Mellemamerika

slideshow

Mellemamerika er et sjovt navn, men det er betegnelsen for de lande, som ligger mellem Nordamerika og Sydamerika. Oprindelig var disse to kontinenter slet ikke forbundet, men perioder med vulkansk aktivitet fik en landtange til at skyde op fra havbunden, som til sidst forbandt Nordamerika med Sydamerika.

Dette forhold har flere konsekvenser. Dels er undergrunden vulkansk og ganske porøs, hvilket gør området ustabilt. Det erfarede man, da Panama-kanalen skulle graves. Der var masser at grave i, men udgravningerne styrtede hele tiden sammen, hvilket kostede både tid og menneskeliv.


14825-129


En anden konsekvens af den vulkanske fortid er, at Mellemamerika er placeret midt mellem to verdenshave – med bekvem adgang til Stillehavet i vest og Atlanterhavet i øst. Da først Panama-kanalen blev gravet, fandt flere fisk det interessant at skifte hav – ved helt enkelt at følge skibene på deres vej gennem kanalens mange sluser.

Mellemamerika har i Karibien et farvand, hvis kystbære vand ofte er ganske uklart. Det skyldes ikke mindst udløbet af den store Colorado flod, som afvander det indre af Mellemamerika. Selve floden er hjemsted for en god bestand af store tarpon, der i ungfiskestadiet gerne opsøger ferskvandet, men som siden vokser sig store i det salte Karibien.

På den modsatte side af Mellemamerika ligger Stillehavet, der modsat Karibien ofte er roligt og klarvandet. Farvandet ud for Panama og Guatemala er kendt for sit gode fiskeri efter ikke mindst sejlfisk, som bliver både store og talrige herude.

Steen Ulnits


⌘ Klik her for at se Fotos fra Mellemamerika

 Klik her og hør/download podcast fra Mellemamerika


tray