Pure Fishing

purefishing

En ny grejgigant har set dagens lys ved en fusion. Navnet på den nye gigant kunne ikke have været valgt bedre. Hos “Pure Fishing” drejer alt sig nemlig om fiskeri!

Et antal af verdens ubestridt fineste produkter og produktnavne er nu samlet under ét i paraplyorganisationen “Pure Fishing”. Alene navnet viser, at her drejer det sig om fiskeri og kun fiskeri.

Tidligere havde en mindre del af sortimentet været samlet under en organisation ved navn “OTG” – “Outdoor Technologies Group” – men det fandt ledelsen var en lidt for bredt favnende betegnelse. Derfor skiftede man navn til “Pure Fishing”, da man fik yderligere et antal fiskeprodukter under sine beskyttende vinger.

Berkley

Det hele startede med amerikaneren Berkley Bedell, som grundlagde firmaet Berkley i Spirit Lake, Iowa, USA i 1937.

Til de mest kendte Berkley produkter hører de klassiske og verdensberømte Trilene nylonliner, den nye og totalt elastiske FireLine samt PowerBait agn og Lightning stænger.

“En af de vigtigste årsager til firmaets store succes gennem årene har været, at jeg kunne omgive mig med folk, for hvem fiskeri ikke blot var en hobby, men en passion. Folk, som var dedikerede til at skabe nyt og bedre fiskegrej.”

Sådan sagde grundlæggeren Berkley Bedell engang i et interview. Sønnen Tom Bedell, som i dag driver firmaet videre og som nu står fadder til “Pure Fishing”, supplerer sin far med følgende:

“For os er fiskeri mere end bare forretning. Det er en lidenskab, vi alle deler. Det handler om naturen, livet i vandet, spændingen ved hvert et nyt kast og samværet med familie og venner.”

Siden sønnen tog over, er der brugt kolossale pengesummer på at udvikle nyt endegrej – nye kunstagn, som alle har en videnskabelig baggrund.

“PowerBait” er i dag et verdenskendt produkt, som er udviklet specielt til fiskeri efter laks og ørreder. I tilgift hertil kommer en lang række jigs og woblere, der alle er kommet til verden på samme vis – i testtanke fyldt med “smagsdommere” i form af forskellige fiskearter. Intet overlades således til tilfældet her.

ABU Garcia

Svenske Abu Garcia drev i nogle år omkring på verdenshavene – med skiftende ejere og skiftende strategier. Men blev så for nogle få år siden opkøbt af Outdoor Technologies Group og dermed en integreret del af OTG. Pludselig rådede man over en af verdens absolut førende hjulproducenter – med verdenskendte produkter som Ambassadeur multihjul og Cardinal fastspolehjul.

Glemmes skal heller ikke klassiske kunstagn som “Toby” blinket, “Droppen” spinneren og “Hi-Lo” wobleren, der alle fanger lige så godt i dette årtusinde som i det gamle, hvor de blev udviklet og søsat for første gang.

Det var et sandt guldæg for den amerikanske koncern, som straks satte i gang med at udvikle de kostbare “Suverän” og de lidt billigere “Center Drag” hjul, der på afgørende vis brød med traditionerne. Så selv om Abu Garcia i dag har såvel hjul som stænger på programmet, er hjulene helt klart det stærkeste kort.

Med Abu Garcia på hjulsiden og Berkley/Fenwick på stangsiden er “Pure Fishing” mere end godt kørende. Ganske naturligt – som en del af samarbejdet i “Pure Fishing” – laver Berkley en del af Abu Garcia’s dyrere stænger.

Fenwick

Præcis omvendt forholder det sig med Fenwick, som ligeledes blev opkøbt – efter nogle lidt magre år, hvor man ikke så meget til dette gamle hæderkronede mærke, som i 1970’erne revolutionerede fluefiskeriet ved som de første nogensinde at lancere serieproducerede fluestænger i kulfiber. De nu så berømte “HMG” stænger, hvis navn stadig bæres af en serie Fenwick stænger.

Fenwick er i dag både stænger, hjul og øvrigt tilbehør af høj klasse, men det er stadig stængerne, der er de bærende produkter. Her sidder man inde med en know-how, der næppe findes bedre andetsteds i branchen. En viden, der regelmæssigt resulteter i banebrydende nyheder – senest i form af “Techna AV” stængerne, der bruger en unik blanding af kulfiber og kevlar til fremstilling af superlette og samtidig råstærke stænger.

