Nikon Coolpix P900

IMG_1968

Dette er ikke ligefrem et kamera til undervandsfotografering. Nikons nye P900 er i stedet tiltænkt naturinteresserede foto-entusiaster.

Når jeg tænker tilbage på rejser og fisketure til nær og fjern, så dukker der altid billeder op på nethinden. Mentale billeder, jeg gerne ville have haft på skærmen i digital tilstand. Eller dyr og fugle på så lange afstande, at de ikke tillod mig at få rigtige billeder af dem med hjem.

Men nu er jeg kommet ét skridt nærmere virkeliggørelsen af den gamle drøm om at tage alle de gode oplevelser med hjem til skærmen, så også andre kan få glæde af optagelserne. Så man kan dele sine oplevelser med andre ligesindede.

Jeg har nemlig investeret i det nye Nikon Coolpix P900 kamera, som med en helt fantastisk zoom på 24-2000 mm giver muligheder, jeg aldrig har haft før. Hele 83X optisk zoom, hvilket er præcis lige så fantastisk, som det lyder.

Læg hertil et optisk billedstabiliseringssystem (OIS), der muliggør håndholdte optagelser, der førhen krævede et tungt stativ. Et stativ, som man kun undtagelsesvis gider medbringe og bruge. Man er jo et dovent svin, når det virkelig gælder. Jeg er i hvert fald – som klatfotograf af Guds nåde…

Der er tale om et såkaldt “bridge” kamera, der er stort som et spejlreflekskamera. Men som har en fast optik, der ikke kan udskiftes.

Man plejer jo altid at fremhæve SLR spejlreflekskameraet for dets udskiftelige objektiver, som gør denne kameratype præcis lige så alsidig og fleksibel, som man har midler og objektiver til. Jeg har selv været gennem ganske mange SLR kameraer siden det første i 1978 – et Olympus OM2.

Efter en årrække med Olympus og Kodachrome følte jeg mig totalt svigtet, da den digitale tidsalder indtrådte. I modsætning til Canon  og Nikon, hvis gamle objektiver fortsat kunne bruges med de nye digitale kamerahuse, trak Olympus stikket helt ud og efterlod os trofaste OM-brugere med en række fremragende, men nu aldeles værdiløse objektiver. Det har jeg aldrig rigtig tilgivet dem…

Anyway. Efter ganske kort tid med det nye P900 stod det klart, at jeg jo slet ikke behøvede at kunne skifte optikken ud. Den indbyggede optik klarede alt fra landskaber i vidvinkel over portrætter og closeups til fugle og dyr på langt hold. Og så var der jo lige muligheden for et par håndholdte moon shots af rigtig god kvalitet…

Den indbyggede blitz på P900 er noget højere, end man er vant til at se den – helt enkelt for at kunne nå ned foran det store og lange objektiv.

Her vokser træerne dog ikke så langt ind i himlen, som man kunne have ønsket sig. Optikken selv kan fint fokusere ned til 1 cm’s afstand, men herinde skygger optikken altså helt for blitzen, der således ikke erstatter en rigtig ringblitz til det rigtig tætte closeup arbejde.

IMG_1248

Den indbyggede flash er TTL styret  – det vil sige, at den selv lukker ned for lyset under optagelsen, når der er afgivet lys nok fra flash’en – og overraskende stærk af sin størrelse. Således kan den oplyse motiver, som er flere meter væk – afhængigt naturligvis af afstanden til og reflektionen fra motivet.

Er baggrunden meget mørk, kan det i regelen svare sig at zoome lidt ind på motivet først. På den måde undgår man, at baggrunden sluger alt for meget blitzlys.

Nikon Coolpix P900 kan bruges på grøn fuldautomatik, hvis man er ny udi fotograferingens svære kunst. Eller man kan vælge mellem de traditionelle blændeprioriterede (A), lukkertidsprioritede (S) eller den helt manuelle mode (M), hvor man selv indstiller det hele.

Den fuldautomatiske mode giver rigtig gode resultater de allerfleste gange. Skulle der være brug for at kompensere for vanskelige belysninger, slår man i stedet over på den programstyrede (P), hvor man selv kan gribe ind i automatikken og kompensere med op til plus/minus 2 EV.

I tilgift til disse traditionelle optage-modes er der en række scene-modes, som er specielt tilpasset specifikke formål. Jeg nævner i flæng Portræt, Sport, Fest, Strand, Sne, Solnedgang, Skumring, Nærbillede, Mad, Museum, Fyrværkeri, Sorthvid, Modlys, Panorama, Kæledyr, Måne, Fugle samt Interval.

Man får kort sagt det hele serveret i P900 – også de lidt mere avancerede muligheder såsom natfotografering og astronomiske optagelser, der ellers kan være lidt svære at gå til for en begynder. Og det hele virker. Men så laver Nikon jo heller ikke så meget andet!

Nikon Coolpix P900 er som allerede sagt et stort og tungt kamera, som man kun tager med, når man virkelig vil fotografere. Således vejer det knap 1 kg og måler fuldt udzoomet hele 23 cm. Bredden er mere beskedne 14 cm.

