Gigant Gedde På Gulp!

shapeimage_3

Guf for gigantgedder

Der er gedder, og der er store gedder. Og så er der endelig gigantgedderne…

Verdenshistoriens største kendte gedde – den legendariske Loch Ken gedde fra England – vejede 72 engelske pund (over 30 kg) og blev fanget helt tilbage i 1772.

Danmarkshistoriens største gedde var Grarup-gedden fra Sønderjylland, som vejede 26,5 kg. Den blev taget på levende agn på en såkaldt “geddebrik” og måtte skydes, før den kunne tages om bord og vejes: 26,5 kg. Den kunne dog ikke anerkendes som lystfiskerrekord, da den ikke var taget på stang og line.

Der er langt mellem gedder over 20 kg i vore dage. Meget langt endda. Det sørger fiskepres og forurening for. Derfor spærrer man øjnene ekstra godt op, når der pludselig rapporteres om noget endnu større fra en klarvandet fransk sø ved navn Lac Annecy. En fisk, som endda takseres til at veje mere end eller i omegnen af 25 kg!

Men historien er ganske sand – her fortalt af Pure Fishings rutinerede franske testfisker Sylvain Legendre:

shapeimage_4Sol, sol og atter sol. Dertil en pivende vind på tværs af den store Lac Annecy, hvis krystalklare vand er 15 grader varmt denne dag midt i maj. Dårlige odds, men jeg er på testfiskeri med en af Pure Fishings nye superagn – Paddletail Shad.

 Jeg har tidligere testet den med endog meget stor succes på sandart, men nu skal den stå distancen over for denne søs store, men sky gedder. Jeg fisker derfor benhårdt dagen igennem – trods de dårlige odds.

 Jeg er netop ved at lægge et nyt waypoint ind på min GPS – på en skrænt, der falder fra 5 til 15 meter – da jeg ser en stor fisk på skærmen af mit ekkolod. Lynhurtigt spinner jeg min Paddletail Shad ind og kaster den en halv snes meter tilbage over stedet, så jeg korrigerer for bådens drev med vinden.

 Da min Paddletail Shad rammer bunden, ved jeg, at den må være tæt på fisken. Alligevel udebliver hugget. Jeg forsøger mig derfor med nogle voldsomme bevægelser, som var jeg ved at rykke agnet fri af grøden. Og resultatet udebliver ikke. Pludselig klapper stangen sammen, og med et kontant modhug sætter jeg krogen i kæften på den store fisk.

 I starten regner jeg blot med, at det er en meterlang fisk. På intet tidspunkt forestiller jeg mig, at den er ret meget større. Med en stram bremse pumper jeg derfor fisken op til overfladen, og jeg er ikke specielt nervøs ved situationen. Trods fluorocarbon forfanget, der på et tidspunkt sætter sig fast i en af stangringene…

 Men havde jeg vidst, hvad der sad for enden af linen, havde jeg næppe været helt så rolig. Da jeg pludselig ser en kæmpestor fisk i det klare vand under båden, slækker jeg uvilkårligt på presset. Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal gøre.

 Min tøven besvares umiddelbart med et kort, men hektisk udløb, der ikke går at stoppe. Men efter yderligere nogle minutters tovtrækkeri ser jeg for første gang, hvordan fiskens enorme hoved bryder overfladen. Kæften er solidt lukket i, så der er ingen mulighed for at få min Lip Grip i den. Samtidig opdager jeg til min store skræk, at fluorocarbon forfanget sidder dybt, og at mit tynde 0.30 mm up-trace forfang skurer faretruende hen over fiskens yderste tænder…

 Jeg forsøger mig først med et gællegreb på gedden, men det resultater i et lynsnart udløb, hvor jeg er nødt til at følge efter med armen – helt ned i vandet – for at afbøde det voldsomme pres på den korte line. Jeg ved, at blot et forkert kast med det store hoved kan være fatalt og klippe den tynde 0.30 mm line.

 Herefter beslutter jeg mig for at sætte alt på ét bræt. Med tommelfingeren på spolen blokerer jeg bremsen og tvinger atter den store fisk op i overfladen. Den skal netop til at ryste hovedet med halvt åben mund, da jeg hurtigt og lidt heldigt får placeret min Lip Grip i kæften på monsterfisken. Et splitsekund senere ligger mit livs gedde i bunden af båden – paralyseret af sit nye og uvante situation.

 Mit jubelskrig gjalder over Lac Annecy. Men forvirringen overtager straks, for hvad skal jeg gøre? Jeg er alene i båden, og hvordan skal jeg få foreviget den store gedde, inden den skal ud i søens klare vand igen?

shapeimage_5

Lynhurtigt tager jeg en stribe fotos med selvudløseren på mit kamera, hvorefter jeg lægger fisken ved siden af mit målebånd. Min tidligere personlige rekord er 114 cm, men denne er langt større. Hele 137 cm måler den!

 Forsigtigt tager jeg den enorme fisk og løfter den tilbage til søens vand. Med højre hånd holder jeg den i halen, mens jeg styrer kameraet, så godt jeg kan, med den venstre. Den korte fight kombineret med næppe mere end to minutter i båden har gjort, at fisken stadig er i fuldt vigør. Så da jeg lidt senere slipper dens brede hale, svømmer den – tilsyneladende upåvirket af det hele – tilbage i det klare og dybblå vand, hvorfra den kom.

 Jeg er helt ekstatisk. Oven på den vellykkede genudsætning lægger jeg mig på fordækket og går nærmest i koma. Da jeg vågner op igen, er jeg drevet en halv kilometer med vinden. Der er næppe tvivl om, at dette møde gik hårdest ud over mig!

Såvidt Sylvain Legendre. Fisken blev ikke vejet på en registreret vægt, og der var ingen vidner. Men billederne taler deres tydelige sprog. En gedde på 137 cm takseres til at veje i omegnen af 25 kg – alt afhængig af dens foderstand – så der er muligvis tale om en ny verdensrekord. Blot uofficiel.

Sylvain havde rigget sin stang med et 21 grams Berkley Vertic jighoved monteret med en str. 6 Stinger krog. Linen var en Spiderwire Stealth rigget med 2,5 meter Berkley Trilene Fluorocarbon 0.30 mm line og en kort Berkley Big Game Fluorocarbon 0.60 mm shock tippet.

Agnet var Berkley’s helt nye Paddletail Shad på 14 cm i farven Molting White – et agn, du vil komme til at høre meget mere om! Som Sylvain selv udtrykker det:

 – En stinkende effektiv krydsning mellem den uimodståelige Gulp! lugt og det superlokkende Paddletail bevægelsesmønster!

© 2012 Steen Ulnits

 shapeimage_8