Fenwick fremstiller i dag ikke kun high-end stænger til fluefiskeri, men tilbyder også en lang række fremragende stænger til kræsne spinnefiskere og havfiskere. Nyt til 2000 er relanceringen af Fenglass stænger i ren glasfiber – med de fordele, som kun glasfiber har: Smidighed og elasticitet. Ikke mindst til korte fluestænger og spinnestænger i den lette ende er glasfiber stadig et fornemt stangbygningsmateriale.

Mitchell

Enhver lystfisker med nogle årtier på bagen kender til de franske Mitchell hjul. Fransk teknologi, når det er bedst. Som tilfældet var med både Abu Garcia og Fenwick havde også dette mærke ligget ganske underdrejet i en hel del år.

Det er der blevet ændret på med indlemmelsen i “Pure Fishing”. Der er atter sat penge af til produktudvikling og markedsføring af de nye produkter. Den klassiske 300-serie, som er verdens mest solgte fastspolehjul nogensinde, vil vi dog også se i butikkerne og ved vandet i årene fremover. Den så dagens lys allerede i 1948 og rundede i 1990 30 millioner solgte eksemplarer. Verdens suverænt mest solgte fastspolehjul!

Nyt for år 2000 er “Nautil” fastspolehjulene, som er verdens første certificerede og 100% vandtætte hjul. Nyt er ligeledes et spolekoncept, hvor man ikke spoler ny line på sit hjul. I stedet køber man blot en ny spole fyldt med line. Keine Hexerei.

Red Wolf

“Red Wolf” er et produktsortiment mere end et firmanavn. Red Wolf kom til verden, da mange grejforretninger verden over efterspurgte billige produkter af en hæderlig kvalitet – så man kunne få såvel de dyre Berkley, Abu Garcia og Fenwick produkter samt “low end” grej fra samme sted.

Det tog “Pure Fishing” til efterretning og kan i dag tilbyde et stort sortiment af prisbilligt fiskegrej til den mere lejlighedsvise fisker. Ham, som ikke vil investere en formue i dyrt grej, når han måske kun fisker lidt i ferien sammen med familien.

Spiderline

“Spiderline” er nogle af de første uelastiske PE-liner eller superliner – dertil de eneste, som er fremstillet af højteknologiske Spectra-fibre.

Der findes to versioner, nemlig den flettede SpiderLine “Braid”, som er verdens ubestridt stærkeste line i forhold til tykkelsen. Og så SpiderLine “Fusion”, hvor de i tusindvis af parallelle fibre er kemisk bundet sammen. Det giver en lidt svagere line, som dog er mere smidig og derfor egner sig bedre til brug på fastspolehjul.

Seneste skud på stammen er SpiderLine “Supermono”, der – som navnet i sig selv fortæller – er en monofil nylonline. Men en line med meget fint afbalancerede egenskaber, som mange spinnefiskere i USA og Canada allerede har taget til sig.

Spidercast

“Spidercast” produkterne er et naturligt resultat af succesen med Spiderline. Man ville fremstille en serie stænger og ikke mindst hjul, som var og er optimeret til brugen af de nye og meget uelastiske PE-liner.

Det er blevet til en mindre serie multihjul, fastspolehjul og stænger – ofte udviklet og fremstillet i samarbejde med franske Mitchell, som også var med i samme koncern før indlemmelsen i “Pure Fishing”.

Johnson

“Johnson” er nok det i Europa mindst kendte produkt under “Pure Fishing’s” beskyttende vinger. Vi europæere forbinder primært Johnson med navnet på amerikanske påhængsmotorer, der har været på markedet i rigtig mange år. Men i USA er navnet ligeledes synonymt med en serie indkapslede fastspolehjul, som er uhyre populære på hjemmemarkedet.

Johnson’s første indkapslede fastspolehjul så dagens lys i 1950 og kan således i år fejre 50 års jubilæum. Hjulene, der primært henvender sig til unge og/eller lejlighedsvise fiskere, er solgt i millioner i USA og Canada.

Det samme gælder firmaets stadig meget sælgende “Silver Minnows” – et af verdens første seriefremstillede og grødesikrede blink. Et blink, der har hele 80 år på bagen – samt flere fisk, end nogen kan forestille sig.

Coleman

Enhver, der har fisket og campet på den anden side af dammen – i Nordamerika – vil have stiftet bekendtskab med navnet “Coleman”. Det står der nemlig på en meget stor del af alle benzin- og gasbrændere, der bruges til madlavning i felten.

Mindre kendt er det, at navnet også bruges til kanoer og en del færdige fiskesæt i den billigere ende af skalaen. For amerikanere er navnet “Coleman” således indbegrebet af outdoor life!

© 2000 Steen Ulnits