Ikke alt, som skinner, er guld. Sådan lyder det gamle ord, der meget ofte holder stik. Imidlertid kan selv grå hjul være den rene guldgrube. Læs selv hvordan!
– Så er dit guldhjul kommet!
Sådan lød den glade besked en regnfuld julidag i 2008. Og årsagen var den enkle, at jeg havde bestilt et af de blot 250 nye guldhjul, som ABU Svängsta havde fremstillet for at fejre firmaets og ikke mindst Nap & Nyt katalogets 60 års fødselsdag.
Nu var hjulet her altså, og jeg tog spændt ud til firmaets danske hovedkvarter for at tage vidunderet i øjesyn. Og vel så det smukt ud, som det lå dér og skinnede i sine fine lille trækasse. Ét ud af de 250 til hele verden.
Det, der interesserede mig allermest, var imidlertid noget, som låunder hjulet. I form af en lille DVD skive, som indeholdt er minutiøs affotografering af samtlige sider i samtlige 60 årgange af Nap & Nyt. En guldgrube for alle historisk interesserede. Dertil et sandt fund for en gammel fisker som undertegnede, hvis karriere startede med – netop et eksemplar af Nap & Nyt. Helt eksakt kataloget fra 1966.
En rejse gennem tiden
Det var fascinerende at få den lille beskedne DVD skive i computeren og så ellers bladre de mange kataloger igennem. Det var en sand rejse gennem tiden – som jeg da også helt glemte den aften. Side for side – fra 1948 og frem til 2008 – bladrede jeg mig gennem tid og sted på ABU fabrikkens vej frem mod i dag.
Undervej kunne jeg følge modeller komme og gå. Opleve fødselen af udødelige klassikere som Ambassadeur og Cardinal, der jo lever i bedste velgående den dag i dag – med en lige og ubrudt linie tilbage til de første modeller i et tidligere århundrede og det forrige årtusinde.
1966 kataloget kunne jeg naturligvis udenad. Det var jo her, jeg tabte mit drengehjerte til den svenske grejfabrikant ved bredden af den forjættede Mørrumså. Ambassadeur hjulene var da allerede klassikere, mens Cardinalerne netop havde set dagens lys – med silkeblødt snekkedrev og bremsen placeret bagtil. Og så var der de røde Abumatic hjul, som fangede min interesse i de år – sammen med de ligeledes røde Ambassadeur hjul. Flotte var de, og fisker skulle man være!
Det var også i de år, hvor det trekantede Delta fluehjul blev lanceret – som afløser for klassikeren over alle klassikere – Record hjulet, som var det enerådende svenske fluehjul fra Anden Verdenskrig og frem til 1966, hvor det endegyldigt afløstes af Delta hjulene – det andet af ABU’s i alt tre fluehjul gennem tiderne. Læs mere herom i artiklen “Tre generationer ruller ind” under “Fluefiskeri”.
ABU pigerne
Da jeg fyldte 50, var en af gaverne – fra forstander Ole Kæmpe på Samsø Højskole – en gammel ABU plakat, som havde hængt på et værtshus i Nyhavn i mange år. Det var forsiden på 1955 kataloget, hvor en let påklædt kvinde – med rødt Ambassadeur hjul på stangen og tre fine aborrer liggende på bådebroen – beundrende ser på sin mand, der smilende løfter en stor gedde op fra båden, som naturligvis er af træ. En tegning, der på alle måder afspejler tiden og dens syn på kønnene.
Men også en tegning, der på mange måder afspejler ABU fabrikkens egen holdning til fiskeri – at det var for hele familien og ikke kun for manden. Der for øvrigt næsten altid afbildes med en pibe i munden – datidens etablerede symbol på mandighed!
Bladrer man katalogerne igennem, vil man se, at kvinder prydede forsiderne i 1951, 1953, 1955, 1957 og 1959 – altså hvert andet år. Så skal vi frem til 1965, før der igen er en kvinde på forsiden, hvilket igen er tilfældet i 1969.
