GULP! sagde fladfisken – og var fanget!

Denne artikel blev trykt i Jyllands-Postens Explorer magasin den 29. juli 2006. Det var dengang, da Gulp! endnu var et helt nyt produkt. Undertitlen lød derfor:

“Ny syntetisk sandorm revolutionerer fiskeriet efter fladfisk, der bare ikke kan få sandorm nok…”

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange det er sket for mig gennem årene: Dér står man på sin længe ventede fridag og skal ud efter en omgang flotte fladfisk til familien.

Men ak. Der er udsolgt hos grejhandleren. Eller han har ikke fået dem med posten i dag. Eller de var forsinket i går og fik lov at stå for længe i varmen…

Nå, men så må man jo grave dem selv. Men ak. Det var lavvande ved midnatstid og bliver det først igen til middag. Og da er den halve fiskedag jo gået…

Alle kender vi til frustrationerne, når det ikke lader sig gøre at skaffe friske sandorm. Bevares, man kan da fiske med friskpillede fjordrejer eller stykker af sild eller tobiser, men det bliver aldrig nær så effektivt. Sandorm er og bliver den suveræne favoritagn til fladfisk.

Gulp! Saltwater

Men fat mod. Nu behøver dette aldrig ske igen! Løsningen hedder “GULP! Saltwater” og er en syntetisk sandorm, der leveres vakuumpakket i plastposer med lynlås, der ikke engang behøver ligge koldt i køleskabet for at holde sig.

Dette vil sikkert give anledning til uendelig glæde for landets mange husmødre. Det er nemlig ikke alle kvinder, der holder lige så meget af levende sandorm sammen med familiens madvarer – som deres fiskeglade mænd…

Sidstnævnte kan derimod få den tryghed, det er altid at have adgang til friske sandorm. Ja, faktisk har de nye syntetiske orm vist sig at være mindst lige så gode som eller sågar endnu bedre end deres naturlige forbillede, og det er bestemt ingen tilfældighed.

I Spirit Lake, Iowa, USA sidder en mand og roder med besynderlige duft- og smagsstoffer i sit laboratorium. Manden er Dr. Keith Jones, som er fiskeribiolog af uddannelse og chef for Pure Fishing’s forskningscenter.

Lige uden for laboratoriet har han store tanke med fisk, som er de første til at teste hans velduftende og velsmagende nyskabelser. Og de lægger ikke fingrene imellem. Kan de ikke lide smagen, spytter de øjeblikkeligt maden ud igen, og så må Dr. Jones på den igen.

Det var Dr. Jones, der stod bag udviklingen af det nu verdensberømte Powerbait, som er næsten enerådende ved mange danske Put and Take-vande. Nu er det så lykkedes Dr. Jones at udvikle en syntetisk agn specielt til saltvand, som overgår selv hans egne vildeste forventninger. “GULP! Saltwater” er det rammende navn.

Bedre end den ægte vare?

Jeg må indrømme, at jeg var skeptisk, da jeg hørte om de nye syntetiske sandorm. Jeg huskede tydeligt en anden kunstig sandorm, som lovede det hele, men næppe holdt det halve: “Bioworm”.

Men alle seriøse fiskere, som hidtil har prøvet det nye vidundermiddel fra Pure Fishing, har været imponerede. Her har vi en syntetisk agn, som er let at skaffe, nem at opbevare og mindst lige så velfangende som originalen. Flere uafhængige forsøg har sågar vist, at GULP! ofte fanger bedre end rigtige sandorm.

Efter at have hørt om, læst om og sågar besøgt laboratoriet i Spirit Lake, var jeg nødt til selv at prøve den nye agn.

For at gøre en lang historie kort, puslede det næsten øjeblikkeligt ved min brune GULP! Op kom en ising af de lidt større. Lidt senere var det en næsten sort skrubbe, der gik til biddet på den syntetiske orm. Og sådan gik det slag i slag med fine skrubber, hvoraf den sidste blev dagens største. Rødspætter så vi ikke skyggen af.

Men dagens sidste fisk blev noget ganske specielt. Netop som bundsnøren tog vandet små tredive meter fra båden, huggede en fisk hidsigt til en af krogene. I overfladen. På 10 meter vand.

Stor var overraskelsen, da en 80 cm lang og meget velnæret hornfisk kom ind til båden og måtte lade livet til fordel for en gang persillesovs.

Selv hornfisk holder altså af GULP!

Af fiskeribiolog Steen Ulnits

Interesserede kan med fordel læse artiklen om Dr. Jones, der udviklede både Powerbait og Gulp! der begge siden har taget fiskeverdenen med storm.

Fotos: © Pure Fishing & Steen Ulnits