Note10 – en æra er forbi

Igennem en årrække var Samsung’s Note mobiler det ypperste af det ypperste, hvad Android angik. De er stadig med i toppen, men konkurrenterne trænger sig på.

Samtidig ser det ud til, at Samsung ikke længere vil kæmpe for førerpositionen. Der er flere penge at tjene på at udvikle de komponenter, som konkurrenterne skal bruge. Som de ikke selv kan fremstille. Det viser årsregnskaberne.

Det samme gælder Sony, som i dag næppe tjener noget på deres mobiler. Det gør de i stedet på deres kamerasensorer. Sony siger selv, at de primært producerer Sony mobiltelefoner for at vise, hvad Sony komponenter kan bruges til.

Derfor føler både Samsung og Sony ikke det helt store behov for hvert år at levere banebrydende nyheder på mobilsiden. Dem lader de gladeligt konkurrenterne om – så længe disse blot køber deres chipsets og sensorer hos henholdsvis Samsung og Sony!

Når det gælder Samsung, så har vi her på det sidste set en både interessant og lidt trist udvikling: Hvor Note serien tidligere havde de absolutte flagskibe, så udviskes grænsen mellem de hundedyre Galaxy Note mobiler og de lidt billigere Galaxy S mere og mere.

Faktisk oplever vi på de seneste 10-modeller det aldeles uhørte, at Note10 ikke længere har bedre specs end S10-serien. På nogle områder er det endda stik modsat.

– Exit Note?

Samtidig er Note-serien udvidet med en mindre og langsommere model, der primært adskiller sig fra S10 ved ikke at have en pen. Den største topmodel har derfor fået tilføjet et “Plus” i titlen og er nu den absolutte topmodel. Den dyreste af alle Samsung mobiler med en vejledende udsalgspris begyndende ved 8.500,- kroner.

Endnu mere forvirrende bliver det, når man ser, at det dobbelte selfie-kamera på S10 Plus ikke findes på Note-serien. Her er der kun et enkelt.

Note og S-mobilerne nærmer sig nu så meget hinanden, at det kan være svært at vælge. Med mindre man absolut vil have en pen. Da er der ingen vej uden om en Note. Flere analytikere mener derfor, at Samsung til sidst helt vil droppe Note-serien blandt Galaxy topmodellerne.

Og hermed vil en æra være forbi. En æra, hvor man hvert år så frem til at se den nye Note. Den ultimative topmodel, som havde alt det nyeste nye. De bedste specs og den hurtigste hardware.

Det har de så ikke længere. Det så vi allerede med Galaxy S9 Plus, der som det første havde et specielt kamera med dobbelt blænde. Samt et dobbelt selfie-kamera, der ikke fulgte med til den nye Note10. Nu kommer vi måske til at se topmodellerne fra Samsung være mere eller mindre identiske – med mulighed for at vælge den ellers så notoriske S Pen til eller fra.

– Hvem ved, hvad Samsung har i støbeskeen…

Fra pen til styrepind

Årets Note10 var derfor lidt af en blandet fornøjelse. Pennen var og er der naturligvis stadig – nu med endnu flere mystiske muligheder. Som en udenlandsk tech-anmelder så smukt udtrykte det, så er der nu mulighed for at svinge tryllestaven og lege Harry Potter med sin S-Pen.

En anden udtrykte det lidt anderledes. – Hvis man vil agere komplet idiot for åben skærm, så er det frem med den nye S-Pen og de nye “gestures” – håndbevægelser – til styring af forskellige kommandoer…

Faktum er nemlig, at de nye gestures kræver lidt for store armbevægelser med den lille pen, hvis de skal kunne registreres af mobilen. Lidt for store til at være elegante og smarte med så lille en pen.

Og så er der jo lige det med jackstikket til hovedtelefoner og andet godt. Da Apple i sin tid – det er snart flere år siden – droppede dette stik og gjorde os afhængige af (endnu) en dongle eller Apple’s egne trådløse AirPods, gjorde Samsung tykt grin med det og lavede sågar (endnu) en spottevideo om, at det ville Samsung da aldrig gøre.

