Samsung Gear S3 Frontier

To versioner af det samme ur: Frontier og Classic. Det er stort set kun ydret, der skiller dem fra hinanden. Frontier er tiltænkt udendørsfolket, mens Classic passer bedre til jakkesæt. Begge ure er vandtætte, elegante og vel forarbejdede.

Samsungs eget Tizen styresystem, der på sigt skal gøre Samsung uafhængig af Google’s altdominerende Android og Android Wear OS. Med en smart drejeskive vælger man apps og funktioner. En rigtig god og intuitiv måde at navigere på.

Gear S3 Frontier har indbyggede sensorer til pulsmåling, fartmåling, gyroskop, barometer og GPS. Disse funktioner er således til rådighed, selv om man ikke har sin smartphone på sig eller nær ved. Det er dog så som så med interaktiviteten.

Send et nødsignal til familie, bekendte eller vagtcentral direkte fra Gear S3. Tryk tre gange på Hjem-knappen, og der sendes en besked til et forudvalgt nummer. Det være sig alarmcentralen, familie eller venner. Som man også kan gøre det fra et Apple Watch.

Samsung Gear S3 har trådløs opladning via den medfølgende dock. Som stort set alle andre af dagens smartwatches. Nemt og bekvemt og hurtigt. Batterilevetiden opgives til hele fire dage, men 1-2 dage er mere realistisk. Klart godkendt.

I sin markedsføring gør Samsung et stort nummer ud af, at det nye Gear S3 Frontier er kompatibelt med alle telefoner, der kører Android version 4.4 eller nyere. Der er dog et utal af undtagelser herfra, og dem nedtoner Samsung elegant.

Fejlsøger man sit nye Samsung Gear S3 på nettet, havner man på en supportside, hvoraf fremgår den virkelige kompatibilitet: At vigtige ting som opkald, SMS, mail og WiFi Sync kun fungerer helt med Samsung’s egne Galaxy telefoner. Snydt.


Det nye Samsung Gear S3 er kun fuldt kompatibelt med Samsungs egne Galaxy telefoner. Og kun dem med 1,5 MB RAM eller mere. En model som den hårdføre Galaxy XCover3 er således lige på vippen og klarer ikke nødvendigvis presset, når der trækkes på flere applikationer. Minimumsspecifikationer skal man altid være på den gode side af.

Med sit Gear S3 Frontier har Samsung taget endnu et skridt ind i den forunderlige og stadig helt uforudsigelige verden af smartwatches. Ingen producent er endnu helt klar over, hvad vi egentlig skal med disse små vidundere på håndleddet – så længe der stadig også skal være en smartphone i lommen.

Men de smarte ure er i gang med en løsrivelsesproces, der sigter mod at gøre dem helt uafhængige af den parrede smarte telefon.

Løsrivelsesprocessen

Første generation af smartwatches kan eksemplificeres med det første Apple Watch, som nu snart har to år på bagen. Ud over at være dyrt og se godt ud, kunne det ikke meget mere end at vise oplysninger fra den tilhørende iPhone og de apps, der var installeret her.

Forbindelsen var langsom og opdateringen ligeså. Det hjalp dog gevaldigt, da Apple opgraderede til Watch OS3, hvor man dels havde gentænkt anvendelsen – dels øget opdateringen af apps mellem telefon og ur.

Anden generation af smartwatches havde indbygget GPS, så man nu godt kunne løbe sig en tur uden at have sin telefon med. Rute og hastighed blev alligevel registreret og efterfølgende overført til telefonen. Et stort fremskridt, som Sony var blandt de første med i sit SmartWatch 3, der sågar også er vandtæt. Et fantastisk ur til prisen, som du kan læse mere om i artiklen her.

Apple og de andre producenter kom langt senere med deres bud på ure med indbygget GPS – givet på grund af det store strømforbrug, de små satellitmodtagere desværre har. Man skal ikke have GPS’en kørende ret længe, førend batteriet er drænet. Og uret godt varmet op. Det går dog klart den rette vej med batterilevetiden.

Tredje generation af smartwatches vil have fuldendt løsrivelsen. De vil være helt selvkørende og i tilgift til den indbyggede GPS også have et elektronisk SIM-kort, så man kan ringe fra og til dem. Uden brug af telefon. Anden generations smartwatches har længe kunnet formidle opkald fra telefonen, så man ikke behøvede at fiske telefonen op af lommen. Hvilket er uhyre praktisk, når man står ude i vandet – når det altså virker.

Der findes allerede et lille antal helt selvkørende produkter – med kinesiske No. 1 D5 som et af de allerførste, der både vil og kan det hele selv. Styresystemet er dog en såkaldt forked version af Android, hvilket har medført en hel del irriterende bugs. En af dem fik sågar urene til at fryse permanent, så man måtte geninstallere hele styresystemet. Så er et altså hårdt at være en early adopter…

Tizen – fremtidens OS?

