Måske har du tidligere læst om de fine franske Galaxy kajakker her på dette website.
Det har da været i en artikel om den store “Albóran“, som jeg har sejlet i og fisket fra de sidste to år.
Det drejede sig om testen af den da største Galaxy Sit On Top (SOT) fiskekajak, som stadig sælges til en utroligt lav pris – størrelse, forarbejdning og udstyrsdetaljer taget i betragtning. I mellemtiden har den dog fået en storebror – i form af modellen “Marlin”.
Albóran er en dejlig fiskekajak til åbent vand og længere sejladser. Godkendt som den er til sejlads op til 5 km fra land.
Jeg har imidlertid måttet erkende, at det ikke er blevet til de langfarter med overnatning, jeg havde drømt om og forestillet mig. Virkeligheden er en anden – turene ganske vist hyppigere, men af kortere vanighed og mindre afstande.
Albóran er herlig på vandet, men med sine knap 30 kg tørvægt er den ikke nem at bære over længere afstande. Det være sig over glatte rullesten eller mudrede strandbredder.
Da er der brug for en lettere kajak, hvis man skal komme afsted regelmæssigt. Hvis man ikke skal opgive allerede hjemmefra – ved udsigten til en masse hårdt slæbearbejde…
Blaze Fisher
Enter Galaxy Blaze Fisher, som med sine 300 cm i længden og godt 20 kg tørvægt er anderledes nem at håndtere:
Det er en størrelse, man ene mand fint kan håndtere selv over lidt længere afstande i uvejsomt terræn. Det er samtidig en meget letsejlet kajak, der styrer så godt, at man slet ikke savner roret.
Jeg har altid syntes, at ror er noget besværligt noget, der stjæler lidt af den enkle charme, som en lille kajak uden ror byder på. Så personligt har jeg ikke savnet roret et eneste sekund i min nye Blaze.
Som altid: – Keep it simple, stupid!
Blaze Fisher er med sine 74 cm smallere end de fleste andre Galaxy kajakker. Det gør, at den hurtigt kommer op i fart, og den beskedne længde gør den nem at styre. Der skal ikke en halv sømil til for at vende 180 grader – horisontalt.
Til gengæld skal man end ikke overveje hverken hele eller halve grønlændervendinger i en SOT. Vertikale vendinger overlader vi gerne og uden sværdslag til de traditionelle lukkede kajakker!
Jeg valgte naturligvis fiskeversionen Galaxy Blaze Fisher, som leveres med beslag til hurtig fastgørelse af en enkelt stangholder midt i kajakken – inden for bekvem rækkevidde fra sædet.
Denne Galaxy har i sagens natur ikke alle de fikse fiskedetaljer, som den langt større Albóran byder på. Det er der helt enkelt ikke plads til, når skroget er mere end én meter kortere.
Jeg har nu ikke savnet Albóran’s mange stangholdere og stuverum. Jeg klarer mig på mine kortere ture fint med den ene aftagelige stangholder foran sædet og de to faste bag.
Umiddelbart foran sædet er der et vandtæt stuverum med løs pose underneden. Den valgte jeg straks at udskifte med en lille udtagelig grejboks.
Køb gerne et par stykker, så man kan variere sit fiskeri. Selv har jeg én med blink og woblere til spin og trolling. Samt en anden med lodder og kroge til bundsnørefiskeri efter fladfisk.
Et tilsvarende vandtæt stuverum findes også længst fremme, hvor man dog ikke kan nå indholdet under sejlads.
Det er en lille kajak, som uden rejst stævn kun egner sig til kystnær sejlads i stille vejr.
Blaze Fisher specifikationer:
- Længde: 298 cm
- Bredde: 74 cm
- Højde: 33 cm
- Vægt: 21 kg
- Max lasteevne: 140 kg
- Vejl. pris pr. 1.7. 2017: kr. 3.795,-
Cruze Tandem
Jeg har tilbragt mange gode timer i min Albóran, som imidlertid er reserveret privatister – forstået på den måde, at den som de allerfleste kajakker kun har plads til én mand.
I mellemtiden har jeg fået børnebørn, der er store nok til en sejltur med morfar – hvis de altså kan sidde med i samme kajak. Og det kan de ikke i en Albóran.
Men det er der heldigvis råd for. Og råd til. Selvsamme Galaxy laver nemlig en lidt kortere og bredere tandemudgave af fiskekajakken Cruz.
Galaxy Cruz Tandem er en herlig lille sag, der kan modificeres, så den passer én, to eller tre passagerer. Den leveres med to sæder af samme behagelige slags som Albóran. Og der er indstøbt tre forskellige pladser, hvor sæderne kan monteres.
Normalen er som vist på billederne: To sæder med ét i hver ende af kajakken. Det er standardkonfigurationen, der kan modificeres til én enkelt eller tre passagerer.
Er man ude alene, monterer man et enkelt sæde på den midterste plads, hvilket giver optimal vægtfordeling. Man kan padle kajakken ene mand fra den bageste eller forreste plads, men det er og bliver en nødløsning.
Skal den lille familie på vandet sammen, investerer man i et ekstra sæde, som monteres i midten – midt mellem far og mor. Her sidder barnet trygt og godt og kan nyde sejlturen, mens forældrene driver kajakken frem. Ingen dårlig oplevelse for et lille menneske at være så tæt på naturen og i så trygge omgivelser. Det kan der sagtens komme noget stort ud af senere i livet.
Cruz Tandem er med sine 86 cm ganske bred og godkendt til en maksimal lasteevne på 315 kg. Det rækker typisk til to voksne og ét barn på op til omkring 12 år.
Stævnen er rejst, så kajakken kan tåle lidt større bølger end den mindre Blaze, som ikke har rejst stævn.
Cruze Tandem specifikationer:
- Længde: 370 cm
- Bredde: 86 cm
- Højde: 40 cm
- Vægt: 32 kg
- Max lasteevne: 315 kg
- Vejl. pris pr. 1.7. 2017: kr. 5.595,-
Med disse to spændende franskmænd sikkert på vandet er der kun tilbage at ønske alle læsere af disse sider en rigtig god sommer!
© 2017 Steen Ulnits
Del denne artikel: