Forkortelser

Vi lever i forkortelsernes tidsalder. En tidsalder domineret af teknologi, som ofte har lange og komplicerede navne. Betegnelser så lange, at ingen kan sige eller skrive dem. Navne, som derfor tigger om en forkortelse på tre eller max fire bogstaver.

Jeg har selv tilbragt et kvart århundrede med og på internettet, som vi kalder det i dag. Og jeg troede faktisk, at jeg vidste det meste. I hvert fald hvad der gemmer sig bag de mange forkortelser. Men det viste sig ikke helt at være tilfældet, så jeg måtte dykke dybere ned i materien for at blive klogere.

Det ville give god mening at liste de mange forkortelser i kronologisk rækkefølge – med dem, der kom først, først. Efterfulgt af dem, der kom til siden. Det viste sig imidlertid vanskeligt at håndtere denne opdeling i praksis, så alfabetet vandt.

Vi starter derfor med bogstavet “A”:


ADSL

Asymmetric Digital Subscriber Line

Bredbånd over telefonnettet. Her kommunikerer telefonen med internettet via et modem, der kan have flere hastigheder. ADSL er en noget følsom forbindelse, som afhænger af afstanden til nærmeste central. ADSL bruger kobberet i det eksisterende telefonnet, hvilket sætter naturlige begrænsninger for den mulige hastighed.

Det asymmetriske i navnet kommer af, at man gennem samme kobberkabel sender signaler begge veje. Download-hastigheden er typisk langt højere end upload-hastigheden, da de fleste private husholdninger uploader små mængder data til nettet. Men i stedet ofte modtager store mængder data den anden vej. Hastigheden begge veje angives i Mbit.

ADSL er ligeledes følsomt overfor antallet af brugere på den samme linje. Jo flere man er om at dele den samme ADSL-forbindelse, des langsommere bliver forbindelsen. ADSL egner sig derfor bedst til private husstande med et ringe dataforbrug.

Da den er koblet på telefonnettet, kan en ADSL-forbindelse ikke flyttes ret langt fra telefonstikket og fastnettelefonen.

Se også ISDN


GIF

Graphics Interchange Format

Se også JPG, PNG og TIFF


GPS

Global Positioning System


GSM

Global System for Mobile Communications

Se også NMT


HTML

Hyper Text Markup Language


HTTP

Hyper Text Transfer Protocol


ISDN

Integrated Services Digital Network

Se også ADSL


JPEG

Joint Photographic Experts Group

Se også GIF, PNG og TIFF


MMS

Multimedia Message Service

Se også SMS


NMT

Nordisk Mobil Telefonsystem

Se også GSM


PDF

Portable Document Format


PNG

Portable Network Graphic

Se også GIF, JPG og TIFF


SIM

Subscriber Identity Module

eSIM, ICCID, PIN- og PUK-kode


SMS

Short Message Service

Se også MMS


SSD

Solid State Drive


TIFF

Tag Image File Format

Se også GIF, JPG og PNG


URL

Uniform Resource Locator


USB

Universal Serial Bus


WIFI

Wireless Fidelity

Hvis man synes, at WiFi rimer lidt på HiFi, så tager man ikke helt fejl. Hvor HiFi er en efterhånden gammel standard for lydkvalitet over faste, kablede forbindelser, dækker begrebet WiFi over moderne trådløse forbindelser.


WWW

World Wide Web

Vi slutter lidt ulogisk med begyndelsen – med hvor det hele startede. Med internettet, som i gamle dage blev kaldt “World Wide Web” – forkortet www.


© 2023 Steen Ulnits