Samsung har i mange år været den suverænt største producent af smartphones med Google’s gratis Android styresystem. Men Samsung har i de seneste år fået det stedse sværere, idet dygtige konkurenter er dukket op i Kina. Producenter, der kan lave lige så gode smartphones som Samsungs, men til billigere priser. Og styresystemet er nøjagtigt eller næsten det samme i alle Android smartphones og Android Wear smartwatches.

Det har derfor været svært for Samsung at skille sig ud med sine telefoner, og i baggrunden har den sydkoreanske elektronikgigant derfor gået og fiflet med at andet styresystem, nemlig Tizen.  Det er et styresystem, som er åbent og Linux-baseret, og som er tiltænkt brug i alt fra smartphones og smartwatches, kameraer, medieafspillere og TV til vaskemaskiner og køleskabe. Altsammen produkter, som Samsung fremstiller og sælger på verdensplan.

Det nye Samsung Gear S3 ur bruger netop Tizen som styresystem, og det er bestemt ikke uden komplikationer. Samsung skriver ganske vist, at uret er kompatibelt med alle Android- telefoner, der bruger Android version 4.4 eller nyere. Samsung skriver desværre ikke så meget om, at det kun er firmaets egne Galaxy smartphones, der er helt kompatible med det nye Tizen-ur. Som kan udnytte alle funktioner.

Antallet af Tizen apps fra Samsung er stadig uhyre begrænset. Samsung skriver selv, at der allerede nu er 10.000 dedikerede apps til netop denne platform, men det er åbenbart stadig ikke nok. I hvert fald mangler rigtig mange af klassikerne – som tilfældet også var i starten med Windows OS, der jo i mellemtiden stort set er afgået ved døden.

Når man første gang tænder for uret, får man ganske vist et spørgsmål om, hvorvidt man vil bruge uret som standalone – altså uden først at parre det med en smartphone. I så fald er man ikke ret meget bedre stillet end med sit langt ældre Casio G-Shock eller Pro Trek, der også kan vise både kompasretning og lufttryk og højde over havet. Nu har man dog også fået en GPS ombord.

Vil man gerne kunne se sine mails, læse sine beskeder samt ringe til og fra uret, da bliver man svært skuffet. Samsung opfordrer ganske vist til, at man downloader app’en Samsung Gear, som kobler ur og telefon sammen. Gør man det, beder uret straks om, at man downloader yderligere to apps for at komme videre. Nu har man altså Tizen, Android og Samsungs egne produkter på ur og telefon.

Vildledende markedsføring

Lige meget hjælper det dog. Hverken telefon, SMS eller mail virkede på min One Plus 3 med Android 6.0 – trods hele 6 MB RAM. Fejlsøger man på nettet, ender man til sidst op med en Samsung side, hvoraf fremgår, at det i virkeligheden kun er Samsung’s egne Galaxy smartphones, der kan telefonere via uret, læse og sende beskeder samt checke mail og synkronisere via WiFi.

Havde jeg vidst det fra starten – og det gjorde Samsung jo sit bedste for at skjule – havde jeg aldrig villet røre uret med en ildtang. Men nu havde jeg det altså om håndleddet, og så gjaldt det jo om at få det bedste ud af det. Det lykkedes imidlertid ikke, og Samsung gav op før mig. Pludselig begyndte uret at læse al tekst op og være umuligt at interagere med.

Uanset hvor mange gange jeg prøvede at resette og reboote uret, var situationen den samme. Uret var totalt ubrugeligt, og telefonen kunne ikke finde det længere. Den manglende manual gjorde heller ikke tingene lettere.

Det kan være, jeg har fået et mandagsur. Det var i hvert fald det, de fortalte mig hos forhandleren, der heller ikke kunne finde ud af at nulstille uret og genoprette kontakten. Men det ændrer jo ikke på den kendsgerning, at Samsungs nye Tizen ur slet ikke er så kompatibelt med Android, som det ellers fremgår af Samsungs markedsføring. Og det er at snyde kunderne og spilde deres tid.

– Det er derfor en ommer, Samsung. Det er snyd at sælge og markedsføre dette ur uden samtidig at gøre tydeligt opmærksom på, at det primært er designet til at fungere sammen med jeres egne Galaxy smartphones. At vigtige features kun fungerer med dem og ikke med andre.

– I har ikke råd til at skræmme flere købere væk – specielt da ikke efter katastrofen med den helt nye Galaxy Note 7, der jo eksploderede eller selvantændte mellem hænderne på mange håbefulde, men uheldige købere. De måtte derfor alle tilbagekaldes, og Samsung opgav til sidst helt produktionen af denne topmodel, der ellers var tiltænkt rollen som iPhone Killer.

– Det var for øvrigt en katastrofe, der faldt sammen med, at de amerikanske myndigheder måtte tvinge Samsung til at tilbagekalde ikke færre end 2,8 millioner vaskemaskiner.

De eksploderede eller selvantændte også…

– Samsung! You’ve got a problem!

© 2016 Tekst: Steen Ulnits