Island

slideshow

Island er et på alle måder unikt land. Øen ligger midt på den nordatlantiske højderyg, hvor Europa og Nordamerikas jordplader langsomt glider fra hinanden. Resultat: Masser af rygende vulkaner og geotermisk varme i undergrunden. På Island ligger jordens indre således markant tættere på overfladen end de fleste andre steder!

Det meste af island er af vulkansk oprindelse – spyet ud af jordens indre via de mange vulkaner. Lavaen er imidlertid fuld af vigtige mineraler, hvorfor undergrunden langt fra er så gold, som det arktiske klima ellers kunne forelede én til at tro. Faktisk er undergrunden ganske næringsrig, hvilket både land og vand nyder godt af.


Island


Kombinationen af næringsrig undergrund og termisk varme har gjort Island til et eldorado for laks og ørreder, der her vokser eksplosivt i ofte vanskeligt tilgængelige områder med et ringe fiskepres. Her bliver ørrederne ofte flere kilo tunge i løbet af få år, og her vrimler til det med sølvblanke laks som kun få andre steder i verden.

Island har flere end 100 elve, der huser laks. Og det er elve af en størrelse, der ikke kræver tungt grej, som mange norske lakseelve gør det. Island har derfor længe været et populært rejsemål for amerikanske laksefiskere, der her kan svinge deres korte enhånds fluestænger med god chance for laks, som kun undtagelsesvis vejer over 10 kg.

Til gengæld er der rigtig mange af dem. Og de er rigtig dyre at fiske efter. Måske de dyreste i hele verden. Således har man i snart mange år regnet med, at enhver islandsk laks omsætter for US$ 1.000, når den fanges på stang og line. Den sølvblanke laks er således guld værd for den islandske økonomi.

En tommelfingerregel siger, at godt ørredfiskeri på Island koster det samme som godt laksefiskeri i Norge. Det er ikke helt forkert, men dog en sandhed med modifikationer. Har man de rigtige forbindelser, kan man nemlig opleve fint ørredfiskeri til menneskelige priser.

Laksen derimod bliver aldrig billig på Island…

Steen Ulnits


⌘ Klik her for at se Fotos fra Island

Klik her for at læse artiklen “25 år på Island

Klik her for at høre/downloade podcast fra Island


tray