Nu har Samsung så gjort nøjagtig det samme. Og skyndsomst fjernet den Apple-spottende video fra YouTube. Ak ja…

Forrygende finish

Kigger man de mange tech-videoer om de(n) nye Note10(ere) igennem på YouTube, er der én slående detalje, som går igen: De allerfleste anmeldere er totalt betagede af den nye Aura Glow-finish. Den får mange gange flere ord og billeder med på vejen end indholdet af mobilen, der jo på de fleste måder blot er Galaxy S10+ om igen.

Det er da også en forrygende flot finish, som man skal skynde sig at nyde inden 1) den forsvinder under et tykt lag fedtede fingeraftryk eller 2) bliver gemt under et beskyttende etui. Den nye Aura Glow finish fanger fingeraftryk som aldrig før, og de nye Note10’ere er glatte som en ål. Uden en form for etui svæver de i konstant livsfare…

Der er naturligvis intet at udsætte på hverken finish, form eller funktion i de nye Note10’ere. Finish’en er forrygende og den nye S-Pen smukt metalblå. Hvis nu den slags kan fascinere én…

Faktum er under alle omstændigheder, at de nye Note10’ere har et af de suverænt bedste kamera-setups på markedet. Med tre kameraer bag og ét bag. 0,5X vidvinkel, normal og 2X tele dækker det meste og gør det rigtig godt.

Samsung har gjort sig umage for, at de tre brændvidder har omtrent den samme farvebalance, hvilket bestemt ikke gælder for mange andre fabrikater. Tager man det samme motiv med de tre forskellige brændvidder, ser man tydeligt forskellen.

Som tilfældet også er med Apple’s nyeste iPhone 11 Pro modeller, er vidvinklen den seneste tilkomne – og stadig ikke er fuldt integreret i det samlede setup. Det er således umuligt at styre vidvinklen manuelt, hvilket er ret irriterende for kameraentusiaster.

DEX til dig

Til gengæld har Samsung et sidste es i ærmet til dig, der måske lever livet i et Apple økosystem. Hvad undertegnede gør. Men som alligevel synes rigtig godt om Samsung’s Note 10+. Hvad undertegnede også gør.

Tager man en masse gode fotos på sin Note – og de er virkelig gode – vil man naturligvis gerne have dem over på sin Mac til lagring og mulig videre redigering. Samsung har længe erkendt, at dette er et reelt problem for mange Mac-brugere. Derfor introducerede man for nogle år siden DEX-konceptet, der skulle gøre det nemt at koble sin Note-mobil på den stationære eller bærbare PC.

Det var i starten en noget kompliceret affære, der kun virkede med Windows computere. Og med tilkøb af ekstra tilbehør. Men fra og med i år – fra og med Note 10 – er det muligt at koble sin Note 10 direkte op på en Mac computer, så man nu uden videre kan trække og slippe filer mellem de to platforme.

Det virker godt, skulle jeg hilse og sige. I dag kræves der således kun et enkelt USB-kabel for at etablere den fornødne kontakt.  Nu kan man pludselig overføre filer fra Note til Mac og omvendt. Har man lige taget en stak forrygende gode billeder med det gode Note10-kamera, er det en smal sag at trække dem over på den stationære eller bærbare Mac.

På samme måde er det en smal sag at trække musikfiler fra iTunes og over på Note-mobilen. Et stort fremskridt for begge platforme. Og nok til, at jeg nu regelmæssigt bruger min Note10 Plus i stedet for eller sammen med min iPhone 11 Pro Max, når der skal tages gode billeder.


Konklusion:

Samsung’s seneste Note10 Plus byder på rigtig mange skridt frem og kun et enkelt tilbage: Der mangler stik til hovedtelefon.

Med 12 GB RAM er Note10 Plus et monster af en mobil, der suser gennem alle tænkelige opgaver uden at kny. Og med sin retningsbestemte mikrofon er den et reelt alternativ til iPhonens suveræne video-optagelse.

Den indbyggede SD-kortplads giver mulighed for lange video-optagelser, hvis der skulle blive brug for det. Og der er trådløs opladning af såvel mobilen selv som eventuelle trådløse earbuds, der blot kan lægges på mobilen.

Er man til S-Pen, er den store Note10 Plus helt og aldeles uden konkurrence. Den lille Note10 er derimod svær at anbefale.


© 2019 tekst: Steen Ulnits