CAT S60 FLIR

IMG_0753

Er man til The Rough Outdoors, er man sikkert også til The Tough Smartphones. Eksempelvis fra amerikanske Caterpillar, der dog nok er bedst kendt for store og tunge maskiner til Heavy Lifting and Loading. Men er man generelt til Gear, så er man sikkert også til Flir…

Det sidste kræver nok lidt forklaring. “FLIR” er nemlig en forkortelse for “Forward Looking Infra Red” – altså et fremadrettet infrarødt kamera. Infrarød (IR) fotografering forveksles ofte med natfotografering – altså i totalt mørke – men det er ikke det samme. Infrarøde kameraer kan nemlig ikke altid se om natten.

Infrarød fotografering går i stedet for at indfange synlige lysbølger ud på at registrere og fotografere for os usynlig varmestråling. Alt levende afgiver varme, og det kan et moderne infrarødt kamera tydeligt registrere. Jo mere varme desto større tydelighed. Denne varme kan indfanges og videregives som synligt lys – oftest med koldt som blåt og varmt som rødt. Ud fra farven kan temperaturen ligeledes anslås omtrentligt.

Men ikke kun levende organismer afgiver varme – det gør mange døde ting også. Et godt eksempel er elektronik, som afgiver mere eller mindre varmestråling, der igen kan registreres af et infrarødt kamera. Specielt under belastning stiger varmeudviklingen i elektroniske kredsløb og elektriske forbindelser.

Samme IR kamera kan ligeledes registrere kuldebroer i bygningsværker, som er dårligt isolerede. Derfor bruges teknologien ofte i bygge- og anlægsbranchen – til at afsløre fejl og mangler.

Jeg brugte det som noget af det første på mit eget sommerhus – til at dokumentere, hvad både jeg selv og de lokale gråspurve havde vidst i mange år: At taget er rigtig dårligt isoleret. Der ligger kun sjældent sne. Og da kun i kortere perioder. Her kan man som lille fugl altid varme sine kolde fødder på en frostdag…

Tougher than the rest…

Infrarød kamerateknologi har eksisteret i mange år, men hidtil været for kostbar en teknologi til almindelige kameraer. Det har amerikanske Caterpillar imidlertid tænkt sig skulle være anderledes. De er allerede til stede på byggepladser verden over – med såvel megamaskiner som toughphones – og har nu allieret sig med producenten FLIR, som allerede havde lanceret et IR modul til brug med smartphones.

Resultatet af dette samarbejde mellem Caterpillar og FLIR foreligger nu – i form af verdens første smartphone med indbygget infrarødt termisk kamera. CAT S60 hedder modellen, som er seriens flagskib, og som indeholder ganske meget avanceret elektronik. Altsammen pakket ind i en meget robust skal af helstøbt aluminium.

Det er denne metalramme, som gør, at S60 dels er er ganske tung af sin størrelse – hele 235 gram – dels lever op til de amerikanske militærstandard MIL-SPEC 810G. Og mere til.

Det betyder, at S60 tåler vibrationer, stød og slag, der ville sætte de allerfleste andre smartphones ud af spillet på kort tid. Den er certificeret til at kunne tåle et fald på beton fra 1,8 meters højde, og den kan arbejde i temperaturer mellem minus 25 og plus 55 grader. Mere har vist kun de færreste brug for…

Skærmen kan betjenes med handsker på og i våd tilstand. Med hele 540 nits er den samtidig mere lysstærk end de fleste og dermed absolut brugbar i klart solskin. Hvor almindelig skærme i regelen er dækket med hærdet glas på omkring 0.4 mm’s tykkelse, er S60 dækket af hele 1mm Gorilla Glass 4.

CAT S60 lever så rigeligt op til IP68 standarden, som kræver, at produktet skal kunne tåle 30 minutters ophold på mindst 1,5 meter vand uden at lække. Caterpillar garanterer, at S60 kan overleve dybere vand i længere tid end som så. Således lover man 5 meters dybde i op til 60 minutter. Det er nok til, at telefonen uden videre bør kunne bruges til undervandsoptagelser – fra waders eller iført snorkel og maske.

Jeg har ikke testet langtidsholdbarheden heraf, men det kommer. Husk blot at stille åbningerne til henholdsvis mikrofon og højttaler på “5 m” med de to dertil beregnede knapper. Til normalt brug bør de stå på “2 m”, som ikke hæmmer lyden. Og sørg så for, at klappen til de to SIM-kort og SD-kortet også er forsvarligt lukket:

Caterpillar går infrarødt

Det er naturligvis det infrarøde varmekamera – FLIR – der tiltrækker sig den største opmærksomhed på CAT S60. Med rette, for ingen anden smartphone tilbyder noget lignende. Ikke blot tilnærmelsesvis. Det FLIR, som byder på radikalt andre muligheder. FLIR, som – ud over de rent professionelle anvendelsesområder for håndværkere – for alvor bringer legebarnet frem i selv granvoksne mænd.

