Thank you, EU…

Det danske vandmiljø blev i første omgang reddet på stregen – af Bruxelles. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen fik nemlig en kold skulder fra EU i sit første forsøg på at nedgradere det danske vandmiljø.

image

Ministeren fik således ingen opbakning i Bruxelles til sin bøn om at ændre de danske mål for ammoniak-udledningen i landbruget:

– Danmark kan ikke få lov til at udlede mere ammoniak i landbruget frem mod 2020 end først planlagt.

Sådan lyder det klare svar fra EU’s miljøkommissær, Karmenu Vella, til den nye danske Venstre-minister for miljø og fødevarer, Eva Kjer Hansen, som mandag var i Bruxelles til møde med EU’s landbrugsministre.

– Det var ikke særligt oplivende. Jeg må sige, at kommissæren var meget afvisende. Han gjorde gældende, at det var den tidligere danske regering, som selv havde meldt tallet ind, og derfor skal vi leve op til det, siger Eva Kjer Hansen til Ritzau.

Den tidligere S-R-SF-regering lovede at sænke udledningen med ikke mindre end 24 procent i 2020.

Selvom det er et mål, som regeringen selv har meldt ind, er det blevet til et bindende EU-mål for Danmark. I gennemsnit skal EU-landene udlede seks procent mindre i 2020.

– Jeg forsøgte at forklare ham, at der var meget usikkerhed forbundet med sådan et måltal, som var en fremskrivning i 2012, og at det ikke kunne undgås, at der kom ændringer undervejs over så mange år, siger Eva Kjer Hansen.

Derudover gjorde hun over for kommissæren gældende, at to tredjedele af luftforureningen kommer fra landene omkring Danmark:

– Hvis vi skal nå de sidste procenttal op til 24 procent i 2020, så ender det med, at det er nogle meget dyre løsninger, der skal til, siger ministeren og understreger, at hun ikke er færdig med at kæmpe for et lavere reduktionsmål.

Hun vil nu tage fat i andre EU-lande, som også har svært ved at nå målet – heriblandt Finland – for sammen at løfte diskussionen.

Selvom V-regeringens ønske blev mødt med en nedadvendt tommelfinger i Bruxelles, mødte det til gengæld klar opbakning fra Axelborg i København, hvor Landbrug & Fødevarer holder til.

Danmark er ifølge brancheorganisationen nemlig allerede et af de EU-lande, som udleder mindst og på bedste vis. Og organisationen frygter samtidig, at det vil gå ud over danske landmænds konkurrenceevne, hvis der bliver holdt fast i målet om en reduktion på 24 procent.

– Vi har jo reduceret vores ammoniakudledning med 41 procent fra 1990 til 2013. Vi er duksene og nogle af dem, der ligger lavest i forvejen. Det er nogle af de andre lande, der skal forsøge at udlede mindre for at få bugt med denne ammoniakforurening i Europa, lød det tidligere på dagen fra viceformanden i Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt.

image

Anderledes var meldingen fra både Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd, der var stærkt kritiske over ministerens ønske om at sænke reduktionsmålene.

– Det er et dårligt signal til de danske virksomheder, som lever af at sende miljøteknologi til andre lande, lød det fra seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening Thyge Nygaard.

– Men det sender et endnu ringere signal til den danske befolkning, når man åbenlyst kæmper mod at skulle reducere et af landets mest helbredsskadelige og dyreste miljøproblemer: Ammoniak fra landbrugets gylle, understregede han i en pressemeddelelse.

En lignende udmelding kom fra Det Økologiske Råd:

– Jeg bryder mig ikke om at se en dansk minister straks valfarte til Bruxelles efter sin indsættelse for at tale den danske forpligtelse til at reducere luftforureningen ned. 

– Det er ikke en fortælling, der er med til at sælge danske landbrugsprodukter, sagde Kåre Press-Kristensen, seniorforsker ved Det Økologiske Råd til Ritzau.

Trist, at vi ikke længere magter selv at forvalte vort vandmiljø. Trist, at vi nu skal have EU til at holde på stumperne…

Steen Ulnits