Jolla Sailfish
Da jeg var barn og boede i Greve Strand på Sjælland, fandtes der et benzinmærke ved navn “Esso”. Et navn, der i USA blev til “Exxon”, indtil også det blev for belastet – ikke mindst af oliekatastrofen fra det grundstødte tankskib “Exxon Valdez” i Alaska.
Men i de hæsblæsende 60‘ere, hvor Beatles gæstede Danmark og alt var “Peace, Love and Understanding”, da udtænkte Esso det smarte slogan, som tog hele Danmark med storm – store som små:
“Kom en Tiger i Tanken!”
Ideen var naturligvis, at der var voldsomme vilddyr i Essos benzin, som ingen andre mærker kunne leve op til. Formel 1 på flaske. I hvert fald kunne vi drenge ikke drømme om at køre på andet end Esso i de dage. Hvis vi altså havde haft noget at køre i…
Anyway, Esso er long gone, opkøbt af norske Statoil – Exxon ligeledes. Men tigeren lever videre i manges bevidsthed. Den dukkede da også straks op i min, da jeg læste om den finske startup virksomhed “Jolla”, der har samlet nogle af stumperne fra nu også hedengangne Nokias afdeling for smarte telefoner.
Nokia og Microsoft
Som det måske er nogle bekendt, så måtte Nokia trække stikket og opgive sit verdensherredømme, da Apple i 2007 lancerede sin første smartphone – den nu suverænt verdensførende iPhone. Nokia havde sovet i timen og kom alt for sent med på smartphone vognen.
Da de gæve finner endelig vågnede op, var det allerede for sent. Apple sad på flæsket og tjente alle pengene, mens Google med sit gratis Android styresystem sad på de største markedsandele – uden dog at tjene noget på det. Ud over naturligvis indtægterne fra den indbyggede søgemaskine.
Nokia måtte slikke sårene og efterfølgende inkassere en økonomisk øretæve i milliardklassen. Aktiekursen styrtdykkede, og folkene bag Nokia måtte til sidst bede om hjælp udefra – i form af amerikanske Microsoft, som også havde sovet i timen og ikke formået at løfte sit hidtidige styresystem ud af sumpen. Microsoft stod nu klar med et helt nyt mobilt styresystem – Windows Phone – men de manglede noget gedigen hardware at putte det ind i.
Den side havde Nokia til gengæld helt styr på, og de to giganter mødtes nu i et fornuftsægteskab, som i hvert fald ikke Nokia var vildt begejstrede for. Men der var penge i skidtet – faste millionindtægter fra Microsoft – så pagten blev forseglet, og Nokias smartphones udkom i et stykke tid med Windows Phone i deres elegante og velfungerende Lumia smartphones.
Til sidst endte det, som alle havde forventet det: Microsoft købte hele Nokias telefonafdeling, som dermed var en saga blot.
MeeGo matters
Inden det var nået så langt, havde Nokias mange dygtige teknikere arbejdet på et alternativt og Linux-baseret styresystem ved navn “MeeGo”. De nåede sågar at lancere en enkelt smartphone baseret på netop Meego, inden eventyret var overstået.
Det blev kulttelefonen N9, som jeg lige akkurat nåede at erhverve mig et eksemplar af. En fremragende og smukt designet lille 4 tommers sag, hvor navigationen næsten helt var baseret på “swipe” bevægelser. Og det i så høj en grad, at Nokia oprettede et helt “Swipe” website dedikeret til N9 telefonen og MeeGo styresystemet.
Men ak. Alt dette var desværre slut, da Microsoft endeligt overtog Nokias telefonafdeling. I tusindvis af finske medarbejdere fik en længe ventet fyreseddel – dog med ofte meget gunstige aftrædelsesordninger. Faktisk gik Nokia så vidt som til at give forlænget udviklingsstøtte til et antal ingeniører, som ville fortsætte med MeeGo styresystemet og etablere deres eget firma i eget navn.
Det var en lang historie for at nå frem til i dag, hvor en håndfuld af disse tidligere Nokia ingeniører nu kan præsentere frugterne af deres arbejde og udviklingsstøtten fra Nokia. Vi har længe vidst, at nogle af dem var gået sammen i et nyt firma ved navn “Jolla”, og at de på et tidspunkt ville barsle med en ny smartphone baseret på et videreudviklet MeeGo system.
Enter Jolla Sailfish
Den tid er nu kommet, og Jolla har for nylig præsenteret deres førstefødte med et nyudviklet, men stadig Linux-baseret styresystem kaldet “Sailfish”. Navnet skyldes angiveligt, at sejlfisken dels er verdens hurtigste fisk (læs artiklen “Havets TopTi” ved at klikke her), og dels at systemet bare kører derudaf – som en fisk i vandet!
Selve navnet “Jolla” er finsk og betyder “lille sejlbåd”. Navnet refererer sikkert til en skrivelse fra Nokia/Microsoft bossen Stephen Elop, hvori han kalder det daværende Nokia for “a burning platform”, som det gælder om at komme væk fra hurtigst muligt. “Jolla” er i så fald redningsbåden!
I samme maritime ånd har Jolla kaldt deres egen app store for “Jolla Harbour” – et sted, hvor native Sailfish programmer kan komme sikkert i havn, når bølgerne ude på OS havet går højt. En kendsgerning, der straks gjorde det relevant at placere denne artikel under kategorien “Småbådsfiskeri”…!
Hvorom alting er, så vil et styresystem med navnet “Sailfish” altid interessere en fisker som mig, der selv har landet flere sejlfisk i 100 lbs. klassen – på flue og fluestang, vel at mærke. Det er oplevelser, som har givet mig den allerstørste respekt for sejlfisken, og den respekt fører man naturligvis over på et produkt af samme navn – i hvert fald indtil andet er bevist.
Mit stadig korte bekendtskab med den elektroniske sejlfisk har heldigvis været klart positivt – i hvert fald når man holder sig til de native apps, som Jolla og andre har udviklet til netop Sailfish. Dem swiper man sig let og ubesværet igennem. Som en kniv gennem smør. Som en sejlfisk gennem vandet.
Her lyver producenten bestemt ikke, når han lover en helt ny brugeroplevelse, der mest af alt er en stærkt forbedret version af N9’erens.
Pt. er det stadig mangelen på native Sailfish apps, der er største problem for Jolla. Præcis som det var det og til dels stadig er for Windows Phone, der selv efter flere år mangler nogle af de obligatoriske apps. Således er eksempelvis Dropbox først for ganske nylig kommet i hus hos Windows Phone. Efter flere års pinligt fravær.
Jolla og Sailfish OS er et åbent økosystem – som også Google var det engang for snart flere år siden. I hvert fald indtil Samsung begyndte at trække Android for langt væk fra Google og den livsvigtige Google Search, som jo registrerer alle tænkelige oplysninger om brugerne, deres interesser og forbrugsvaner. Og som efterfølgende sælger disse oplysninger til højstbydende blandt Google AdWords annoncørerne.
Jolla Sailfish hylder i modsætning hertil anonymiteten. Jolla registrerer ikke brugernes aktiviteter og er dermed et ægte alternativ til Google’s Android. Jolla siger i samme åbne ånd, at hvis man mangler en app – så skal man da bare lave den selv og lægge den op i Jolla Harbour. – Hvor svært kan det nu lige være?
The Other Half
Derimod har jeg lidt svært ved at se det geniale i den fysiske konstruktion, der består af en normal telefondel med skærm, elektronik og batteri, som så forsynes med et mere eller mindre specialiseret bagstykke: “The Other Half”, som Jolla så rammende kalder det.
Også The Other Half er en videreudvikling af et tidligere Nokia koncept, som blev skrinlagt med salget til Microsoft. Fjerner man bagstykket – den anden halvdel – er der fri adgang til SIM-kortet og det udskiftelige batteri. En efterhånden sjælden ting i vore dage, hvor flere og flere smartphones jo leveres med indbygget batteri, der ikke kan udskiftes.
