umuliggør en stor og højtopløselig skærm. Den ville trække alt for meget strøm fra batterierne.
Men man kan få endog meget fornemme lodder, som kombinerer en stor og højtopløselig farveskærm med utallige indstillingsmuligheder – lodder, der ikke fylder ret meget, og som derfor får plads i selv den mindste småbåd. Og er man villig til at spytte lidt ekstra i kassen, kan man ofte få de samme ekkolodder med indbygget kortplotter. Sådanne multifunktionsapparater bliver hurtigt aldeles uundværlige, skulle jeg hilse og sige. Så er du advaret!
Kortplotteren er sidste skridt på vejen mod den totale digitalisering af fiskeriet – det elektroniske søkort. Da plotteren normalt har indbygget GPS antenne, kan man på et digitalt søkort følge sig selv på skærmen. Nu ved man altid, hvor man befinder sig.
Kombinerer man sin GPS position med data fra ekkoloddet, er man kommet et effektivt fiskeri meget nærmere. Slut med at gætte sig til, hvor båden egentlig sejler og agnene fisker. Nu kan man direkte se på kortplotterens skærm, om man nu følger de dybdekurver, man havde planlagt. Samtidig kan man via SplitScreen funktionen se bundstrukturer og eventuelle fisk på en anden del af skærmen.
Mit seneste apparat i båden er et Lowrance HD-S 5 med en højtopløselig farveskærm og indbygget søkortplotter. Et fantastisk instrument, der tåler en god skylle og derfor fint kan bruges i en åben båd.
Computer
Hvis smartphone og kortplotter ikke er nok, må der en computer ombord. En almindelig bærbar Mac eller PC eller en mere handy tablet á la iPad. På en almindelig PC kan man køre sit “Levende Søkort” og planlægge sejlruter med meget mere. Problemet er blot, at kun meget få bærbare computere er vandtætte. Man er derfor henvist til at bruge dem inden døre – i bådens varme og tørre kahyt.
Det begrænser jo anvendelsesmulighederne meget, hvis man samtidig skal fiske. Flere og flere er derfor gået over til iPads, som er mindre og lettere at håndtere. Samtidig kan man få hylstre, som er ganske modstandsdygtige over for stød og slag samt nogenlunde vandtætte – det, der i fagsprog kaldes stænksikre. Efterhånden er det svært at se andet end lige det “Levende Søkort”, som kræver en regulær Windows PC – som ikke kan køre på en iPad.
Det var lidt om mere eller mindre vandtæt elektronik til brug i fiskebåden. Læs meget mere om alle disse dejlige ting og deres korrekte brug på havet i min e-bog “Småbådsfisker”. Her er det hele med – på bogens godt 200 tætskrevne sider. Fås som pdf til Mac eller PC. Eller som ePub til iPhone og iPad eller anden e-bogs læser.
© 2011 Steen Ulnits
Del denne artikel: