Grønland

slideshow

Grønland er et fantastisk land – større og vildere, end nogen overhovedet kan forestille sig, førend de selv har været der. Alle har set billeder af de turkisgrønne isbjerge, som majestætisk driver rundt i fjordene. Man ingen fatter, hvor store de i virkeligheden er – førend man har dem drivende foran sig.

Er naturen storslået på Grønland, er fiskene og fiskeriet det ikke mindre. Overalt findes der stærke bestande af sølvblanke fjeldørreder, som egentlig ikke er ørreder, men rødinger. De lyse pletter på en mørk baggrund afslører Salvelinus alpinus’ slægtskab med rødingerne.

Og fiskene bærer ikke deres navn uden grund. Når gydetiden nærmer sig, skifter de sølvblanke fjeldørreder ham. De anlægger da en farvestrålende gydedragt, hvor især hannerne udvikler blodrøde farver på bugen – smukt indrammet af kridhvide finnekanter, som ses tydeligt i det ofte krystalklare vand.


Grønland


Mange af elvene på Grønland er imidlertid korte og hurtigt strømmende med uklart smeltevand fra nærliggende gletchere. I sådanne elve fanger spinnefiskeren bedst med sine roterende bladspinnere. I roligere og mere klarvandede elve har fluefiskeren til gengæld kronede dage – med fluorøde Juletræer som noget af det bedste, man kan knytte for enden af sit forfang.

Kroget er fjeldørreden en uhyre stærk fighter. Den har flere kræfter end selv en nystegen atlanterhavslaks, løber længere og fighter hårdere. Til gengæld springer den sjældent.

Førstegangs besøgende forvirres ofte af den kendsgerning, at der åbenbart er “laks” overalt. Imidlertid er disse laks almindelige fjeldørreder, hvorimod den ægte laks på Grønland kaldes “skællaks” på grund af sine langt større skæl.

En fast bestand af skællaks findes kun et enkelt sted på Grønland. Til gengæld huser farvandet omkring Sydgrønland mange gæstende laks fra Europa og Nordamerika, som heroppe æder sig store på rekordtid.

Steen Ulnits


⌘ Klik her for at se Fotos fra Grønland

Klik her for at høre/downloade podcast fra Grønland


tray