Ideen er såmænd god nok: Ved at udskifte bagstykket, kan man modificere sin telefon og målrette den til specielle formål. Det sørger den indbyggede NFC chip for. Via denne chip fortæller bagstykket telefonen, hvad der skal ske og hvordan den skal opføre sig.
Det kunne være et bagstykke, som giver plads til et ekstra stort batteri. Det kunne også være et bagstykke, som byder på en udvidet kameradel. Eller et bagstykke med indbyggede solceller til opladning af batteriet i afsides egne. Eller med indbygget satellitmodtager. Eller noget helt andet. Kun fantasien sætter grænser.
Ideen er som sagt god nok – blot mangler der i skrivende stund stadig nogle gode bud på sådanne Other Halfs. Så vi venter spændt på at se, om ideen kan bære. Indtil videre er det mest af alt en gimmick, at de tilgængelige forskelligt farvede bagstykker blot kan koordinere layout og tema på styresystemet.
Android: MeToo!
Jolla har været meget bevidst om, at Windows Phone aldrig slog igennem, som Microsoft havde håbet det. Trods et markedsføringsbudget af astronomisk størrelse. Og trods et ellers fremragende og nytænkende styresystem. Der manglede helt enkelt de mange, mange apps, som både Apple og Android har at byde på i deres økosystemer.
Jolla har sikret sig, at samme skæbne ikke skal overgå dem. De har derfor givet Sailfish mulighed for også at køre alle de Android apps, hjertet måtte begære. Jolla har til formålet inkluderet en Dalvik Engine til afvikling af Android applikationer, som imidlertid må installeres ad bagvejen – via sitet Yandex, som er præinstalleret af Jolla.
På YouTube kan man dog finde vejledninger til hacks, der muliggør direkte installation af apps fra Google Play. Men man skal vist være mere skarp på tastaturet og terminalen, end jeg er, for at komme sikkert i havn hos Google – ridende på ryggen af en sejlfisk med 112 km i timen…
De allerfleste Android apps kører fortrinligt på Jolla Sailfish, men der kan dog være enkelte begrænsninger i funktionaliteten. Der er kendte problemer med flere spil, så hvis man er til spil på telefonen, bør man måske vente lidt endnu på sin sejlfisk.
Jolla Sailfish telefonen kan købes direkte fra producenten i Finland, hvor prisen såmænd også er ganske rimelig – €249 for 16 GB modellen, der hidtil er det eneste valg. Men lur mig, om den ikke vil kunne fås billigere end som så i det kommende januarudsalg – eksemplevis hos Amazon i England. Man skal dog regne med, at tilbehør som Other Halfs indtil videre kun vil kunne fås direkte fra Jolla på www.jolla.com.
Konklusion: Kom kun roligt en sejlfisk i lommen. Så er du sikker på at skille dig ud fra den gemene hob af iPhones og Androids. Og det kan jo for nogle være et mål i sig selv!
© 2014 Steen Ulnits
Efterskrift: Du spørger måske dig selv, hvad denne smartphone nu har med lystfiskeri at gøre. Ud over navnet Sailfish, naturligvis. Og så det faktum, at “jolla” på finsk betyder “lille sejlbåd”. Det enkle svar er: Intet. Absolut intet. Artiklen afspejler blot min egen ind imellem lidt nørdede tilgang til livet! Lidt phonofil har man vel lov at være…
Efter-efterskrift: Efter nogle spage forsøg på at udvikle egen hardware til egen software måtte Jolla til sidst kaste håndklædet i ringen. De havde ikke resurserne til at kæmpe videre mod overmagten fra Apple og Google. Selv Microsoft kunne jo ikke klare sig i konkurrencen, men måtte droppe Windows Phone.
Sailfish OS lever dog videre blandt nørder, som i dag kan installere Sailfish X på deres Sony Xperia X smartphones. Hvis nogen altså skulle være interesseret…
Del denne artikel: