Garmin Epix 2

Jeg er i dag på min femte version af Garmin’s sportsure med strømbesparende skærm af den lidt kedelige og farveløse transflektive slags.

Langt om længe har Garmin nu taget et stort skridt ind i fremtiden – med farvestrålende og knivskarpe AMOLED-skærme. Og batteritiden på en enkelt opladning er stadig imponerende: Flere dage.

Garmnin’s spring ind i fremtiden er sket med Epix 2 modelen. “2” fordi der faktisk var en   model “1” for nogle år siden, som var forud for sin tid, og som derfor ikke slog an. Men det afholder ikke Garmin fra at prøve igen – med en kraftigt opdateret Epix 2, der forener det bedste fra den berømte og bedstsælgende Fenix-serie.

 

De mange knapper…

Alle Garmins topmodeller bygger på det samme system af fem trykknapper. Så uanset om man har et ældre Fenix, et nyere Quatix eller det helt nye Epix, så føler man sig straks hjemme og kan uden videre betjene det allermeste.

Garmin har i Quatix bygget oven på Fenix med nye maritime funktioner. Med input via de fem trykknapper. I Epix er dette grundlag uforandret, men udbygget med to markante hvis ikke ligefrem banebrydende tilføjelser:

Man kan stadig betjene uret med trykknapperne, hvis der er brug for det – i tilfælde af våde fingre og tykke handsker. I tilgift kan man nu bruge touch-funktion på den trykfølsomme skærm, der nu ikke længere er af den strømbesparende transflektive slags, som ellers kendes fra de fleste Fenix.modeller. Den er nu erstattet af en knivskarp AMOLED-skærm, der registrerer touch input.

Havde jeg haft nedenstående vejledning fra Garmin, da jeg første gang gik ombord i mit nye Fenix 5X, ville jeg have været sparet for mange frustrationer. Jeg kom lige fra et tidligt Apple Watch, som dengang ikke fungerede ret godt. Men som dog havde en intuitiv touch-skærm, der var til at finde ud af.

Faktisk blev jeg så frustreret over over de fem Fenix-knapper, at jeg for en stund helt droppede uret.  Jeg for hurtigt vild i de allerede dengang utallige funktioner. Derfor nedenstående korte gennemgang af knapperne og deres grundlæggende funktioner:


1) Øverste knap til venstre: Bruges til at starte uret op med samt tænde og slukke for det indbyggede skærmlys. Bruges ligeledes til at dykke direkte ind i urets mange kontrolfunktioner.

2) Midterste knap til venstre: Bruges til at scrolle opad gennem urets såkaldte “widget” funktioner, der oplister mange nyttige data om vejr, vind og vandstand. Bruges også til at scrolle i hovedmenuen.

3) Nederste knap til venstre: Bruges til at scrolle nedad gennem widgets og menu. Bruges samtidig som dedikeret knap til betjening af musik, hvis man har uploadet musiknumre eller spillelister fra sin computer.

4) Øverste knap til højre: Bruges til at browse i listen af aktiviter samt til at starte og stoppe samme. Bruges ligeledes til at vælge en funktion. Endelig så fungerer denne knap også som “Man Over Board” (MOB), til registrering af aktuel position.

5) Nederste knap til højre: Bruges til at gå tilbage til den foregående skærm. Bruges også til at pause løbende funktioner og målinger. Endelig kan man altid gå tilbage til hovedskærmen ved at trykke og holde.


Vel mødt ombord. Selv har jeg efterhånden vænnet mig til, at nogle funktioner på det nye Epix 2 fungerer bedst med de klassiske trykknapper. Mens andre – specielt kortfunktionen – bare flyver afsted med touch. Hvilket den bestemt ikke gør med knapper. Den virker pludselig oldnordisk.

Garmin’s sportsure bliver man rigtig glad for, når man først lige har lært dem at kende. Og så holder de i adskillige år herefter. Vælger man modeller med hærdet safirglas, bliver de gamle uden en ridse. Også selv om resten af uret får synlige skrammer. Til gengæld slører safirglas billedet en smule, hvilket kan have betydning, når man bruger detaljerede (sø)kort. Ellers ikke.