“Musto”

Al ære og respekt for heldragten, der på det nærmeste er blevet småbådsfiskerens uniform. En herlig varm sag – om vinteren. Resten af året er man meget bedre tjent med vandtæt og åndbart tøj, der kan deles på midten – og i tre lag!

Åndbart stof er en højteknologisk syntetvæv, som tillader kroppen at ånde gennem et vandtæt ydre. Stof, hvis membran har porer så små, at de holder vand på væskeform (regn) ude. Men samtidig porer så store, at vand på dampform (sved) kan slippe igennem.

Musto

Varmt og vandtæt – det er beklædning fra engelske Musto.
© foto Steen Ulnits
 

Det er materialer, som resulterer i et bedre indeklima med mindre kondens til følge. Det oprindelige åndbare produkt hed og hedder stadig “Gore-Tex” og stammer fra USA, men idag findes der flere andre produkter med næsten lige så gode egenskaber.

Lag-på-lag metoden

Er luften varm og påklædningen let, er der ingen problemer med at komme af med varmen under fysisk arbejde. Helt anderledes stiller det sig, dersom det samme arbejde skal udføres om vinteren – under et tykt lag tøj. Da opstår der problemer med at komme af med den overskydende kropsvarme.

Idag ved vi, at kombinationen ekstremt klima og fysisk arbejde tackles med en moderne påklædning efter lag-på-lag metoden:

Inderst skal man have et lag af svedtransporterende – ikke at forveksle med absorberende – undertøj. Idag er tyndt undertøj af polypropylen eller polyester noget nær standarden, hvad inderbeklædning angår.

Stofferne er vandskyende, hvilket gør, at vanddamp fra kroppen – når man sveder – passerer fra huden og udefter gennem undertøjet. Undertøjet bliver derfor ikke klamt, og man føler sig følgelig tør og varm inderst inde.

Bruger man almindeligt undertøj af bomuld, suger det i stedet sveden op. Væden fra det våde undertøj begynder langsomt at fordampe, og i takt hermed afkøles kroppen helt automatisk.

Udenpå skal der et lag isolerende tøj til – tøj, hvis luftindhold kan skabe en barriere mellem den varme krop og den kolde luft. Her har det vist sig, at fiberpels eller såkaldt “fleece” er det ideelle materiale. Det er let, og det er luftigt. Samtidig er det behageligt at have på kroppen, da det er glat og ikke kradser.

Vandtæt og vandtæt…

Yderst skal der et lag vind- og vandtæt tøj til. Tidligere måtte dette lag nødvendigvis bestå af almindeligt regntøj, der som det eneste med garanti kunne holde vandet ude.

Men regntøj er mere end bare vandtæt. Det holder ganske vist regnen ude, men det holder også kondensen inde. Jo mere man anstrenger sig under fiskeriet, desto mere sveder man. Og jo mere man sveder, desto mere kondens kommer der på indersiden af regntøjet. Til sidst er man mere end blot en klam fidus – man er også en kold skid…

Det er her, de nye åndbare materialer for alvor kommer ind. De har mellem ydervæv og inderfor et lag af Gore-Tex eller lignende åndbart materiale.

Det er en højteknologisk og uhyre finmasket membran, som tillader vand på dampform – sved – at passere indefra og udefter. Men som holder vand på væskeform – regndråber – ude. Altså holder man sig tør og varm i lang tid.

Åndbare stoffer som disse er intet mindre end en genial opfindelse, der har gjort tilværelsen uendelig meget lettere og mere behagelig for os lystfiskere.

Musto et must!

“Musto” er navnet på et engelsk firma, som i adskillige år har leveret ekstrem beklædning til verdens bedste sejlere og sejlbåde. Med ganske få undtagelser er det således Musto tøj, der bæres af deltagerne i de store og prestigefyldte verdensomsejlinger og kapsejladser – med “Whitbread Round The World” som en af de mest kendte.

Det er sejladser, hvor de store sejlbåde kan nå hastigheder på op mod 40 knob – sejladser, hvor mandskaberne ofte hænger ud over vandet og står på hovedet i den ene krapsø efter den anden. Kort sagt forhold, der tester udstyret til det yderste.

Det er sådanne erfaringer, der har gjort Musto til verdens førende producent af ekstrem sejlerbeklædning. En producent, der har brugt åndbare materialer i mange år – ja, lige siden amerikanske Gore-Tex lancerede verdens første åndbare væv nogensinde. Kun NASA var tidligere ude, da de for første gang brugte Gore-Tex til astronauternes rumdragter!

Det var også Musto, der for alvor fik verdens øjne op for trelags-princippet, – som beskrevet ovenfor. Musto har derfor ganske naturligt et stort udvalg af tøj til hver af de tre lag:

Inderst bæres det tynde undertøj, der fås i to sværelser: “HP Thermal” til de mest ekstreme kuldegrader og så det lidt tyndere “Midweight Thermal” – begge i materialet Polartec.

