Med fiskestang fra havkajak

Havkajakken er i dag udgangspunkt for både konkurrencesejlads og naturoplevelser. Men oprindeligt er kajakken et fangstredskab, og til det formål er den stadig lige god!

Havkajakken er i dag udgangspunkt for både konkurrencesejlads og naturoplevelser. Men oprindeligt er kajakken et fangstredskab, og til det formål er den stadig lige god!

Kajakspin

Men man skal ikke glemme, at kajakken oprindelig er tænkt som et fangstredskab – som et lille og let fartøj, der lydløst kan bringe fangeren i nærkontakt med sit bytte – det være sig sæler eller hvaler.

Set i dette lys er det egentlig lidt underligt, at netop lystfiskerne har været ganske længe om at opdage den moderne kajaks fortræffeligheder til netop fiskeri. Netop her er der jo ofte brug for at kunne snige sig lydløst ind på fiskene, når disse fouragerer på lavt vand, hvor de er lette at skræmme.

Fangerinstinktet

Mange har den opfattelse, at en kajak er et spinkelt og ustabilt fartøj, som man kun kan færdes sikkert i, hvis man mestrer “grønlændervendinger” og kan holde hovedet koldt – også under vandet.

De glemmer imidlertid, at udviklingen i de seneste år har været enorm inden for netop kajakker. Nye materialer er kommet til, og nye modeller er udviklet, som opfylder specifikke krav fra forskellige brugere.

De fleste føler sig da også hurtigt ét med den moderne kajak, når den tyst glider gennem vandet. Det er et smidigt fartøj, som hurtigt bringer én fra sted til sted – med et minimalt forbrug af kræfter.

Og det er bestemt ikke svært at sætte sig i den grønlandske fangers sted – hvis blot man har en smule fantasi og urinstinktet i behold. Farvandsbøjerne på den hjemlige bugt bliver da hurtigt til glitrende turkisblå isbjerge i den dybe grønlandske fjord!

Måske dukker en nysgerrig sæl op nær kajakken – måske et iltert marsvin, der puster ud, inden det stikker ned til sildestimerne igen. Eller en forskrækket skarv, der lynsnart dykker igen for først at komme op og på vingerne et halvt hundrede meter borte. Måske sniger man sig ind på en flok fiskehejrer, der på lange ben står i det lave solflimrende vand og spejder efter småfisk.

Det har jeg gjort mange gange, og jeg bliver aldrig træt af det. Naturoplevelser er der altid nok af, når man er afsted i sin havkajak – fiskemuligheder ligeledes.

Med kajakken kan man nemlig ikke blot komme langt omkring – man kan også komme ind på ganske lavt vand, hvor almindelige både ikke kan flyde. Her kan man ofte opleve et aldeles uspoleret fiskeri, ganske enkelt fordi ingen andre kan fiske herinde.

Kajaktyper

Der findes mange forskellige kajakker – nogle, der egner sig til fiskeri, og nogle, der bestemt ikke gør.

Glem først alt om de lange og smalle turkajakker, der ganske vist kan skyde en høj fart og dermed komme langt omkring. De er dog for ustabile til at fiske fra. Her gør man bedre i at vælge en kortere og bredere model – én af dem, man ikke sådan lige vælter i baljen fra!

Jeg har anskaffet mig og testet en havkajak fra newzealandske “Perception” – en kajak af modellen “Acadia”. Den er fremstillet af rotationsstøbt plast, hvilket gør den meget robust, om end lidt tungere end tilsvarende kajakker af glasfiber. Materialet egner sig fint til fiskeri, hvor man ofte strander kajakken eller går i land.

Acadia er 374 cm lang og 72 cm bred. Det placerer den midt i feltet af Perception-kajakker, der spænder fra begynderkajakken “Kiwi” (282 cm lang og 74 cm bred) til langtursmodellen “Fastnet” (502 cm lang og 58 cm bred).

Længde/bredde-forholdet gør Acadia til en meget stabil kajak at fiske fra – en model, man føler sig tryg i lige fra begyndelsen – også som helt grøn i faget. Blot skal man holde sig til kysten og undgå de større bølger, som langtursmodellerne bedre kan håndtere.

Acadia fås i flere udgaver – med eller uden ror og som ekspeditionsmodel. Det er ekspeditionsmodellen med ror og vandtæt skot samt net til fastgørelse af bagage, der her er testet og beskrevet. Blødt skum i ryglænet er heller ikke at foragte, når man skal tilbringe mange timer i sin kajak.

Vi kan uden diskussion konstatere, at netop denne model egner sig fortrinligt til lystfiskeri. Roret gør, at man får en meget lille venderadius og nemt kan holde kajakken i den rigtige retning – selv i hård sidevind. En såre praktisk ting, hvis man ligger og padler langs en stejl skrænt med blink eller wobler i kølvandet – eller har en vildt sprællende fisk for enden af linen.

Fiskeriet

Lad det være sagt med det samme, at kajakker ikke er ideelle til fluefiskeri. Selvfølgelig kan det lade sig gøre, men andre små fartøjstyper – eksempelvis pontonbåde – er langt bedre egnede. Til gengæld er kajakken fin til konventionelt spinnefiskeri og til trolling – til at trække en agn efter kajakken, mens man stille padler sig fremefter.

Sidstnævnte metode gør, at man dækker store vandområder effektivt. Den stiller dog også krav om, at man monterer én eller anden form for stangholder på kajakken – en holder, så man kan sætte stangen fra sig, mens man padler med pagajen. Man kan også blot vælge at stikke håndtaget ind under redningsvesten fortil – i sagens natur den billigste løsning, som dog ikke alle holder af.

Hurtigt vil man også finde ud af, at det er en endog meget god idé at sikre pagajen til kajakken med et stykke tovværk – så man lynhurtigt kan gribe stangen, når der er fast fisk. Hvilket man for øvrigt aldrig er i tvivl om, da selv mindre fisk hurtigt kan sætte en dæmper på fremdriften!

Uden pagaj er man ilde stedt i en lille kajak, der hurtigt driver langt for vind og bølger. Et stykke elastisk tovværk mellem pagaj og kajak er derfor en både enkel og billig forsikring, når man fisker fra sin kajak.

Man vil også hurtigt finde ud af, at et lille anker er guld værd under fiskeriet. Dels når man vælger at gå i land for at holde pause og da ikke vil trække kajakken helt ind til og op på land. Og dels når man har placeret sig over en skrænt eller banke, som man bedst affisker fra en opankret kajak, der ikke driver væk.

Vælg gerne et lille “frokostanker” af paraply-typen. Det vejer under kiloet, fylder ganske lidt og koster endnu mindre. 5-10 meter flagline som ankertov fuldender udstyret, der naturligvis også omfatter en svømmevest, som altid er på! Samme flagline er for øvrigt bekvemt at have til at trække kajakken efter sig med, når man vader inde på lavt vand.

Fiskegrejet

Som nybagt kajakfisker finder man hurtigt ud af, at lange kyststænger er en pestilens ombord. For hvor skal man placere dem, når man ikke fisker? Og det lange håndtag er altid i vejen, når der skal kastes fra siddende stilling.

Men fortvivl ikke. Løsningen er besnærende nær og nem: Køb en teleskopstang på 7-8 fod, som kan kaste op mod 20-30 gram – alt efter formålet. Sørg for, at håndtaget ikke er længere, end at man kan kaste ubesværet fra siddende stilling.

Til formålet har jeg prøvefisket to af Shimanos nye “Catana Telespin” teleskopstænger. Der er tre længder at vælge imellem – 7, 8 og 9 fod – med kastevægte på henholdsvis 5-20, 7-28 og 15-40 gram. Især de to mindste fungerer godt til fiskeri fra kajak – monteret med matchende fastspolehjulhjul fra Shimanos “Catana R” serie.

Når man ikke fisker, er teleskopstangen foldet sammen, så den nemt kan stuves væk i cockpittet – klar til hurtig indsats, da den naturligvis er fuldt rigget med line og agn i sammenskubbet tilstand. Det tager da kun få sekunder at finde stangen frem og trække den ud – klar til kast.

Hjulene fyldes op med 0.20-0.30 mm line – alt efter fiskeri og fiskeart. Seriøse kajakfiskere falder ofte for det langt dyrere multiplikatorhjul, som kræver mindre armbevægelser – under indspinningen. Det er ofte praktisk i kajakkens trange cockpit – specielt under længere tids fiskeri.

Vil man kun fiske fra sin kajak i de varme sommermåneder, behøver man ikke yderligere udstyr. Men hurtigt opstår lysten til også at inddrage de koldere måneder, og da slipper man ikke uden om ekstraudstyr.

Et “spray deck” sikrer, at der ikke kommer mere koldt vand indenbords end højst nødvendigt. Regn med at skulle spendere fra kr. 400,- og opefter på et sådant. Et par overalls af neopren af den type, som dykkerne bruger, er ligeledes en god investering, da de både holder vandet ude og varmen inde. For slet ikke at tale om den indbyggede opdrift, hvis uheldet skulle være ude.

Har man i forvejen en af de korte vadejakker, som de fleste kystfiskere har i dag, er den glimrende til kajakbrug, hvor overtøjet altid skal være kort. Ellers kan man med fordel investere i en vandtæt anorak specielt til formålet. Vælg altid en model med brystlomme til blinkæsken. Priserne starter typisk ved kr. 400,-.

Info

Den testede udgave af Perception’s “Acadia” kajak kostede vejledende kr. 8.695,-. Det gør den til et rigtig godt køb på et marked, hvor gode kajakker ofte koster på den forkerte side af de 10.000 kroner.

Til denne pris får man en kajak med vandtæt skot og aflukkeligt stuverum bagtil samt net til udvendig fastholdelse af yderligere bagage både fortil og bagtil. Med i prisen er også roret, der kan klappes op og ned, alt efter vanddybden.

En vægt på 21 kg gør, at kajakken let transporteres på taget af en bil. Nemmest er det dog, om man er to mand til af- og pålæsning – og bilen ikke er alt for høj. Et par “J-bars” til montering på tagbagagebærer koster nogle få hundrede kroner.

Et par hjul under kajakken gør den let at trække, hvis der er et stykke ned til vandet. Er terrænet jævnt og afstanden ikke alt for stor, klarer man sig fint med små kajakhjul under stævnen. Er terrænet mere ujævnt og afstanden længere, gør man bedre i at investere i større hjul, der placeres midt under båden som på de bredere kanoer. Set til priser fra kr. 400,- og opefter.

Importør, generalagent og forhandler af Perception kajakker i Danmark er:

Nautic Surf & Ski
Golfvej 10
7400 Herning

Tlf. 97 12 29 65 oplyser om nærmeste forhandler

© 2004 Steen Ulnits