Line Akademiet V

Farven

Linens farve er ofte et emne for debat. Ofte mere end godt er. I nogle situationer er det alfa og omega at have en line, som syner mindst muligt i vandet. Andre gange skal den være så synlig som overhovedet muligt!

Usynlighed

I de fleste tilfælde ønsker man, at fiskelinen skal være så usynlig som vel muligt. Det er dog langt fra altid, at fisken har samme problem med synligheden som os selv, men alligevel. Det er nu rart at tro, at fisken ikke kan se den forræderiske line, inden den beslutter sig for at hugge!

Den nemmeste måde at sikre sig denne usynlighed på, er at bruge fluorocarbon line. Som tidligere omtalt her i LineAkademiet, så har fluorocarbon et brydningsindeks, som er meget tæt på vands, og det gør i sig selv linen næsten usynlig under vandet. Man kan ved selvsyn afprøve dette ved at stikke to stykker af henholdsvis nylon og fluorocarbon line af samme tykkelse ned i et glas vand. Forskellen er slående.

Den mest almindelige måde at kamuflere sin line på er ved at vælge en farve, der mest muligt falder i ét med omgivelserne. Det betyder eksempelvis, at man vælger mørke farver til fiskeri i mørkt og/eller dybt vand – eksempelvis grønne, grå og brune nuancer.

Så er man sikker på, at linerne ikke lyser op i vandet og dermed gør mere opmærksom på sig selv end højst nødvendigt! Den klassiske fusionsline FireLine i farven Smoke er et godt bud – den flettede Whiplash Pro i Dark Green ligeså.

Tilsvarende vælger man lyse farver til fiskeri i lavt og/eller lyst vand – for eksempel hvide, grå eller blå nuancer. Vælger man nylon, er Clear det indlysende og mest naturlige valg. Er man mere til superliner, har man ikke denne mulighed. Heldigvis har Berkley udviklet superliner, der er farveløse og delvis transparente – i form af FireLine og Whiplash, der nu begge fås som farveløse Crystal liner.

Synlighed

Som regel tilstræber vi at fiske med en line, der syner af mindst muligt. Men der er mange situationer, hvor vi har brug for det stik modsatte. Hvor en line, der ses tydeligt, er langt at foretrække – hvis ikke ligefrem bydende nødvendig. Det er typisk i situationer, hvor mange fisker på et begrænset område – med tilsvarende risiko for at fange hinandens liner.

Et godt eksempel er turbåde, hvis pirkeside typisk er tæt fyldt op af fiskere med tunge pirke i vandet og lang line ude. Her opstår der meget let problemer, og her er det derfor af største vigtighed, at man kan se sin line og dermed ved, hvor pirken befinder sig.

Så undgår man problemer med fiskere, der fanger hinandens pirke – med spild af kostbar fisketid til følge, når de filtrede liner skal rettes ud. For slet ikke at tale om de situationer, hvor fiskere på hver sin side af båden har fanget hinanden og længe kæmper en brav kamp – inden de opdager fejltagelsen!

Skal linen være så synlig som mulig, bør den have en lysende farve – eksempelvis gul, orange eller rød og meget gerne fluorescerende, som ses bedst på gråvejrsdage, hvor UV lyset dominerer. En tynd og grå FireLine er noget nær usynlig under sådanne forhold – og dermed den sikre genvej til problemer under fiskeriet, linens mange andre fordele ufortalt…

I sådanne situationer står man sig derfor ved i stedet at vælge FireLine i Flame Green eller Whiplash i Blaze Orange. Så er man sikker på at blive set i trafikken – også langt til havs!

Begge dele

Afslutningsvis er det på sin plads at nævne Berkley’s Trilene TransOptic, som ved lanceringen i 2009 fik den eftertragtede EFTTEX pris for “Best New Mono” line. Det er en forunderig line, som kombinerer det bedste af to verdener: Den er nemlig transparent og næsten usynlig under vandet. Men skifter farve, så den er tydeligt guldfarvet og dermed meget synlig over vandet.

Ikke så lidt af et Columbusæg for krævende spinnefiskere, der både forlanger en usynlig line under vandet og en synlig over. Den kombination har aldrig tidligere været mulig!

© 2011 Steen Ulnits