Mexico

En billedspækket situationsrapport fra årets pilgrimsrejse til Mexico. Der er kridhvide strande af koralsand og turkisgrønne “flats” med masser af bonefish, tarpon og permit!

Placeret på en lang landtange med det åbne Caribien på den ene side og den lukkede mangrove på den anden ligger den idylliske “Pesca Maya” lodge. Her er der altid gode fiskemuligheder – uanset vejr og vind. Det er der ikke mange andre lodges, som kan tilbyde.

cabana

Vi bor i stråtækte “cabanas” direkte ned til en kridhvid sandstrand.
© foto 2000 Steen Ulnits

Blæser det for meget til at tage ud på åbent hav, hvor de største bonefish typisk tages, fisker man blot efter de lidt mindre inde i mangroven – hvor for øvrigt også de allerfleste permit og tarpon holder til.

Lodgen ligger på halvøen Yucatan, og undervejs derned kører man forbi nogle af de største Maya-ruiner på hele Yucatan. De stråtækte “cabanas”, som vi bor i, ligger lige ned til den smukkeste hvide sandstrand. Lodgen selv ligger lige inden for grænsen til det omkring 25.000 km2 store Sian Ka’an naturreservat.

Her vrimler det med grå og hvide pelikaner, hvide skestorke og røde flamingoer, hvide og blå fiskehejrer, rødbrystede fregatfugle og grønne papegøjer. Sågar en enkelt saltvandskrokodille kommer vi på skudhold af, da vi en dag suser gennem en snæver kanal i mangroven.

guide

En god guide giver langt bedre chancer for kontakt med bonefish.
© foto 2000 Steen Ulnits

 Der er således flere muligheder for spændende udflugter. For os fiskere såvel som eventuelle ikke-fiskende ledsagere. “Pesca Maya” lodgen er derfor ideel for dem, der gerne vil have kone eller kæreste med – i tilgift til fiskestangen!

Bonefish

Det er den allesteds nærværende bonefish, der udgør essensen af min årlige tur til “Pesca Maya” lodgen på Yucatan halvøen i Caribien.

Bonefish er ideelle fluefisk, da de er sky, men alligevel til at fange. Når først de får kig på fluen, kan de slet ikke styre deres entusiasme. Og så kan de løbe, som ingen anden fisk kan. Har du aldrig før set din bagline, så er der her garanti for denne grænseoverskridende oplevelse!

bonefish

Bonefish som denne går ofte i flokke, der tailer på 10-20 cm vand!
© foto 2000 Steen Ulnits

bone

En fin bonefish har ladet sig overliste af en simpel krabbeflue.
© foto 2000 Steen Ulnits

 De fleste bonefish vejer omkring kiloet – med store eksemplarer på det dobbelte. Til gengæld er der mange af dem, og på en enkelt eftermiddag i foråret lykkedes det mig at lande en halv snes stykker under mildest talt ugunstige forhold. Blæst og lavthængende skyer gjorde eftermiddagen til en blandet fornøjelse – lige indtil jeg og min guide nærmest faldt over en kæmpeflok sultne bonefish i en lille lagune.

Og sultne – det var de. De nærmest sloges om at komme først til fluen, når den blev serveret korrekt for næsen af flokken!

Tarpon

Hvor bonefish bare løber og løber, når de mærker krogen, så bare springer og springer den sølvskinnende tarpon. Der går ikke et sekund, fra fisken mærker krogen, til den hænger sprællende i luften.

Vi fisker bonefish i åbent farvand over lavvandede flats, men tarpon i små lukkede creeks med krystalklart vand over den hvide kalkbund. Det er et fiskeri, der kræver sin mand og præcise kast. Samt selvkontrol og karakterstyrke, når fluen alligevel får fat i en mangrovegren i stedet for en tarpon…

babytarp

Der fiskes under trange kår – mellem grene og trærødder.
© foto 2000 Steen Ulnits

babytarp2

Der går ikke et sekund, fra fisken mærker krogen, til den er i luften.
© foto 2000 Steen Ulnits

babytarp3

Baby tarpon er ikke store. Men de kæmper som langt større!
© foto 2000 Steen Ulnits

 Ovenstående billeder fortæller bedre end mange ord, hvad dette fiskeri går ud på. Og så foregår det samtidig i selskab med et rigt fugleliv og glubske alligatorer…

Langt de fleste baby tarpon i mangroven vejer 1-5 kg, men der kroges regelmæssigt fisk på både 10 og 20 kg. På let grej er de dog mere end vanskelige at styre, men det ser altid imponerende ud, når så store fisk kaster sig meterhøjt ud af vandet…

Baby tarpon tager vi normalt på fluegrej klasse 7-8, hvilket sikrer mindeværdige fighter i det tætte buskads. Men der skal sættes hårdt mod hårdt, hvis man vil vinde kampen med de sølvskinnende og storskællede springfyre.

tarpon3

Tarpon er en af de få fisk, der vandrer mellem fersk- og saltvand.
© foto 2000 Steen Ulnits

tarpon4

Tarpon har ingen tænder. De landes derfor let i underkæben.
© foto 2000 Steen Ulnits

Permit

Det lykkedes os heller ikke i år at fange nogle af disse “ultimative” fluefisk, selv om vi havde skud til flere mindre – og en enkelt rigtig stor. Så her kommer i stedet et billede af den velsmagende “mojarra”, som vi til gengæld fangede ganske mange af.

Kan man abstrahere fra muligheden for fangst af tarpon, kan man på let klasse 5-6 grej og små fluer opleve et forrygende fiskeri efter disse flueglade småfyre med den imponerende flab!

mojarra

Den velsmagende mojarra har en imponerende teleskopmund.
© foto 2000 Steen Ulnits

 Kunne du tænke dig at prøve kræfter med ovennævnte fiskearter – på flue – og samtidig gøre det i underskønne omgivelser og et klima, der er mildere stemt end det danske, så send mig en e-mail. Der er kun et meget begrænset antal pladser – 6 ialt – på forårets tur.

Er du interesseret i at deltage, så kontakt mig snarest.

Vel mødt!

© 2004 Steen Ulnits