Som mellemlag trækker man i den lækre forede fleece, som kendetegner Musto’s “HP Middle Layer”. Her er der lun fleece på indersiden og et slidstærkt, men åndende foer af faldskærmsnylon på ydersiden. Nylonlaget er sågar coated med PTFE/Teflon, som gør det meget vandskyende og slidstærkt. Jakke, overall og vest kan derfor bruges alene som yderbeklædning på gode dage.

Sejlernes “Rolls Royce”

Yderst har man så sejlernes “Rolls Royce” – Musto’s prisbelønnede “HPX Ocean” jakke og overalls. Her ligger den vandtætte og åndende Gore-Tex membran midt mellem et tyndt inderlag af fintmasket nylon og så et superslidstærkt yderlag af nylon, som er behandlet med en vandskyende DWR finish.

Prisen for et sådant sæt luksustøj er ikke billig: Godt 8.000,- gode danske kroner må man af med for at blive den lykkelige ejer af selvsamme sæt, som bruges af deltagerne i “Whitbread Round The World” sejladserne.

Vil man gerne have et tilsvarende Musto sæt – med stort set de samme features, men i almindelig vandtæt stof – kan man få det traditionelle “Ocean” sæt til under 3.500,- kroner. Et yderst funktionelt sæt, som blot er 25% tungere end HPX modellen. 2,9 kg mod 2,3 kg ifølge vore egne vejninger. Samtidig er materialet noget stivere og grovere i strukturen.

Fælles for både det dyre og det billige sæt er Musto’s prisbelønnede krave. Når man blot én gang har haft den helt op om ørerne og baghovedet i en isnende vind, forstår man, hvorfor så mange er så villige til at betale så meget for Musto’s beklædning. Det kan helt enkelt ikke gøres bedre.

Men Musto er andet og mere end blot jakker og bukser. Musto har ligeledes udviklet en gummistøvle udelukkende til brug ombord på både. Vi har testet topmodellen M2, der har en speciel skridsikker ydersål samt indersål af opskummet isoleringsmiddel, der bedre end neopren holder kulden på sikker afstand.

Kombinér M2 støvlen med HPX sokker i polypropylen samt et enkelt lag fleece, og du kan gå vinteren sikkert i møde ombord!

Gennemblødt til skindet

Skæbnen ville, at Musto tøjet blev testet under de værst (bedste til formålet) tænkelige forhold. Vi var taget fra Als for at fiske ved Avernakø i det sydfynske – på en aldeles våd og regnfuld dag. Vi havde planlagt i lang tid for at få det til at passe sammen. Børn var sikret pasning, båden var klargjort og tøjet skulle testes. Derfor tog vi afsted – hvad vi næppe ville have gjort under almindelige omstændigheder…

Det var den vådeste dag i mands minde. I løbet af de tolv timer, vi var på havet, hørte regnen næppe op mere end ti minutter sammenlagt. Og det var de ti minutter, hvor vi besøgte den enlige købmand på Avernakø for at proviantere! Der var dejlig tørt indendøre…

Musto2

Hætten er en af de geniale ting ved Musto’s beklædning.
© foto Steen Ulnits
 

Udendøre stod regnen ned i stænger, og da vi skulle retur til Als, var vinden tilmed drejet i stik vest og kulede. Modvind og modsø gjorde hjemturen flere gange længere end udturen – og makkeren våd til skindet. Henrik var iført en flydedragt af et anerkendt fabrikat – jeg var klædt i Musto’s HPX.

Da vi kom i land, var Henriks flydedragt totalt gennemblødt. Selv var jeg knastør som før! Ingen diskussion om, at tøjet fungerer perfekt – helt efter hensigten.

Fra heldragt til halvdragt

Al ære og respekt for heldragten, der på det nærmeste er blevet småbådsfiskerens uniform. En herlig varm sag – om vinteren altså. Resten af året er man meget bedre tjent med åndbart tøj, der kan deles på midten – med separat jakke og overalls – samt påklædning efter trelags princippet.

Så kan man lyne op og ned alt efter forholdene og tage beklædningsstykker af eller på. Har man først én gang prøvet at skifte sin elskede heldragt ud med et todelt sæt, kvier man sig ved at trække i heldragten igen – helt enkelt fordi det er så pokkers besværligt i sammenligning.

Man får også et langt bedre indeklima i en 3-lags påklædning, der kan deles på midten og dermed lynhurtigt ændres til et 2-lags.

Det ene øjeblik står man måske på dækket i en stiv østenhyler og pirker efter Sundets stortorsk. I næste øjeblik står man inde i styrehuset og kigger med på ekkoloddet – eller sidder nede i den varme kabys og fortærer et måltid mad. Så er det rart i et snuptag at kunne krænge overdelen helt af – og ikke have den slæbende efter sig som en anden slange halvvejs ude af sit gode skind…

Efter blot et fåtal ture på havet i Musto’s 2-delte sæt med tilhørende inderlag var undertegnede solgt til stanglakrids. Fremover er den flydende heldragt reserveret til vinterens torsketure. Resten af året er Musto blevet et must!

© Steen Ulnits 2000