Månedens fiskeri: Marts

SU_Rekordsandart

Kolde kystørreder på varme vårdage

Ved kysterne sker der ting og sager i marts måned. Lufttemperaturen er stadig lidt lavere end vandets – typisk 2 mod 3 grader – men solen begynder at få magt, og det mærkes tydeligt under vandet.

Tanglopperne liver op til dåd og begynder at parre sig. Det er nu, man kan se de små hanner ride rundt på de store hunner i det lave vand helt inde under land. Slægten skal sikres, og det går ikke stille af – heller ikke blandt tanglopper!

Også kystens havørreder holder af tanglopper, og de er ganske ligeglade med kønnet. Tanglopper er guf for enhver havørred – dertil det, der gør dem smukt røde i kødet. Kystfluefiskeren gør derfor klogt i at have nogle gode imitationer i flueæsken – og fiske dem dybt og langsomt.

Kystvandets temperatur stiger støt og roligt i løbet af måneden. Ultimo marts ligger den i regelen på 4-6 grader, og da kan man for alvor komme i kontakt med kystens ørreder. Bedst midt på dagen og meget gerne, hvis solen bager. Det holder både fisk og fiskere af!

I milde vintre kan havørrederne findes overalt – selv på åbne og salte kyster som Djursland og Sjællands Odde.

Børsteorme med bid i

Marts er også måneden, hvor man kan opleve det helt store børsteorme-kalas. Det sker typisk i forbindelse med fuldmåne eller nymåne, som efter alt at dømme koordinerer forårets “sværmning” af store børsteorme.

Når vandtemperatur og månefase stemmer, forlader de ellers så bidske Nereis-arter deres huller i bunden og svømmer op i overfladevandet for at gyde. Her ringler de rundt, indtil de eksploderer i en kæmpe orgasme, der frigør kønsprodukterne – og efterlader børsteormene selv som livløse legemer.

Kystens fugle og fisk kender virkelig deres besøgelsestid, når børsteormene sværmer. Det er helt enkelt forårets første store måltid, der indtages her – en slags jordbærsæson for de fisk og fugle, der har måttet vansmægte i kulden vinteren igennem.

Sværmningerne kan være så voldsomme og koncentrerede, at myndighederne lokalt kan få opringninger fra bekymrede mennesker, der tror de har oplevet endnu en miljøkatastrofe!

Den indre del af lukkede fjordsystemer er gode bud på pladser med sværmende børsteorme.

Den “rigtige” sæsonstart ved åen

Marts er endelig måneden, hvor den “gamle” ørredpremiere ved åerne finder sted. I gamle dage startede årets sæson ved åen altid den 1. marts og ikke som nu den 16. januar.

Mange steder holder man dog stadig fast i den gamle sæsonstart – ad frivillighedens vej og for at skåne de udgydte fisk.

Åens faste beboere – bækørreder, regnbuer og stallinger – der jo er afhængige af fødeemnerne i åen, har det da også både godt og skidt her i marts. Bækørreden, som jo i lighed med fætter havørred er en vintergyder, er stadig mager og slunken efter legen.

Regnbuerne, som typisk gyder om foråret, er derimod ved bedste huld – omend stærkt farvede og derfor ikke så delikate som ellers. Men den røde sidestribe lysere klarere end nogensinde! Regnbuerne har i stor stil mæsket sig med rogn fra bæk- og havørreders gydning, hvorfor de nu selv er mere end klar til den forestående leg.

Stallingerne er også helt på toppen. De ændrer ikke i samme grad karakter op til gydningen, som typisk finder sted i slutningen af marts til begyndelsen af maj. Stallingen er fredet fra 15. marts til 15. maj og dermed legalt bytte i første halvdel af denne måned.

Stallingen finder man i Vestjylland og de øvre dele af Gudenåen.

Grønlændere, overspringere og nedfaldsfisk

Der er stadig mange åfiskere, der betragter marts som den eneste rigtige måned at starte den nye sæson ved åen. Som finder, at den officielle sæsonstart medio januar er for tidlig og for ård ved de udgydte, magre og derfor meget sultne nedfaldsfisk.

Men uanset det rigtige eller forkerte i de forskellige sæsonstarter, så er to ting sikre: At der sjældent er lige så mange blanke grønlændere oppe i åerne i marts som i januar. Og at de magre nedfaldsfisk i regelen er i lidt bedre kondition end tidligere på året. Både godt og skidt, altså.

Fluefiskeren, der vil i kontakt med disse fisk, må imidlertid ty til synkeline eller vægtbelastede fluer for at nå ned i det endnu kolde vand. Spinnefiskeren har det lettere. Med kompakte blink, spinnere og woblere er det ingen sag at nå ned til fiskene i det høje, kolde og ofte også uklare vand.

Uanset om man finder det rigtigt eller forkert at fiske havørreder i åerne i marts måned, så kan man med sindsro nyde naturen og stilheden ved åen i fulde drag. Man kan jo altid genudsætte fiskene forsigtigt, hvis man synes, de er for magre til at være til nogen glæde hjemme i køkkenet.


Hvis du vil vide mere om alle de andre ting, der sker ude i naturen måned for måned, kan jeg anbefale dig at kigge i e-bogen “Årets Gang ved Fiskevandet”.

Her kan du læse om vejret, dyrelivet og stjernehimlen måned for måned. Et godt supplement til artiklerne om “Månedens fiskeri”.

Du finder bogen udførligt beskrevet under “Bøger”.

xxx

TriangleTray_2