Askeladden “Trolling” & “Angler”

Norske Askeladden har produceret både siden 1911. Først i traditionelt træ, som holdt ved til slutningen af de glade 60’ere. Og siden i plast, hvilket påbegyndtes i 1957.

Navnet “Askeladden” blev taget i brug i 1959 og har lige siden været et synonym for glasfiberjoller og -både af højeste kvalitet. Aldrig både, som har villet eller kunnet konkurrere på prisen. Men altid både, som aldrig gik på akkord med kvaliteten.

askelade

Det har resulteret i en hidtidig produktion af flere end 80.000 Askeladder fra værftet i Hagavik ved Bergen – Norges største producent af småbåde. Omsætningen i 1996 oversteg 40 millioner norske kroner!

Askeladden har fortrinsvis været kendt for sine klinkbyggede glasfiberjoller, der ses overalt i Skandinavien. Små, søstærke og retningsstabile joller, der sejler lige godt for årer som for motor.

Men Askeladden producerer så sandelig andet og større end lige netop disse småjoller. Askeladden er også hurtige joller i 4,5-6 meters klassen – både, som går både 30 og 40 knob uden problemer.

“Trolling”

Flere af dem egner sig udmærket til sportsfiskeri, men det er først nu, at Askeladden for alvor har fokuseret på sportsfiskerens specielle ønsker med introduktionen af specielle fiskebåde. Vi har set nærmere på to splinternye ’97 modeller, som begge er bygget over det samme 5 meters skrog.

Fribordet er højt – 65 cm indvendigt og 75 cm udvendigt – hvilket giver en god følelse af tryghed og noget at læne sig op af under fiskeriet. Dørken er intet mindre end kolossal og må nærmest lignes med et mindre dansegulv! Stort og plant med masser af arbejdsplads for seriøse sportsfiskere.

Skrogformen er bred helt ud i næsen, hvilket giver mere plads indenbords end de spidsere V-skrogs både. Trods den brede næse går båden fint gennem søerne, som dog ikke var specielt høje, da vi testede båden ud for Ebeltoft.

Bådene er godkendt til motorer op til 40 HK, men vi testede med 50 4-taktende og tyste Mercury heste på hækken. En god kombination, der gav topfarter på op imod de 30 knob. Fabrikken lover 26 knob med de godkendte 40 HK.

Det bedste ved båden – den kolossalt store og plane dørk ufortalt – er dog indretningen, som er herligt simpel og funktionel. Ingen overflødige dikkedarer her, hvor valget står mellem en enlig centerkonsol og to sidekonsoller.

“Angler”

I begge tilfælde er konsollerne små enmands pladser, som ikke levner meget rum til anden elektronik end et enkelt ekkolod – helst naturligvis med indbygget GPS, så pladsen udnyttes bedst muligt.

Vælger man centerkonsollen – der findes på “Trolling” modellen – vil man glæde sig over den gode plads, som den smalle centerkonsol giver ude i siderne. Samt det bekvemme og praktiske helm-sæde, der kan vendes både for og bag.

Har man sejlet blot et stykke tid i en af markedets øvrige centerkonsolbåde i 5 meters klassen, så vil man forstå at værdsætte “Trolling” modellens gode plads i siderne. Den brede tomands konsol i markedets øvrige både med centerkonsol levner kun ringe plads til at færdes mellem for- og agterskib.

Sådan er det altså ikke på “Trolling”, hvor det til gengæld kniber med siddepladsen. Har man brug for en ekstra stol til makkeren, så skal man i stedet vælge “Angler” modellen, som er forsynet med to sidekonsoller og to drejestole. Trods de to stole og konsoller er der god plads midtskibs til at komme frem og tilbage i båden. Et langt søgelænder giver samtidig oceaner af plads til montering af stangholdere.

Sammenfattende er der tale om spartansk udstyrede småbåde, som målrettet henvender sig til deciderede “hard core” fiskere. Der er villige til at skippe komforten for i stedet at få vel nok markedets bedste arbejdsplads under sportsfiskeriet.

Man skal blot være klar over, at bådene ikke rummer mange steder, hvor grejet kan stuves tørt af vejen. Faktisk er der kun et enkelt større stuverum. Og det er endda ikke ret stort.

Data:
Vægt u/motor 430 kg
Bredde 1,95 m
Længde 4,95 m

© 1998 Steen Ulnits