Nikon Coolpix AW130

Nyt avanceret kamera fra japanske Nikon, der er vandtæt helt ned til 30 meters dybde!

Nikon har en lang tradition for at fremstille kameraer til brug under vandet. Det legendariske Nikonos fremstilles ikke længere, da det var analogt og filmbaseret. Men det var robust ud over alle grænser og forsynet med fast vidvinkelglas af høj, høj kvalitet. Ingen fancy plastzoom her!

Siden fremstillede så Nikon med deres AWAF et mindre kostbart kamera til mindre professionel og hårdhændet brug. Det lykkedes mig at slide hele tre eksemplarer af denne model op, inden Nikon også stoppede produktionen af dette ligeledes analoge kamera. Jeg havde tilmed fået skiftet filmmotoren ud i to af disse. Den var slidt op…

Det sidste eksemplar ligger i dag på bunden af Chimehuin floden i Argentina efter en dramatisk kæntring, du kan læse mere om andetsteds på ulnits.dk.

Men Nikon fortsatte udviklingen af digitale undervandskameraer, og den er nu kulmineret med det nye Coolpix AW130, som er en raffineret udgave af forgængeren AW120, der fik megen ros i pressen.

Vandtæt og stødsikkert

Med dette kamera kan der nu dykkes helt ned til 30 meters dybde, uden at det er nødvendigt at bruge et specielt kamerahus. Coolpix AW130 kan således og uden overdrivelse medbringes overalt – både til lands, til vands og i luften. En sjov detalje, der næppe giver bedre billeder, er kameraets indbyggede tryksensor. Den viser løbende en angivelse af den højde eller dybde, hvor billedet tages!

Kameraet er samtidig støvtæt, stødsikkert fra op til to meters højde og frostsikkert ned til -10 °C. Ikke at jeg har efterprøvet nogle af delene – dertil er jeg alt for forsigtig med mine ting – men kameraet kan givetvis holde til lidt af hvert, hvis det skulle komme så vidt.

Når man er på farten og i felten, kan man dele sine billeder og videoer med andre med det samme. Man skal blot lade kameraet berøre en anden NFC-kompatibel smart-enhed eller bruge Wi-Fi-funktionen. Dette udelukker dog iOS enheder fra Apple, som traditionelt ikke ynder Near Field Communication.

Wi-Fi er til gengæld en både praktisk og hurtig måde at overføre billeder fra kamera til computer, når man kommer hjem fra fisketuren. Langt lettere end via kabel eller kortlæser. Man downloader blot Nikons egen Wireless Mobile Utility app fra Apple’s App Store eller Google Play og parrer kamera med iPad, iPhone eller Android enhed.

Det lyder let, men opsætningen skete ikke uden begyndervanskeligheder. Et grundigt kig i manualen skabte dog hul igennem, og siden har synkronisering og overførsel af fotos fra kamera til lagerenheder ikke voldt problemer. Nikons tilgang til software er og bliver dog mere PC-agtig, end godt er.

Det lysstærke f/2,8-vidvinkelobjektiv på 24 mm er perfekt til undervandsbilleder og billeder af aftenlandskaber, og den optiske zoom på 5x gør det let at tage nærbilleder. Det er en funktion, som kan udvides til 10x Dynamic Fine Zoom (DFZ), hvis man skulle føle, at kameraets medfødte 16 millioner pixels ikke er nok.

Nikon er vældig stolt af sin DFZ, men som enhver blot nogenlunde erfaren fotograf ved, så får man ikke noget foræret. Ingen pixels kommer af sig selv, og enhver form for digital zoom gør ikke resultatet bedre eller flytter motivet tættere på. Tværtimod risikerer man rystede og uskarpe billeder.

En bedre løsning er i regelen at tage billederne uden digital zoom og så efterfølgende beskære dem hjemme på computeren.



Zoom for viderekomne

Men der er dog noget at hente med denne nye feature, som tilsyneladende fungerer lidt efter samme princip som konkurrenten Sony’s Clear Image Zoom.

Her bruges mønstermatchende algoritmer til at gætte manglende pixels og erstatte dem, så man opnår en kunstigt højere opløsning end den oprindelige. Dynamic Fine Zoom fordobler i grove træk brændvidden uden samme kvalitetstab som den klassiske digitale zoom.

Det er en spændende teknologi, som givet vil blive endnu bedre i årene, der kommer – i takt med, at man får forbedret de mønstermatchende algoritmer, der ”opfinder” de nye pixels.

Ret beset var det vel finske Nokia, som var først ude med princippet – blot i omvendt orden. I deres banebrydende 808 kameratelefon havde de indbygget en sensor med hele 41 millioner pixels, der blot fyldte alt for meget som færdige billeder.

Nokia havde derfor udviklet en algoritme, der kunne nedskalere billederne – ved at udvælge de rigtige (bedste) pixels til de færdige billeder, der med 5 millioner pixels nu kun fyldte få MB.

Nå, det var vist lidt tekniksnak for fotonørder, men det skal der også være plads til på disse sider. Det giver under alle omstændigheder en lidt større forståelse for kameraet og dets muligheder, når man kender lidt til indmaden og teknikken bag.

Indbygget understøttelse af såvel GPS som GLONASS og QZSS systemerne giver mulighed for hurtigere og mere præcis registrering af det sted, billedet tages – med angivelse af længde- og breddegrad hentet fra satellit.

Det er dog heldigvis en funktion, der kan slås fra, så man ikke afslører sine mest hemmelige favoritpladser, når man stolt lader sig fotografere med fangsten…

Den følsomme og bagbelyste billedsensor har 16 følsomme megapixels at gøre godt med, hvilket sikrer flotte, detaljerige billeder praktisk talt uden støj – selv under vand og under dårlige lysforhold. Man fornemmer klart, at Nikon har mange års erfaring med netop fotografering under vandet, der stiller helt anderledes krav til følsomhed og farvebalance, end almindelig ”tør” fotografering gør.

Småt er ikke altid ikke godt

I forhold til forgængeren AW120 er AW130’eren forsynet med et lille håndgreb, der giver et bedre greb om det i forvejen ganske lille kamera. Her er et af de ellers ganske få kritikpunkter ved dette spændende kamera: Det burde ganske enkelt være lidt større rent fysisk. Det ville sikre et bedre greb om kameraet, der er vanskeligt at betjene med én hånd.

Jeg mindes i den forbindelse med glæde mine gamle Nikon AWAF kameraer, som dels var større – dels havde et markant håndgreb, der gjorde énhånds betjening til en smal sag. Og vi lystfiskere har jo netop brug for at kunne fotografere med én hånd – når vi har har en stang med en vildt sprællende fisk i den anden, som vil jo ikke kan give slip på!

Men ser man bort fra dette, så er det nye Nikon Coolpix AW130 et fremragende lille kamera, som tager gode billeder både over og under vandet, men som er helt uden konkurrence under vandet.

Er man heldig eller hurtig, kan man købe dette dejlige kamera i et sæt med flydende håndledsrem og vandtæt rygsæk i samme signalgule farve som kameraet. En perfekt kombination til dig, der gerne fisker fra kajak eller pontonbåd, hvor det ofte går både vildt og vådt for sig!

Set på nettet til kr. 2.249,- hos dustin.dk

© 2015 Tekst: Steen Ulnits

© 2015 Produktfotos: Nikon