Færdige fiskesæt

– til feriefiskeri med familien!

Det kan være svært at sammensætte det rette grej, hvis man som grøn nybegynder vil forsøge sig ud i den ædle fiskesport. Heldigvis er der hjælp at hente…

I gamle dage var det at være lystfisker noget, man blev født til. Det var far, onkel eller bedstefar, som tog knægten med ud at fiske, så såre han var stor nok til selv at holde stangen. Lystfiskeri var således noget, der bandt familiens mandlige medlemmer sammen – for kvinder og piger fiskede slet ikke dengang.

Det gør de i dag, og i dag er det ikke længere nogen selvfølge, at nære familiemedlemmer kan tage en vordende lystfisker ved hånden og lære ham eller hende de grundlæggende principper.

I dag er der mange enlige mødre, som gerne vil tage deres børn med ud at fiske – enlige fædre for den sags skyld også. Der er også mange voksne, som får lyst til at prøve lystfiskeriets glæder – enten selv eller sammen med deres børn. Og i mange tilfælde kender de ingen, som kan lære dem at fiske.

Hvad skal man så gøre? Skal man lade sig friste af supermarkedets færdige fiskesæt til spotpriser? Eller lade grejbutikken lænse tegnebogen for mere, end man lige har lyst til – for sæt interessen ikke holdt?

Fiskesæt over Atlanten

I de seneste år har vi på vor side af Atlanten set endnu en amerikansk trend vinde indpas: De færdige fiskesæt. I USA er det mere regelen end undtagelsen, at man køber færdige fiskesæt, hvor stang, hjul og line allerede er sat sammen til et velfungerende hele.

Her har man for længst indset, at mange børn mangler en far, der fisker – og mange voksne en venlig sjæl, der kunne lære dem det. De forlader sig derfor helt på de færdige fiskesæt, som fås i alle prisklasser – ofte sammensat af endog meget gode komponenter. Slut med supermarkedernes superbillige fiskesæt, der alligvel aldrig rigtig kan leve op til kravene ude ved virkelighedens fiskevande.

Jeg har snakket med Ib Andersen fra Randers. Han er skandinavisk direktør for en af verdens største virksomheder inden for fremstilling og salg af fiskegrej – Pure Fishing. Det er et firma, der under sine beskyttende vinger har berømte mærkevarer som Berkley, Abu Garcia, Fenwick, Penn og Mitchell med mange flere. Ib Andersen kan fortælle, at trenden er ganske tydelig:

Der udvikles og sælges flere færdige fiskesæt end nogensinde før. I alle prisklasser. Producenterne er klar over, at de i hvert fald delvis har mistet en generation af nye lystfiskere. Det er dem, der i stedet for udendørs interesser som lystfiskeri kastede sig over indendørs computerspil i stedet. De står nu selv som forældre og har børn, som de gerne vil tage med ud at fiske. Det er ikke mindst dem, de mange nye fiskesæt er tiltænkt.

Jeg har kigget dybt i katalogerne og talt sammen. Alene i Årets Nap & Nyt tilbydes således ikke færre end 64 fuldt færdige fiskesæt, hvor stang, hjul og line er matchet på bedste vis.

Fiskesæt til nybegyndere

Priserne starter ved kr. 199,- for et Abumatic sæt “Junior” – bestående af et lukket (indkapslet) fastspolehjul, som selv de yngste kan håndtere uden alt for store problemer. Den medfølgende stang er af samme grund kort – kun godt 5 fod (150 cm) – hvilket begrænser dens brug til andet end helt små fiskere.

Er børnene blevet lidt ældre, kan man med fordel vælge fiskesæt med åbne fastspolehjul og lidt længere stænger. Det giver længere kast og bedre kontrol fra bredden. Der er 15 Cardinal sæt at vælge imellem – med stænger fra godt 6 til 9 fod (180-270 cm). Hvis man vil fiske fra strand, høfder eller havnemoler, er de længste stænger at foretrække. Priserne starter ved kr. 299,- og slutter ved kr. 499,-.

Har man selv mod på at prøve kræfter med tunge torsk fra turbåd – det være sig på Øresund, Storebælt, Lillebælt eller Vesterhavet – kan man få et velfungerende Ambassadeur havfiskesæt med 7 fods stang til kr. 699,-. Billigere havsæt har det med ikke at holde til strabadserne på åbent hav, så her kan det, der er sparet, hurtigt være spildt. Dertil en i sig selv kostbar fiskedag.