I starten er det uhyre interessant at tage IR fotos af alt muligt og umuligt. Nyhedens interesse fortager sig dog snart, og interessen vender sig for en stund mod det indbyggede 13 MP kamera af den konventionelle CMOS-type.

Da Caterpillar tilbage i 2016 netop havde lanceret S60, fik jeg fingre i et testeksemplar. Desværre havde kameraet dengang stadig en del løse ender og uforløste problemer. Blandt andet var det utrolig langsomt – både til at fokusere, tage billedet og gemme det. Faktisk var det så langsomt, at det alene fik mig til at returnere kameraet.

I mellemtiden har Bullit arbejdet videre med problemerne, som i dag synes at være løst. S60 har stadig ikke et kamera, der isoleret set retfærdiggør prisen, men det tager absolut brugbare billeder og gør det lige så hurtigt som de fleste andre smartphones.

CAT S60 giver i dag resultater, man i langt de fleste tilfælde sagtens kan leve med. Jeg har i hvert fald ikke oplevet bare tilløb til de samme problemer, som første generation bød på. Og det gælder såvel still-billeder som video. Begge dele ligger i den bedre ende af middelprisklassen.

De samme fremskridt har også FLIR kameraet gjort. Det er også blevet langt hurtigere og mere driftssikkert end første generation. Ja, faktisk er det nu direkte brugbart, hvad de første udgaver bestemt heller ikke var.

“FLIR” står som tidligere nævnt for “Forward Looking Infra Red” – et lidt mærkelig forkortelse eller betegnelse for et termisk kamera, der registrerer infrarød varmestråling.

Infrarøde kameraer er intet nyt. Men først nu er de kommet så meget ned i størrelse og pris, at de først kunne fås som tilbehør til eksisterende smartphones – siden som en integreret del af en smartphone. CAT S60 er dermed et banebrydende produkt – en nyskabelse, som giver helt nye muligheder.

Der er flere anvendelsesområder. Der er byggepladsen, som nok var Caterpillar eller Bullits første mål. Her kan man affotografere byggeriet på vanlig vis og supplere med infrarøde optagelser, som viser elektriske installationer eller diverse rørføringer – med eller uden strøm og væske i.

Flere viceværter og ejendomsadministratorer har således allerede haft stor glæde af IR fotos, som hurtigt har kunnet afsløre, hvor anmeldte problemer stammede fra. Det være sig lækkende rør eller kortsluttede ledninger. De viser sig hurtigt på IR fotos – når man ellers ved, hvad man skal kigge efter. Det samme gør kuldebroer med dårlig isolation, utætte døre og vinduer etc. De afsløres øjeblikkeligt.

Og så er der den anden gruppe, som vi udendørsfolk tilhører. Sejlere, jægere og fiskere, som primært har brug for den mest robuste, stødsikre og vandtætte smartphone, de overhovedet kan komme i nærheden af. Som primært vil bruge det almindelige kamera til snapshots af landskaber og trofæer – sekundært det infrarøde kamera, som for os nok mest er skæg og ballade.

Er man til gear og til lir, og skal man have glæde af sit FLIR, da kræver det, at man sætter sig lidt ind i teknologien. Og lærer at forstå, hvordan man egentlig kan eller skal tolke de færdige IR fotos. De kan nemlig se meget forskellige ud.

Herunder et enkelt billede af et glas varmt vand, der på FLIR og med det rette filter ser noget mere spændende ud end den ægte vare i det virkelige liv:

Når man har taget et FLIR foto, kan man trække ned i billedet, der så afslører et almindeligt foto af samme motiv bagved. Ganske vist i en tilsvarende lav opløsning, men det kan i praksis være en stor hjælp til at identificere, hvad man egentlig ser på og har IR fotograferet. Godt tænkt, FLIR.

Konklusionen

Caterpillar’s S60’er er et spændende nicheprodukt, som imidlertid udfylder flere forskellige nicher. Dels er der den nok oprindelige målgruppe, hvis daglige arbejdsplads er byggepladser og lignende steder, hvor der sker meget, som vil kunne tage pusten fra en almindelig smartphone.

Og dels er der udendørsfolket – jægere, fiskere og sejlere med flere – som i S60 har fået en spændende ny makker, de kan tage med overalt – uden tanke på, om den nu også kan holde til det. S60 er et indlysende valg, hvis man færdes ved vandet. Selv lettere undervandsfotografering ned til 5 meters dybde klarer den uden at kny.

Jeg har loadet min S60’er op med ViewRangers kortapplikation, som sammen med Google Maps, Compass og den indbyggede GPS gør det svært at fare vild. Og let at finde rundt i såvel lys som mørke. I dagslys brillierer skærmen ved at kunne ses bedre end de fleste i direkte sollys.

I praksis bruger man den indbyggede FM-radio meget mere, end jeg havde regnet med, så den er klart et ekstra plus. Ikke mindst hvis man er i felten uden mobildækning og gerne vil have farvandsudsigten, er den guld værd. I hvert fald så længe vi stadig har FM i lille Danmark. Men det har vi jo lykkeligvis netop fået forlænget med yderligere to år! Som altid er det hovedtelefonerne, der udgør FM-antennen.