Men når først de mange, mange features er fundet frem og fundet ud af, virker det som et helt almindeligt kamera, der trods sin størrelse ligger rigtig godt i hånden. Alt er inden for bekvem rækkevidde af tommel- og pegefinger. Knappen til videooptagelse, som på mange kameraer ofte er uheldigt placeret, sidder rigtig godt og naturligt på P900. Lige til tommelfingeren.

Søger og skærm blev jeg hurtigt meget begejstret for. Det er garanteret klassens bedste og mest gennemtænkte setup. Skærmen kan foldes ud og vendes om, så den peger bagud til normale optagelser. Eller fremad til selvportrætter med timer. Så man er helt sikker på, at man nu også har placeret sig rigtigt. Endelig kan skærmen vendes indad, så den er beskyttet under transport. En rigtig smart og praktisk detalje, der få alle andre løsninger til at virke forældede.

Smart og praktisk er det også, at der i tilgift til skærmen er en indvendig elektronisk søger. Ikke mindst i solskin er denne funktion så godt som uundværlig. Samtidig har P900 en indbygget sensor, der selv registrerer, når man nærmer sig søgeren med øjet. Da slukker den automatisk skærmen og tænder søgeren. Sådan skal det gøres, Nikon. Thumbs up!

IMG_0988

Lange telelinser er som udgangspunkt lig med skyhøje priser, lav lysfølsomhed, lange lukkertider samt behov for et stativ, så man undgår rystede billeder.

For at afhjælpe dette medfødte problem hos lange telelinser indbygger man forskellige systemer til billedstabilisering. De billigste er elektroniske – de dyreste optiske.  OIS kalder man dem – Optical Image Stabilization.


Nikon Coolpix P900 er forsynet med et yderst vellykket OIS, der ifølge producenten selv gør det muligt at lave frihåndsoptagelser ved længere lukkertider end hidtil. Svarende til hele 5 blændestop, skriver fabrikanten, der samtidig har givet sit eget system dette imponerende navn:

“5.0-stop Dual Detect Optical Vibration System”

Sådan. Ikke et øje er tørt. Hvorvidt de lovede præstationer så også er objektivt (!) korrekte, er det vanskeligt at udtale sig om. Men i felten opleves systemet i hvert fald som overordentlig vellykket. Man kan lave frihåndsoptagelser på tider og steder, hvor det førhen var umuligt. Det er den klare subjektive oplevelse.


Vi lever i en trådløs tidsalder, hvor antenner til GPS, WiFi og NFC er en naturlig og uundværlig del af hverdagen. Stort set alle smartphones har indbygget GPS modtager, så de altid ved, hvor man er, og hvor billederne er taget. Og de fleste af os går på nettet via WiFi eller mobilt bredbånd. Mindre og mindre foregår via det gamle kobber i de trukne kabler.

Nikon Coolpix P900 er ingen undtagelse, men helt i takt med tiden. Den indbyggede GPS registrerer løbende, hvor billederne tages, og med NFC kan man med en let berøring udveksle fotos mellem kompatible smartphones og kamera.

Det samme gælder WiFi. Med et enkelt tryk på en dedikeret knap etablerer kameraet sit eget trådløse netværk, som man så kan logge sig på med sin smartphone. Herefter er overførsel af fotos fra kamera til smartphone det rene Piece of Cake – ved brug af Nikon’s egen “Wireless Mobile Utility” app. Hvor tidligere Nikon apps virkede meget PC-agtige, har såvel interface som design fået en grundig overhaling her.

Man trykker blot på kameraets dedikerede WiFi knap, hvorefter kameraet etablerer sit eget WiFi netværk. Det logger man sig på med sin smartphone af hvilket som helst fabrikat, vælger “overfør fra kamera”, og venter så ellers på, at billederne bliver overført. Det går hurtigt og smertefrit – stik modsat den tvivlsomme brugeroplevelse og ustabile funktion for blot nogle få år siden.

IMG_2112

Konklusion: Den indbyggede megazom på 24-2.000 mm sætter dette bridge-kamera fra Nikon i en klasse for sig. Hele 83X zoom! Det giver muligheder, som intet andet kamera tilbyder – hvis man ellers forstår at udnytte dem og kender de indbyggede begrænsninger.

For heller ikke her vokser træerne ind i himlen, selv om den indbyggede billedstabilisering er rigtig vellykket og gør det muligt at lave håndholdte optagelser på meget lang brændvidde. Blot skal man ikke sætte næsen op efter yderligere redigering af RAW-filer. Dem kan P900 nemlig ikke tage – uvist af hvilken grund. Tydeligvis et stort problem for nogle anmeldere, men ikke for mig.

De er et stort og tungt kamera, som kan virke lidt klodset i vore dage med smartphones, der uden problemer smutter ned i en bukse- eller skjortelomme. Derfor er det på ingen måde et kamera, der erstatter smartphone eller point-and-shoot kameraer, som altid kan følge med – uanset hvad man ellers har gang i.

Nikon Coolpix P900 er i stedet et kamera, man tager om halsen, når man skal ud for at fotografere – ikke fiske, jage eller andet. Dertil er det for stort og tungt.

Men så er det også et helt fantastisk kamera til prisen:

Set til kr. 4.495,- hos wupti.com

 Tekst © 2017 Steen Ulnits

Samtlige ovenstående naturfotos er hentet fra min Instagram-profil, der snart runder ét tusinde fotos fra nær og fjern.