Har man mod på at prøve det noget mere krævende fluefiskeri, kan man få et velfungerende Diplomat fluesæt med beskyttende etui til både stang og hjul for kr. 899,-. Hertil skal man så lægge en vis form for instruktion, for fluefiskeri er noget, der skal læres. Det kommer ikke af sig selv. Vælg gerne et tilhørende kastekursus eller en hel kursusuge på højskole, hvis man er dedikeret til fluefiskeri og det skal blive rigtig godt.

Fiskesæt til de rutinerede

Det var de klassiske fiskesæt til de helt forudsætningsløse fiskere. Har man flere år og mange fisk på bagen, kan der alligevel være god grund til at kigge på et færdigt fiskesæt, når der næste gang skal handles ind eller skiftes ud i grejskabet. Det er den amerikanske trend, der nu for alvor viser sig.

Pure Fishing tilbyder her seks forskellige serier af færdige fiskesæt. Der er i vid udstrækning tale om, at man har parret allerede populære stænger med ditto hjul – i modsætning til de billigere fiskesæts bestanddele, der i regelen er fremstillet udelukkende til færdige sæt. Derved bliver kvaliteten ikke så høj som på disse fiskesæt, der starter ved kr. 699,- for Stamina og Excellence og slutter ved kr. 999,- for Stealth og Specialist. I midten til kr. 799,- finder vi Ultracast og Revolution.

Det gode ved disse seks serier, som alle er med åbne fastspolehjul, er dels funktionaliteten, som er helt i top, og dels de mange valgmuligheder inden for hver enkelt serie. Her kan den erfarne fisker finde sig et perfekt matchet fiskesæt, som passer præcis til hans smag og behov. Hver serie byder således på modeller fra ultralet spinnefiskeri til tungere kystfiskeri. Og stanglængder fra godt 5 fod til hele 9 fod.

Her går man ikke på kompromis med noget, og selv garvede fiskere vil trives med disse udvalgte kombinationer af stænger og hjul. Fordelen ved disse færdige fiskesæt er imidlertid større end som så: Der er sågar også penge at spare ved at købe samlet.

I USA er det ikke usædvanligt, at en vordende fisker går fra butikken med en hel håndfuld færdige fiskesæt i favnen. Så vidt er vi ikke kommet herhjemme – endnu. Men det er ikke usædvanligt, at en familie køber flere fiskesæt. Naturligvis med det billigste til de yngste og noget lidt bedre til forældrene.

Ikke sjældent dukker familiefaderen op i grejbutikken ugen efter den første fisketur. Han skal lige have noget, der er lidt bedre endnu – til sig selv!

Facts om fiskere

Der er ifølge Gallup (1996) omkring 650.000 lystfiskere i Danmark. Det placerer lystfiskeriet på højde med etablerede idrætsgrene som gymnastik, fodbold og badminton.

89% af de adspurgte 3.000 danskere kendte til eksistensen af det obligatoriske fisketegn, som i dag koster 125,- kr. om året.

17% af alle adspurgte havde i løbet af 1996 haft en fiskestang i hænderne – altså en sjettedel. Blandt de adspurgte var der 94% mænd og blot 6% kvinder.

73% af de adspurgte havde fisket i saltvand i løbet af 1996 – altså tre fjerdedele. Ikke overraskende i et land som Danmark. På andenpladsen kommer vore søer med 30%, efterfulgt af Put & Take vandene med 27% og vandløbene med 25%.

Aldersgruppen 30-39 år udgør 28% af samtlige lystfiskere. På andenpladsen kommer de 40-49 årige med 23%. På tredjepladsen kommer de 20-29 årige med 19% og endelig de 50-59 årige på fjerdepladsen med 17%.

Halvdelen af alle lystfiskere i Danmark er således mellem 30 og 50 år. Det er imidlertid aldersgruppen 30-39 år, som er de mest aktive fiskere. I denne gruppe svarede 84%, at de havde været ude med stang og snøre det pågældende år.

39% af de adspurgte havde fisket 2-5 dage i 1996. 21% havde brugt 6-10 dage på at fiske, mens 15% havde tilbragt 11-20 dage i selskab med fiskestangen. Endelig er der 2% hardcore lystfiskere, som havde brugt hele 51 dage på at fiske i 1996.

Kun 13% af de adspurge lystfiskere er organiserede og medlem af en eller flere foreninger. Størst grad af organisering stod gruppen 50-59 år for med 20% – et forhold, man kan nikke genkendende til ude omkring i foreningerne.

Kilde: Gallup & Dansk Videncenter for Sportsfiskeri

Fotos: Preben Petersen & Steen Ulnits

© 2009 Steen Ulnits