Kvinder og lystfiskeri

I lande som USA og Sverige er det almindeligt, at også kvinder fisker. – Hvorfor er det så ikke tilfældet herhjemme?

Det er ikke mange kvinder, der fisker. I hvert fald ikke seriøst. Det ligger ligesom ikke til dem – præcis som det jo heller ikke er ret mange kvinder, der dyrker jagtens glæder.

Maria

© 2004 Foto: Steen Ulnits

Alligevel findes der flere lande verden over, hvor det er helt almindeligt, at også kvinder svinger fiskestangen – gerne sammen med hele familien.

USA og kvinderne

I USA er alting som bekendt større, bedre, hurtigere og vildere. I USA har kvinder da også længe været aktive udøvere af den ædle sport at fange fisk på stang og line.

Tænk blot på koryfæer som den nulevende fluefisker Joan Wulff, hvis afdøde mand Lee Wulff var en af de største lystfiskere, verden nogensinde har set. Joan har stadig sin egen fluefiskerskole, hvor mange kvinder har gjort deres første vaklende fluekast.

Eller tænk på havfiskeren Marsha Biermann, der via TV og video har været med til at lokke mange kvinder ind i folden af fiskere. En kvinde, som har formået at gøre sig gældende i den suverænt mest mandsdominerede gren af sportsfiskeriet ­ Big Game fiskeriet fra store både på åbent hav.

Nu har en tredje amerikansk kvinde blandet sig i debatten. I dagbladet “Florida Today” stod 38-årige Denise Oyler frem som den, der for alvor kan forene kønnene ude ved fiskevandet. Hun ønsker – uden dog at være psykolog med hævet pegefinger – at forene mænd fra Mars og kvinder fra Venus, når det gælder lystfiskeri.

Ud over selv at være en dygtig fisker, der allerede har vundet flere fiskekonkurrencer, er hun også dygtig at markedsføre sig selv og sit budskab. Heriblandt følgende tankevækkende iagttagelser:

Om mænd og fisk

– Aborren er som en mand: Man tror, man har ham på krogen. Men vender man et øjeblik ryggen til, er han straks væk igen…
– Ørreden er lettere at have med at gøre: Den er vild med det hele og altid i fuld vigør. Derfor ved man i regelen, hvor man har den…

AG

© 2004 Foto: Preben Petersen

 Som dansk lystfisker må man dog konstatere, at frøken Oyler’s kendskab til danske havørreder er ganske mangelfuldt – hvis overhovedet eksisterende. De er ikke altid så lette at have med at gøre.

 

Denise Oyler konkluderer frejdigt følgende ud fra sine iagttagelser om mænd og fisk:

– Gå gerne ud med en aborre, for det er aldrig kedeligt. Men gift dig hellere med en ørred!

Frøken Oyler har endnu en sammenligning, der primært må formodes at henvende sig til kvinder:

– At vælge kunstagn for den aktuelle fiskedag er som at vælge påklædning om morgenen: Man kigger sig om i klædeskabet, vælger noget, man kan lide, og finder så et par sko, der matcher. På samme måde kigger man rundt i sin grejboks, til man finder noget, man tror matcher de tilstedeværende fisks fødeemner. Og det fisker man så med!

Skandinavien og kvinderne

Grejbranchen er nu i høj grad ved at få øjnene op for de fiskende kvinder. Ikke mindst amerikanske Orvis gør meget for at få flere kvinder i folden. Således var hele 8 sider af forrige års store Orvis katalog helliget beklædning specielt til kvindelige fluefiskere.

Mange af de traditionelle genstande såsom waders og fiskeveste kan nu fås i kvindemodeller, der tager hensyn til kvinders anderledes kropsbygning. Og der fokuseres i stigende grad på de – dog stadig ret få – kvinder, der i dag lever og lever godt som professionelle fiskeguider i salt- og ferskvand. De mangler da heller ikke – mandlige – kunder…

AG2

© 2004 Foto: Preben Petersen

 I Sverige er der gamle traditioner for, at hele familien sammen tager ud for at fiske. For svenskerne er fiskeriet en helt naturlig del af det at færdes ude i naturen. Også for familiens kvindelige overhoved, der ofte betragter fiskeriet på linje med bærplukning og svampesamling. Som en måde at skaffe familien et frisk og velsmagende måltid mad på.

I Norge er det ikke helt så almindeligt at se kvinder svinge fiskestangen. Her er fiskeriet stadig en udpræget mandesport. Alligevel kommer den nok mest kendte kvindelige lystfisker i hele Skandinavien fra netop Norge. Få kvinder har gjort så meget for at bringe fiskesporten ud til kvindekønnet som den norske jente Torill Kollbu, Fluernes ukronede Droning.

Torill har berettet om sit fluefiskende og fluebindende liv på TV og er dermed kommet ud til millioner af potentielle kvindelige lystfiskere. Torill har gjort meget ud af, at man godt kan fiske uden at være iklædt samme hi-tech kampuniform som sin mandlige kollega. Således har hun – sikkert dog mest til ære for TV fotograferne – optrådt med fluestang og iklædt norsk folkedragt med struttende skørter!

Danske fiskekurser for kvinder

Så ekstrem behøver man nu ikke at være, hvis man er kvinde og gerne vil prøve kræfter med lystfiskeriet. Et par almindelige jeans kan gøre det – i hvert fald så længe der ikke skal vades!

Den nye direktør for Aarhus Teater, Madeleine Røn Juul, er en af de kendte danske kvinder, der har svinget fiskestangen regelmæssigt siden barneårene. I et interview i Jyllands-Posten fortæller hun, hvordan hun fiskede sammen med sin far, når hun som delebarn var på besøg hos ham. Med den enkle begrundelse, at samværet ikke skulle blive én stor Tivolitur, som hun så rammende siger det.

“Jeg har simpelthen bare stået ved så mange strande og fisket, at det er utroligt. I ferierne tog vi til Sejrø med en del andre, og den altoverdøvende konkurrence lød på: Hvem kan fange en havørred?

Og et år – jeg var vel bare 10 – fik jeg en havørred, og det vel at mærke samtidig med, at ingen af de voksne fangede én. Sådan en oplevelse giver aldrig slip.”

Et af de steder, hvor fiskende kvinder hyppigst optræder herhjemme, er faktisk småbådsfiskeriet – måske i takt med, at småbådene stedse bliver større og mere komfortable. I hvert fald har mange kvinder valgt at følge med deres mænd på havet – i jagt på stærke fisk og gode naturoplevelser.

Herude stortrives kønnene sammen i en hobby, der i meget høj grad er præget af sammenhold og kammeratskab. På havet har alle brug for hinanden. Her er man mere kolleger end konkurrenter

De danske småbådsfiskeklubber kan kontaktes på følgende telefonnumre:

Jysk Småbådsfiskeklub: 86 40 82 42 eller 86 38 17 14
Fyns Trollingklub: 65 38 21 42 eller 75 58 28 21
Sjællands Småbådsfiskeklub: 49 16 08 30 eller 64 75 22 63

Danmarks Sportsfiskerforbund afholder regelmæssigt specielle kurser med og for kvinder – kurser, hvor kvinder kan stifte bekendtskab med fisk og fiskeri uden hele tiden også at skulle forholde sig til mænd! Det er der tilsyneladende mange kvinder, som sætter stor pris på

Nærmere oplysninger om fremtidige fiskekurser for kvinder fås hos Danmarks Sportsfiskerforbund på telefon 75 82 06 99 eller internetadressen www.sportsfiskeren.dk

© 2004 Steen Ulnits