Vil man høre musik uden hovedtelefoner, er den frontvendte højttaler på S60 en uhyre positiv oplevelse. Vel blandt markedets bedste uanset prisen. En rigtig positiv overraskelse, der dog kræver, at man ikke har gjort mobilen vandtæt helt ned til 5 meter – med lukkede skodder for mikrofon og højttaler.

Det almindelige kamera på CAT S60 tager overraskende gode billeder. IMG_2654

Det indbyggede FLIR kamera er brugbart i mange sammenhænge, men er – og det skal jeg gerne indrømme – mest af alt legetøj for voksne mænd, der måske ikke er blevet helt voksne endnu. Og som måske heller ikke så gerne vil være det…

Men vi har det rigtig sjovt sammen, S60 og jeg, og det er jo ikke uvæsentligt. Samtidig spiller den perfekt sammen med mit Casio Protrek smartwatch.

Set til kr. 3.500,- hos Go Blue i Holstebro

© 2018 Tekst: Steen Ulnits


CAT S61 på vej

Caterpillar og Bullit har haft god succes med deres CAT toughphones. Således melder Bullit, at man netop har rundet den første million solgte CAT mobiler, og at man lige nu er i færd med at lancere opfølgere til de eksisterende modeller.

Interessen samler sig naturligvis om S61, der skal løfte arven efter den nuværende og ovenfor omtalte S60’er. Som billedet herunder viser, så ser den lille ny mindre dramatisk ud end sin forgænger. Men den er fysisk større – med en 5,2 tommer skærm mod den nuværende 4,7 tommers. Og en opløsning på 1080 x 1920 pixels mod de nuværende 720 x 1280 pixels. Omsat til pixeltæthed/skarphed er det 424 ppi mod de nuværende 312 ppi.

Det er på godt og ondt. Godt, fordi man principielt aldrig kan få en stor og skarp nok skærm. Og skidt, fordi en større og mere højopløst skærm uundgåeligt dræner batteriet tilsvarende hurtigere. Det har Bullit taget højde for ved at forsyne den fysisk større S61’er med et større batteri på 4.500 mAh – mod S60’erens 3800 mAh. Begge naturligvis Li-Ion.

Det almindelige kamera er opgraderet fra de nuværende 13 MP til nu 16 MP, hvilket er en ret uvæsentlig opgradering. S60’eren besidder allerede et rigtig godt kamera. Tilsvarende er selfie-kameraet opgraderet fra 5 MP tll 8 MP på S61. For god ordens skyld består skærmen på S61 af Gorilla Glass 5 – mod kun 4 på S60.

Den helt store forskel finder vi i det infrarøde og termiske FLIR kamera, som har fået fordoblet opløseligheden. Ingen dum ting, hvis man gerne vil bruge sine IR fotos til andet og mere end skæg og ballade. S61 byder således på hele 2160p@30fps, hvor S60 har måttet nøjes med 1080p@30fps. En markant opgradering, der for nogle med sikkerhed vil medføre et skift til den nye S61’er.

S60 brillierer med en vandtæthed på ned til 5 meter i 60 minutter – hvis man altså husker at lukke indgangene til henholdsvis mikrofon og højttaler. Ellers lover Caterpiller kun ned til 2 meter. Den nye S61 har ingen sådanne ekstra forseglinger. Til gengæld lover Bullit, at den kan klare ned til 3 meter i op til 60 minutter. Uden dikkedarer. Saltvand inklusive.

Endelig leveres S61 med indbygger laser til afstandsmåling og opmåling, der virker på op mod 10 meters afstand. En feature, mange nok vil sætte rigtig stor pris på. Amatører såvel som professionelle. Til gengæld er det nok kun sidstnævnte, der vil forstå at værdsætte den ligeledes indbyggede detektor til giftige gasarter. Og kan leve med en vægt, der nu opgives til hele 250 gram. Mod S60’erens i forvejen heftige 235 gram.

Bedømt ud fra tilgængelige fotos af den nye S61, så kan vi konkludere, at den nok er fysisk større og med bedre specifikationer på de fleste områder (vandtætheden undtaget). Men at den samtidig har mistet det mere ekstreme og rå look, som S60’eren byder på i rigt mål. Samt den handy størrelse, der lige smutter ned i en bukselomme.

Til gengæld ser S61 ud til med sin nubrede bagside at være noget mere grebvenlig end den glatte S60. Sidstnævnte bør have et grebsikkert etui med strop – for ikke at havne på dybt vand i utide…

S60 leveres i konfigurationen 32 MB lager og 3 GB hukommelse. Efterfølgeren S61 er opgraderet med 64 MB lager og 4 GB hukommelse.


Vejledende pris på S61 er omkring 50% dyrere end for S60, der til gengæld lige nu kan fås til det halve: Godt 3.500 kroner for S60 mod knap 7.000 kroner for S61.