Interline stænger

Der er sjældent radikalt nyt under solen, hvad fiskegrej angår. Men nu har et helt nyt koncept set dagens lys: Stænger uden stangringe!

Gamle dages fiskestænger var en pilekæp med linen bundet fast i spidsen. Senere blev pilekæppen til en længere bambusstang – stadig med en stump line i spidsen.

Dengang kunne man i sagens natur slet ikke kaste. Man var begrænset af stangens længde, som derfor voksede og voksede. Indtil stængerne til sidst blev så tunge, at man næppe kunne holde ud at fiske med dem!

Den slags er idag en saga blot. Idag har vi superlette kulfiberstænger og fiskehjul, der nærmest må karakteriseres som små højteknologiske vidundere. Hjulet huser linen, der nu løber gennem et antal stangringe, som styrer linen under kast og fiskeri.

Indtil for få år siden var stangringe noget, man helt enkelt tog for givet. – Hvor skulle linen dog ellers løbe henne?

– Inde i stangen, naturligvis! Det var den japanske grejgigant Daiwa, der kom på denne revolutionerende og i manges øjne noget rabiate idé. – For hvorfor skulle linen nu løbe inde i de rørbyggede klinger, når man langt om længe havde udviklet fortræffelige udvendige stangringe med keramiske foringer?

Mange gode grunde

Det var og er der adskillige gode grunde til. Daiwa har flere gange været forud for sin tid. Det var man eksempelvis i 1970’erne, hvor man lancerede verdens første serie fastspolehjul med udvendig spole.

Tiden var imidlertid ikke moden, hvorfor hjulene ikke slog an. Daiwa trak derfor konceptet tilbage for så at relancere det med brask og bram i 1980’erne, hvor de nye hjul tog markedet med storm. Idag kan man nærmest ikke opdrive et fastspolehjul uden udvendig spole!

Samme skæbne overgik dernæst de øjeløse stænger, som Daiwa første gang lancerede for nogle få år siden – også uden at slå an. Heller ikke da var tiden moden til så radikale nyskabelser. Det er den imidlertid nu, mener Daiwa, som til 1997 sæsonen lancerer en lang række af kridhvide og øjeløse Interline stænger.

Interline konstruktionen befrier sin ejer for øjer, der bliver klemt eller går i stykker under fiskeri eller transport. Der er heller ingen beviklinger, som mørner med tiden og krakelerer i lakeringen. Samtidig er det slut med liner, der snor sig om topøjet, når downrigger loddet skal fires ned. Slut med brækkede stangspidser.

Endelig fylder Interline stænger meget mindre end konventionelle stænger og er derfor langt lettere at transportere og opbevare. Alt i alt er der således mange fordele ved det nye Interline koncept.

Interline stængerne skal “trædes” med line som en anden synål før fiskeriet. Det gøres hurtigt med et stykke stålwire, som følger med stangen. Wiren har i den ene ende et øje, som linen trædes igennem. Linen trækkes fra hjulet og føres ind i klingen gennem bundøjet. Så ser man ellers ikke mere til linen, førend den igen dukker op og kommer ud gennem topøjet.

Først til bådfiskeri

De nye stænger besidder en helt og aldeles uhindret aktion. Der er ingen øjer til at fordele presset fra linen skævt og dermed overbelaste klingen på bestemte steder. Da linen glider langs hele klingen, opnår man den perfekte fordeling af kraften under såvel fiskeri som fight. En friktionsfri teflon-coating på klingens inderside sikrer minimalt slid på linen under fiskeri og fight.

En helt ny konstruktion sikrer samtidig en klinge uden “rygrad” – altså en klinge, der er lige stærk i alle retninger. En passende kombination af kulfiber og glasfiber sikrer klingen den fornødne råstyrke til at stå spændt hårdt op en hel lang fiskedag.

I den forbindelse er det betryggende at vide, at en nyudviklet polyfluor UV-lak sikrer, at stængerne kan tåle at stå i solen år ud og år ind. Tænk blot på, hvor mange timers sol og saltvand en bådstang udsættes for på bare en enkelt sæson.

Daiwa anbefaler, at man ikke bruger Interline stængerne i hård frost, hvor der er en åbenlys risiko for, at linen fryser fast inde i klingen. Det er ligeledes indlysende, at stængerne ikke må bruges med wireline, som lynhurtigt vil ruinere de fine klinger indefra!

Der er fire bådstænger i Interline serien. En 8 1/2 fods model specielt beregnet til brug med downrigger. En kraftigere 9 fods model, som er designet specielt til brug med Dipsy Diver – altså en dykkende paravane. En 7 1/2 fods havstang i 30 lbs. klassen – prisbelønnet i England – samt en lang 9 fods pirkestang fuldender Interline bådserien. Den lange pirkestang er ideel, når det gælder om at holde linen fri af skibssiden!

Nu også til kast

De første Interline stænger var ikke beregnet til at kaste med. De var i stedet konstrueret til fiskeri, hvor agnet sænkes eller fires ned i vandet. Fiskeri, hvor stængerne udsættes for store og konstante belastninger – det være sig under fight af store fisk eller under brug af downrigger, hvor stængerne står hårdt spændt op i timer og dage.

Alle Interline stænger har derfor et formstøbt “PowerLift” forgreb, der ligger godt i hånden og giver fuld kontrol under fight af selv de største fisk. Intet håndtag, som ruller og vrider sig under fighten. Hertil bidrager også den patenterede endedup har kryds til fightbælte. Den er ekstra bred, så selv lange fighter ikke giver blå mærker, hvis man nu skulle være kommet på havet uden sit fightbælte.

Helt nyt i år er Interline stænger, som er specielt designet til lange kast med tunge agn – stænger til surfcasting og karpefiskeri. Her er man gået skridtet videre og har forsynet stængerne med et stort antal indre “øjer”, som er integreret i klingen. Faktisk svarer konstruktionen til, at der er hele 200 ringe på stangen!!

De mange ringe sikrer – stik modsat hvad man ellers skulle tro – en mindre friktion på linen under kast. Almindelige stangringe holder nemlig kun i ringe grad linen fri af klingen under kast, og det er mellem line og stang, den største friktion skal findes – den, der for alvor reducerer kastelængden. Jo flere ringe desto bedre – i hvert fald hvad dette angår.

For mange ringe er nemlig af det onde, idet de tilføjer den spinkle klinge vægt. Dødvægt, som medfører kedelige eftersvingninger, der for alvor bremser linen. Det antal stangringe, som moderne fiskestænger forsynes med, er derfor et kompromis mellem vægt og friktion.

Det problem har de nye interline ikke med deres integrerede og interne kulfiberøjer. De vejer stort set intet, og de sikrer en minimal friktion mellem stang og line. Klingen står øjeblikkeligt stille og forbliver i ro under hele kastet. Endelig – og det finder nogle testfiskere næsten er det bedste ved disse radikalt nye stænger – er kastene nu noget nær lydløse. Linen bare suser derudaf!

Den nye serie af Interline stænger til kastefiskeri omfatter indtil videre kun modeller til surfcasting og karpefiskeri. Ingen tvivl om, at udvalget vil vokse, og at de øvrige grejproducenter derfor må følge trop i årene fremover!

© 1998 Steen Ulnits