Så hopper kæden imidlertid af, og der skal nu gå ikke mindre end 23 år (!), førend der atter dukker en kvinde op på forsiden. Det er på 1992 kataloget, som imidlertid var en enlig svale, for siden da har der kun været mandlige fiskere på forsiden af Nap & Nyt. Tankevækkende, at kvinderne – i takt med den øgede ligestilling – er forsvundet fra Nap & Nyt. Som om kataloget nu skulle være et fristed for mænd med et anstrengt forhold til ligestilling!
Gamle klassikere i ny påklædning
Det er også sjovt at følge gamle klassikere, som man selv har haft masser af i blinkæsken. Ingen tvivl om, at ABU’s udødelige Hi-Lo wobler med stilbar ske er voldsomt inspireret af datidens klassiker – amerikanske Heddon’s lille “River Runt” og den større “Vamp Spook”. Form og facon er i hvert fald næsten identiske!
ABU lancerede Hi-Lo i 1955, hvor firmaet også havde de originale Heddon woblere med i sortimentet, så inspirationen lå vel lige for. Men det gør jo ikke Hi-Lo woblerens indstillelige ske, som tillader fiskeri på forskellige dybder med samme wobler, mindre revolutionerende, og Hi-Lo har da også rundet de 50 i bedste velgående!
Da man havde Heddon og Hi-Lo i samme katalog, var der nok gensidig forståelse for produkterne og deres udseende. Værre er det gået senere, hvor ABU’s egne opfindelse – heriblandt det udødelige Toby blink – er blevet forbillede for mange billige kopier. En udvikling, der har resulteret i opslidende retssager, som interesserede kan læse mere om i artiklen “Toby til trolling” under “Grej” på ulnits.dk.
Toby har altid interesseret mig, men først langt senere fandt jeg ud af, at Toby og jeg faktisk begge blev født i samme år – 1956. Faktisk var det først i den selvbiografiske bog “Snilledrag, Lyckokast og Bottennapp” fra 2003, skrevet af Lennart Borgström, sønnen til legendariske ABU-stifter Göte Borgström, at jeg fik historien fortalt.
Problemet med kopier er dog langt fra af nyere dato, hvilket tydeligt fremgår af dette citat tilbage fra 1953:
VARNING
Ute på marknaden finn en hel del dålige efterapningar av våra ABU-spinnare. Bemärk at det blott är ABU-spinnaren i ORIGINAL som ger de stora fångstarna. Kontrollera därför att Ni får en äkta ABU-spinnare som å skedens undersida är stemplad “ABU-spinnaren” eller “ABU-spinnaren Reflex”. (Napp & Nytt 1953)
Pflueger tilbage i folden
ABU har gennem årene kun sjældent haft andres produkter i sortimentet, og amerikanske Heddon var dermed en undtagelse af de få.
Det var også introduktionen af ligeledes amerikanske Pflueger i kataloget. Det skete i 1955, hvor man imellem Pflueger’s velkendte multihjul også finder klassikeren over alle klassikere blandt fluehjul – Pflueger Medalist, som allerede dengang var et fornemt fluehjul. Såmænd også set med nutidens storspolede øjne.
Det er interessant at se, hvordan alting går i ring. Interessant, for Pure Fishing har netop overtaget endnu et mærkevareprodukt blandt fiskegrej – Pflueger! Efter 53 år er Pflueger således atter i sortimentet, omend det ikke længere er ABU, som bestemmer. Det forlyder således, at vi fremover vil komme til at se adskillige nye hjul under Pflueger navnet – nu under Pure Fishing’s beskyttende vinger.
Det er virkelig historiens vingesus, man fornemmer, når man bladrer gennem de mange kataloger. Som for øvrigt i den trykte originaludgave er et samleroblekt af de store. Næppe nogen har en helt komplet samling, og netop derfor er det en fantastisk god idé af ABU, at man har digitaliseret alle de gamle kataloger, så de ikke går tabt for eftertiden.
Synd bare, at man skal erhverve sig et guldhjul først, førend man kan bladre gennem de gamle kataloger…
© 2009 Steen Ulnits
Del denne artikel: