Samlere og fiskere

De samler på gammelt fiskegrej og læser i gamle fiskebøger. Nogle af dem udgiver sågar nye – om de gamle klassikere.

Vi lever i en tid, hvor nyt fiskegrej afløser gammelt med stadig kortere intervaller. Intet nyt katalog uden en hel stribe nyheder – om de så er reelle eller blot gamle kendinge i nye klæder.

Grejsamler

I gamle dage gik alting meget langsommere. Der gik år mellem de nye modeller, og mange klassikere holdt i rigtig mange år, før de blev afløst af nye. Enkelte af dem holdt så længe, at de nærmest er udødelige. Et godt eksempel er det engelske “Perfect” fluehjul fra Hardy Bros – et hjul, der stadig fremstilles med mellemrum. Blandt samlere handles gamle Perfect-hjul nu for store summer.

I dag er der ganske mange lystfiskere, som længes efter de gode, gamle dage, hvor alting var enkelt. Hvor fiskene var mange og fiskerne få. Hvor godt grej ofte var håndlavet og derfor dyrt i anskaffelse. Hvor det stadig kunne betale sig at reparere grej, der var gået i stykker.

Dansk Grejsamler Klub

Disse “bagudrettede” lystfiskere har slået pjalterne sammen i Dansk Grejsamler Klub (DGK), der er en forening af samlere, som på en sjov og uformel måde har fundet sammen om deres fælles interesse for gamle grejer og gammel litteratur omkring lystfiskeriet.

Medlemmerne samler på alt fra hjul, stænger, agn og fluer, æsker, bøger, tidsskrifter, kataloger – til store og små firnurligheder omkring lystfiskeriet. Hyggelig samlermani trives side om side med stor specialviden – til glæde for alle klubbens medlemmer.

Altex

DGK blev stiftet i 1986 – og har haft støt stigende medlemstal lige siden – heriblandt ganske mange udenlandske medlemmer. I skrivende stund er der 275 medlemmer af DGK.

“Loppefiskeren”

Klubben udgiver seks gange om året bladet “Loppefiskeren”, hvor medlemmerne kan annoncere køb/salg/bytte, få bragt egne artikler om den enkeltes samlerområde, samt holde sig orienteret om stort og småt på grejsamlerfronten.

“Loppefiskeren” er imidlertid ikke det eneste skriftlige materiale, der udgives af DGK. Et lille udvalg udsender med ujævne mellemrum et lille skrift i en serie om “Fluer med historie”, der kun trykkes i et antal der svarer til de af medlemmerne bestilte. De to foreløbige skrifter har handlet om henholdsvis Valdemar P. Haugaard og hans fluer samt om Paul Wellendorf og hans streamere.

Desuden har klubben foranlediget genoptryk af et gammelt Norden-katalog (en tidlig dansk stangproducent) og udarbejdet en dansk bibliografi over lystfiskerlitteratur. Den er pt. udsolgt, men en ny og revideret udgave er på vej.

iw.farve2

Herudover afholder DGK årligt to store weekend-arrangementer – ét på Sjælland og ét i Jylland. Begge gange er der om lørdagen, hyggeligt samvær og om søndagen en stor auktion over grej, bøger og alt til faget hørende – for enhver smag og pengepung.

I forbindelse med auktionerne kan man få vurderet gammelt grej, man måtte have fået eller arvet – noget, mange benytter sig af.

Klubben arrangerer også én gang om året en “Gammeldaws fisketur” hvor man fisker med de kære gamle grejer. Her viser de ofte, at de skam kan endnu!

Gamle reservedele

DGK har gennem mange år opbygget et omfattendende lager af for længst udgåede reservedele til ældre hjul. Det gælder overvejende svenske ABU, men også andre fabrikater findes på lager.

Klubben får til stadighed nye reservedele, overvejende ved venlige donationer eller tilbud om billig overtagelse fra grejhandlende og privatpersoner. Disse reservedele sælges primært til DGK’s medlemmer – til meget rimelige priser. I sig selv et argument for medlemsskab, hvis man har gamle hjul, der gerne skulle forblive kørende.

iw.farve

Dansk Grejsamler Klub kan kontaktes via foreningens hjemmeside på adressen www.grejsamler.dk.

Bog om bogen

Mange lystfiskere er bibliofile – læseheste og bogsamlere på én gang. Enkelte af dem går endda så vidt, at de selv udgiver nye bøger om gamle klassikere inden for lystfiskerlitteraturen.

Til dem hører formanden for Dansk Grejsamler Klub, Heinz Gerhard, der bor lige ned til Esrum Sø på Nordsjælland. Han har på eget forlag udgivet en bog om bøgernes bog inden for lystfiskeriet – en bog om den danske udgave af Izaac Walton’s klassiker “The Compleat Angler” fra 1653.

Bogen hedder meget passende “Historien om Den Fuldkomne Fisker” og er udgivet i 60-året for udgivelsen af den første danske udgave og 350-året for den oprindelige førsteudgave.

Bogen er oversat af Johanne Kastor Hansen, digtene er gendigtet af ingen ringere end Otto Gelsted, og siderne er smukt illustreret af Ib Andersen. Oversættelsen kom dog ikke til verden uden skærmydsler. Den blev nemlig udgivet under krigen og måtte derfor først gennem den tyske censur, før den kunne trykkes.

“Typically British”

At den overhovedet gik igennem, siger vist mest om tyskernes mangel på litterær dannelse. De anede nemlig ikke, at netop denne bog var så typisk engelsk, som nogen bog kunne være. Og at den danske oversætelse derfor kun kunne tolkes som en slet skjult protest mod tyskernes besættelse.

Således anede den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig intet om den opstandelse, som en fejlcitering af “The Compleat Angler” udløste i det engelske parlament under Første Verdenskrig. Det fejlagtige citat blev straks påtalt og debatteret ivrigt af medlemmerne – trods verdenskrigen, der lurede lige udenfor.

“Typically British”, kan man vist roligt sige! Bogen om bogen er på 84 sider og koster kr. 285,-

© 2004 Steen Ulnits