Nyheder fra SIMRAD

Dansk-norske SIMRAD har gjort det igen: Revolutioneret markedet for elektronik til småbådsfiskere. Flyttet grænserne for, hvor meget man kan forlange af sine uundværlige instrumenter til af finde fisk og fiskepladser med.

Egentlig syntes, jeg det var lidt ufint og i hvert fald usportsligt, da min gode ven Niels engang i 70’erne investerede i sit første ekkolod – et blinkende lod af slagsen, man måtte holde blikket naglet fast til hele tiden, hvis man ville se fisk.

Men hurtigt indså jeg, at Niels havde gjort det helt rigtige. Nu kunne vi pludselig se, hvor vi sejlede – hvor dybt der var under båden på vore gammelkendte favoritpladser, hvor skrænterne begyndte og sluttede med meget, meget mere. Det var helt enkelt “a real eye opener”, som amerikanerne så rammende udtrykker det!

Siden blev blinkloddet til et skrivende lod med papirstrimmel – en ganske fintfølende sag, som imidlertid ikke var vandtæt, og som åd både strøm og papir med forfærdende hast. Det var derfor en stor lettelse, da LCD loddet dukkede op med sin papirløse skærm – omend de første af slagsen var så grove i opløsningen, at de ikke kunne bruges til ret meget andet end at lodde dybden…

Så kom de første ekkolodder med farveskærm – store og klodsede sager, som mest af alt var forbeholdt erhvervsfiskerne. Kun de havde nemlig plads nok til farvelodderne, som var små TV apparater med billedrør, der stak langt bagud. Og som heller ikke var vandtætte nok til montering i en åben båd.

LCD lodderne blev bedre og bedre i opløsningen, så man efterhånden kunne se enkelte fisk tydeligt på skærmen. Og lodderne fik avancerede features, der gjorde livet meget lettere for småbådsfiskeren.

Shipmate slår til

Alligevel var det ikke så lidt af en sensation, da danske SIMRAD Shipmate fra Støvring i Nordjylland i 1997 lancerede en serie nye og helt vandtætte EQ30 ekkolodder, CP30 navigatorer og søkortplottere samt kombimodellen CE30, der kan det hele, lidt til og meget mere.

Simrad1

 

Direktør John Larsen med printplade fra CE32.
 

Disse revolutionerende produkter bød på features, der gjorde det muligt for et trænet øje at skelne fisk, hvor mange andre lodder måtte give op. Men også features, der krævede og stadig kræver en vis teknisk indsigt og interesse.

SIMRAD Shipmate’s produkter byder nemlig på et hav af indstillings- og justeringsmuligheder – vel mange til mindre erfarne småbådsfiskere. Men stof til evig fordybelse og eftertanke for de garvede søulke.

Succesen blev i ’98 fulgt op af EQ32 – et ekkolod med hele to frekvenser at skifte imellem. Tilsvarende havde den nye CP32 søkortplotter indbygget Differential-GPS. Endelig var der kombiapparatet CE32 med både to frekvenser og indbygget D-GPS.

Apparaterne kunne fås med en 6 tommer farveskærm, der imidlertid kun egnede sig til indendørs montering. Til udendørs brug var man meget bedre tjent med en højopløselig sorthvid skærm, der kunne ses selv i det stærkeste sollys.

Storskærme til småbåde

Nu har SIMRAD Shipmate gjort det igen – med en serie elektroniske vidundere, som byder på flotte TFT-farveskærme i stort format. Skærme så flade, at de nye instrumenter kun måler 7,5 cm i dybden!

40-serien byder på 10 tommer skærme, mens 50-serien har displays på ikke mindre end 14 tommer. EQ-40 og -50 er rene ekkolodder, mens CP-40 og -50 er rendyrkede navigatorer. Tilsvarende er CE-40 og -50 avancerede kombiappareter, der kan det hele.

De store skærme er naturligvis rare at se på. Enhver computerfreak ved, at man helt enkelt ikke kan få skærmen stor nok, og marin elektronik er bestemt ingen undtagelse! Specielt 14 tommer skærmen gør det til en fornøjelse at have fire separate vinduer kørende samtidig – med det totale overblik til følge!

De store skærme har også gjort det muligt at indbygge hele to C-MAP kortskuffer – en stor forbedring, hvis man fisker i områder, hvor ét søkort går over i et andet. Med to kort i to skuffer er overgangen glidende og aldeles problemfri. Da mister man ikke overblikket et sekund.

Men ikke nok med det. Snart barsler SIMRAD Shipmate med endnu to nye serier – CR, der er en kortplotter med radar, samt CA, som er en kortplotter med radar og ekkolod. Begge serier fås med enten 10 eller 14 tommers TFT-farveskærm.

Absolut topmodel

Den absolutte topmodel har betegnelsen CA-50 D og rummer uden overdrivelse ALT, hvad selv den mest krævende og kræsne småbådsfisker (eller supertankerfører for den sags skyld!) kan begære: Søkortplotter, navigator med D-GPS, ekkolod med to frekvenser, 14 tommer farveskærm og meget, meget mere.


Stor TFT farveskærm og hele to kortskuffer på de nye SIMRAD modeller.


Tænd for dette vidunder og lad så fire vinduer køre samtidig – med ekkolod, kortplotter, navigator og radar. Så bliver man bombarderet med værdifuld information som aldrig før. Så ved man altid, hvor man selv er, hvor man er på vej hen, hvor den øvrige skibsfart er og hvor fiskene befinder sig!

Imponerende, hvad de gæve nordjyder i Støvring efterhånden kan få proppet ind i nogle ganske flade kasser. Selv om instrumenterne er relativt små – deres avancerede indmad taget i betragtning – måler topmodellen alligevel små 45 cm i bredden og får derfor ikke plads i enhver småbåd.

trenden går helt klart mod kombiapparater af denne type. Dels sparer man kostbar plads ombord, og dels slipper man for bøvlet med de mange kabler, der skal forbindes – og forbindes rigtigt. Endelig er der strømforbruget, som reduceres væsentligt med et enkelt instrument i stedet for fire separate – der tilsammen kan have et ganske imponerende strømforbrug.

Imponerende er dog også priserne på de nye kombividundere. De starter nemlig ved kr. 27.500 for den billigste model, CP-40, og ender ved kr. 86.500 for det største kombiapparat, CA-50 D…

© Steen Ulnits 2000